March 18, 20251 yr Posmatram halapenjo papricice kako klijaju, a i lovor pustio gomilu novih listica. Magnoljija u dvoristu me uvek obraduje kad procveta - eto proleca.
April 5, 20251 yr Zasadila sam s klincem (to me je uvelo u ovaj svet, njegova želja da gleda kako nešto raste) 4 saksije, međutim malo dam pobrkala šta mi je gde. I za nedelju dana nešto izraslo, šuma bokte. Ne znamo da li smo tu stavili rukolu ili paprike. Sad ću da slikam. Ostala 3 mrtvo more
April 5, 20251 yr Ovo je, cini mi se, rukola.Ostavi jos malo da poraste pa onda vidi da li ces da rasadjujes.
April 6, 20251 yr Zakasnili ste mozda sa papricicama, ali ako niknu pazljivo ih presadi u individualne saksijice. U tom brodicu nece dobro rasti.
April 6, 20251 yr Danas sam mislio sijati ponesto ali ne stigoh. Morao sam pokositi prvo, pa pristavio kazance i jebiga. A svo sjeme je spremno:
April 6, 20251 yr Trebao sam uciti kad su me savjetovali da ne kopam pod stare dane. Lijeva strana oko bubrega kida od asova i motike. Ali sam ipak nekako izgurao da ocistim moj plot od 2m2 i da posijem Red Amaranth, Red Swiss Chard, Green Purslane i malo Salsify.U saksiju od jedno 100L sam u krug posijao Red Swiss Chard, a u sredini Salsify:Purslane u saksiju od 6L:U veliki planter sam posijao dva reda Red Amaranth i jedan red Red Swiss Charda:Peat free compost sam pomijesao sa nesto perlita i vermiculita radi boljeg zracenja i water/nutrient retention i to bi bilo to. Svakako niti mogu niti znam bolje.Za grah, krastavac i tikvice je jos rano, to ce sacekati prvu ili drugu nedelju maja, a creeping thyme jos ne znam gdje cu. Creeping thyme je super u travu, pa kad se gazi ispusta prijatne mirise ali to sam vec jednom pokusao bez uspjeha. Vjerovatno ce i on u neku saksiju ali prvo da ozdravim ledja. Edited April 6, 20251 yr by Seabass
April 9, 20251 yr Nadje se i kod mene ponesto na prozoruima i u sobia ni dvoriste nije zapostavljenood nane do vlasca u dnu dvorista se posadilo stosta toga, uglavnom zacinskog bilja i jagode mesecarke, a merkam gde da rasadim lovor (jestivi, ne ukrasni) - za sada je u opticaju ispred kuce uz ogradu.
April 17, 20251 yr Šta vam se najbolje pokazalo protiv biljnih vaši na ružama? Mali skotovi mi nasrću na mini ruže. 😣
April 17, 20251 yr 1 hour ago, Klara said:Šta vam se najbolje pokazalo protiv biljnih vaši na ružama? Mali skotovi mi nasrću na mini ruže. 😣Kad mi te bestije napadnu papricice ja ih saperem vodom iz crijeva. Kad padnu sa biljke, ne mogu se vise popeti i crknu dole. Jedino sto ih nikad ne mozes sve saprati tako da se nakon nekog vremena opet vrate ali dotle se biljka oporavi i ne bude tako strasno. Za mene je to realno jedino rjesenje, ne primjenjujem nikakve druge metode.Drugo sto ti mozes uraditi je da isprskas vodom u koji si stavila malo deterdzenta za sudje. Naspi u neki atomizer i ispricaj bestije tom sapunicom. Obavezno saperi vodom kasnije, nakon jedno sat vremena da ne ugusis i ruze. Ima jos tih DIY metoda sa blukom, cimetom i slicnim stvarima ali nije to imho za ruze. Takodje vidi da li mozes zasaditi neke zrtvene biljke koje aphids preferiraju (nasturtium) ili neke koje ih odbijaju (bosiljak, neven, kadifice i sl).
April 17, 20251 yr Istuširala sam ih i nežno očistila listiće sapunicom, pa isprala. : )To dok ne uzmem nešto da ih isprskam ako se napast vrati. Čula sam da bubamare rešavaju stvar. Dakle, idem u potragu i za bubamarama. : DHvala ti! 🥰
April 17, 20251 yr 53 minutes ago, Klara said:Istuširala sam ih i nežno očistila listiće sapunicom, pa isprala. : )To dok ne uzmem nešto da ih isprskam ako se napast vrati. Čula sam da bubamare rešavaju stvar. Dakle, idem u potragu i za bubamarama. : DHvala ti! 🥰Ako budes prskala hemijom to ce nauditi i drugim insektima koji nisu stetni, pa eto imaj u vidu. Najbitnije je da ti ruze nisu infested, da drzis stvari pod kontrolom. Poneka biljna vas nece znatno ostetiti ruze, a one su izvor proteina bubamarama i drugim grabljivicama. Imho dovoljno ih je saprati jakim mlazom kad ih zaljevas i bice okej.