MancMellow Posted July 10, 2013 Posted July 10, 2013 Pa ja kapiram da su oni mislili da ce im se ovo mozda isplatiti, a ono drugo nece sigurno. Mislim, to je mozda osetljivije pitanje od ovog ustavno-politickog galimatijasa. O tome realno mozda ni ne znamo dovoljno, imaju verovatno i neka iskustva iz prethodnog perioda, ko zna...
Gandalf Posted July 10, 2013 Author Posted July 10, 2013 (edited) ^sta Kopti misle je jedno, javno i nedvosmisleno svrstavanje uz puciste je nesto drugo. pri tome, imati na umu da mnogi vec sada ovaj puc interpretiraju kao rat protiv Islama. Patrick Kingsley @PatrickKingsley#pt: "... have spearheaded this campaign against the Islamic Project."Patrick Kingsley @PatrickKingsley#pt: "It's going to be a civil war – and it's going to be very bad in particular for the church in Upper Egypt, bc everyone knows they ...Patrick Kingsley @PatrickKingsleyWorth noting that when I spoke to him last Weds, as Morsi was pushed, the chief imam of Minya said: Edited July 10, 2013 by Gandalf
Gandalf Posted July 10, 2013 Author Posted July 10, 2013 http://www.therepublic.com/view/story/a2993adf26174fdb8e1cbe8664ca2b50/ML-Egypt-Anti-Christian-BacklashWith a mob of Muslim extremists on their tail, the Christian businessman and his nephew climbed up on the roof and ran for their lives, jumping from building to building in their southern Egyptian village. Finally they ran out of rooftops.Forced back onto the street, they were overwhelmed by several dozen men. The attackers hacked them with axes and beat them with clubs and tree limbs, killing Emile Naseem, 41. The nephew survived with wounds to his shoulders and head and recounted the chase to The Associated Press.The mob's rampage through the village of Nagaa Hassan, burning dozens of Christian houses and stabbing to death three other Christians as well, came two days after the military ousted Islamist President Mohammed Morsi from power. It was no coincidence the attackers focused on Naseem and his family: He was the village's most prominent campaigner calling for Morsi's removal.
Roger Sanchez Posted July 10, 2013 Posted July 10, 2013 Manjine, pogotovo vjerske, općenito nemaju više neku perspektivu u islamskom svijetu 21 stoljeća. Sve države konvergiraju prema identitetskoj politici i 'glajhšaltungu', demokratski i terorom, od Pakistana i Afghanistana do Maroka. Židovi su izbačeni već za stvaranja Izraela, sad su kršćani na redu, poslije toga dolaze na red beznačajnije manjine, tipa Baha'i. To će ovaj puč samo ubrzati u Egiptu, ali taj proces teče bez obzira na njega.Amenabar je to lipo prikazao...povijest se ponavljahttp://www.youtube.com/watch?v=euR-6BS9FiQ
Zaz_pi Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 Nece biti svuda. Ne znam koliko ljudi zna ali Iran ima najvecu populaciju Jevreja na Bliskom istoku izvan Izraela. Iran je sacuvao svoje Jevreje za vreme izbacivanja iz arapskih zemalja. Stavise, do Revolucije su bili na vrlo vaznim mestima. Kada se desila Revolucija mnogi su napustili Iran zbog straha. Ali, Homeini je pri povratku u Iran izdao fatvu kojom se zabranjuje napad na Jevreje. Sastao se tada i sa jevrejskim liderima. Danas u Teheranu ima preko 10 sinagoga(u Iranu preko 20) a Jevreji imaju svoje predstavnike u iranskoj skupstini-Madzlisu, kao manjina. Tu su predstavnici-hriscana ali i predstavnici drevne iranske religije. Imaju svoje koser restorane, biblioteku...U vojsku normalno idu kao gradjani Irana, verovao ili ne. Barem je bilo do sada tako.Asirci, koji su uglavnom hriscani, su masovno bezali iz Iraka, posle americkog ulaska, zbog divljanja razlicitih islamistickih grupa, u Iran, Siriju i Jordan. Tako se broj hriscana u Iranu povecao za skoro 40% od 1996-2006.Ovako su prosli u iraku posle 2003: "Expel the (Assyrian) Crusaders and infidels from the streets, schools, and institutions because they have offended the person of the prophet."Inace, njihova istorija je prilicno tragicna. Zanimljivo da oni pricaju jednom vrstom aramejskog jezika, jezika kojim se sluzio Isus.
Zaz_pi Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 ^sta Kopti misle je jedno, javno i nedvosmisleno svrstavanje uz puciste je nesto drugo. pri tome, imati na umu da mnogi vec sada ovaj puc interpretiraju kao rat protiv Islama.Gledao/slusao sam intervju CEO Orascoma Ahmed Abou Doma koji je govorio o nasilju nad Koptima za vreme vlasti MB.
MancMellow Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 Manjine, pogotovo vjerske, općenito nemaju više neku perspektivu u islamskom svijetu 21 stoljeća. Sve države konvergiraju prema identitetskoj politici i 'glajhšaltungu', demokratski i terorom, od Pakistana i Afghanistana do Maroka. Židovi su izbačeni već za stvaranja Izraela, sad su kršćani na redu, poslije toga dolaze na red beznačajnije manjine, tipa Baha'i. To će ovaj puč samo ubrzati u Egiptu, ali taj proces teče bez obzira na njega.Pa dobro, ako bi to vec bilo tako, ja samo kazem da kada je rec o tim konkretnim ljudima koji su objekt tih procesa, ne moze im se bas mnogo zameriti (mozda njima ponajmanje) sto pokusavaju na bilo koji nacin da zastite svoje postojanje. Sta da rade drugo?
Muwan Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 Nece biti. Da nije bilo liberalne legitimizacije, mnogo bi teze za vojsku bilo da izvrsi puc.To sto je El Baradej uputio poziv, bez obzira u kom trenutku, dovoljno govori o karakteru "liberala".To sto smatras da je pragmaticno OK da vojska intervenise u strahu da ne bi bili (verovatno) opravdano pohapseni (barem sam ja tako shvatio poslednji pasus, izvinjavam se ako ga pogresno intepretiram) mi nije jasno.Nismo se razumeli. Moje razumevanje tog poteza ne ide u pravcu bilo kakvog odobravanja već samo pokušavam da dokučim njihovo razmišljanje. Prilično sam siguran da su pažljivo pratili zbivanja u Turskoj tokom poslednjih godina i da su zaključili da će se u budućnosti provesti isto kao njihove kolege koje je Erdoğan pohapsio. Morsy je morao mnogo pametnije da odigra i da im obeća sve živo dok ne uspe da učvrsti mehanizme vlasti, plus da paralelno oporavlja ekonomiju kako mu nezadovoljne mase predvođene liberalima ne bi izlazile na ulicu. On je rešio da se posveti nekim drugim stvarima i zato je sada u kućnom pritvoru. Izborna pobeda mu jeste dala legitimitet ali nije uklonila opasnost od vojske. Njima ne možeš da se suprotstaviš sa: "Marš nazad u baze, ja sam dobio izbore", to MB očigledno nisu uspeli da shvate.Takođe mislim da vojsci nisu bili potrebni liberali za ovaj puč. Oni su jednostavno iskoristili ogromnu masu koja je izašla na ulice, i koja po svemu sudeći daleko premašuje broj liberalnih glasova na prethodnim izborima. Egipatski liberali ne gube mnogo ovim talom sa generalima jer, kao što je Sanchez ispravno konstatovao, generalna atmosfera i trend u islamskim zemljama je izrazito nepovoljan po sve vrste manjina a gotovo univerzalna odlika svih režima od Bahreina do Alžira je da se prema manjinama odnose krajnje arogantno i da uopšte nisu spremni na bilo kakvu civilizovanu komunikaciju sa njima. U takvoj situaciji, manjine (koje god da su u pitanju) nemaju previše izbora i ostaje im da love u mutnom. El Baradei i koptski patrijarrh su svakako mogli da se suzdrže od svojih poziva ali to ne bi odvratilo generale od njihovih planova a verskog nasilja bi bilo pa bi bilo.
Indy Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 Budja je (koliko pratim) ljut na zapadne liberale, ne na ove egipatske. Sto je ipak malo preterano, u Egiptu se dogadja ono sto hoce Egipcani (ako izuzmemo teorije zavere, sve mi draze ovih dana). Nebitno je za koga mi ovde navijamo.
MancMellow Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 ^sta Kopti misle je jedno, javno i nedvosmisleno svrstavanje uz puciste je nesto drugo. pri tome, imati na umu da mnogi vec sada ovaj puc interpretiraju kao rat protiv Islama.heh, u tvitovima sam nasao linkove ka dva teksta koji su, cini mi se, lepo balansirani i informativni:http://www.merip.org/mero/mero071013http://www.nytimes.com/2013/07/11/world/middleeast/improvements-in-egypt-suggest-a-campaign-that-undermined-morsi.html?pagewanted=1posebno prvi
nautilus Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 (Reuters) - The United States still plans to go through with the delivery of four F-16 fighter jets toEgypt in the coming weeks, U.S. defense officials told Reuters on Wednesday, even after the Egyptian military's ouster of President Mohamed Mursi.http://www.reuters.com/article/2013/07/11/us-egypt-protests-usa-jets-idUSBRE96A00O20130711
Muwan Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 Evo jednog teksta koji donekle ilustruje kako je obožavanje Erdoğana učinilo medveđu uslugu Muslimanskoj Braći.A evo šta o MB kaže i Foreign Affairs.
Budja Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 Nismo se razumeli. Moje razumevanje tog poteza ne ide u pravcu bilo kakvog odobravanja već samo pokušavam da dokučim njihovo razmišljanje. Prilično sam siguran da su pažljivo pratili zbivanja u Turskoj tokom poslednjih godina i da su zaključili da će se u budućnosti provesti isto kao njihove kolege koje je Erdoğan pohapsio. Morsy je morao mnogo pametnije da odigra i da im obeća sve živo dok ne uspe da učvrsti mehanizme vlasti, plus da paralelno oporavlja ekonomiju kako mu nezadovoljne mase predvođene liberalima ne bi izlazile na ulicu. On je rešio da se posveti nekim drugim stvarima i zato je sada u kućnom pritvoru. Izborna pobeda mu jeste dala legitimitet ali nije uklonila opasnost od vojske. Njima ne možeš da se suprotstaviš sa: "Marš nazad u baze, ja sam dobio izbore", to MB očigledno nisu uspeli da shvate.Takođe mislim da vojsci nisu bili potrebni liberali za ovaj puč. Oni su jednostavno iskoristili ogromnu masu koja je izašla na ulice, i koja po svemu sudeći daleko premašuje broj liberalnih glasova na prethodnim izborima. Egipatski liberali™ ne gube mnogo ovim talom sa generalima jer, kao što je Sanchez ispravno konstatovao, generalna atmosfera i trend u islamskim zemljama je izrazito nepovoljan po sve vrste manjina a gotovo univerzalna odlika svih režima od Bahreina do Alžira je da se prema manjinama odnose krajnje arogantno i da uopšte nisu spremni na bilo kakvu civilizovanu komunikaciju sa njima. U takvoj situaciji, manjine (koje god da su u pitanju) nemaju previše izbora i ostaje im da love u mutnom. El Baradei i koptski patrijarrh su svakako mogli da se suzdrže od svojih poziva ali to ne bi odvratilo generale od njihovih planova a verskog nasilja bi bilo pa bi bilo. Ok, sada je jasnije.
Takeshi Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 obama zbigniew brzezinski o egiptu i bliskom istoku:nbcnews.to/12kl1V1
Budja Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 (edited) Iz intervjua gore:"Army saved democracy in Turkey several times." Edited July 11, 2013 by Budja
Recommended Posts