Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bastensko cvece i zacinsko bilje

Featured Replies

1 hour ago, Boksi said:

Još jedno pitanje, ima li neko lovor (laurus nobilis) u vrtu u BG-u i okolini?

kS3PZpi.jpg

Evo ga!

D

• Replies 527
  • Views 52.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Kukumba je sve ove dane proveo unutra pa se izdužio, moram ga presaditi u veće čaše što pre. Mrkva će u veliku kantu, pomidora će još malo da sačeka za veće posude. Sutra ćemo valjda završiti sa

• JozoMujica
    JozoMujica

Procvetalo...

• Paradajz u saksiji Muskatle

Posted Images

8 minutes ago, kronostime said:

kS3PZpi.jpg

Evo ga!

D

Ju, kakvo nezapažanje 😁😁

Elem, hoću da mi raste kao drvo, ne žbun, i da ga posadim vani (nemam optimalne uslove da mi zimi preživi u saksiji unutra). Hoće li preživeti zimu u bašti???

Jedna mlada sadnica se iz nekog razloga osušila, a baš je dobro krenula proletos. Sad treba da dobijem stariju.

1 minute ago, Boksi said:

Ju, kakvo nezapažanje 😁😁

Elem, hoću da mi raste kao drvo, ne žbun, i da ga posadim vani (nemam optimalne uslove da mi zimi preživi u saksiji unutra). Hoće li preživeti zimu u bašti???

Jedna mlada sadnica se iz nekog razloga osušila, a baš je dobro krenula proletos. Sad treba da dobijem stariju.

Prezivece zimu napolju bez ikakvih problema.

Ovaj stoji tu vec 4 godine i raste bas kao drvce, a i lisce se koristi obilato u kuhinji.

Stavi ga negde u zavetrinu, redovno zalivaj i to je to.

Vrlo zahvalan za gajenje.

Jos nesto: lovor ne napadaju insekti, vec beze od njega.

s_d

Stigle bebe tuje wub

IMG_8825.jpeg

Mozda nekom mladjem neiskusnom zatreba

D

2 hours ago, kronostime said:

Mozda nekom mladjem neiskusnom zatreba

D

Meni treba za limun? Neko mi pomenu koru od banane, ali nisam se dosad udubljivala.

18 minutes ago, Boksi said:

Meni treba za limun? Neko mi pomenu koru od banane, ali nisam se dosad udubljivala.

Mladja mozda, ali neiskusna tesko. D

Ptrobaj da rasadis iz semenke - bice ti draze.

D

• 1 month later...

Napalo mi nesto jasmin mellow pada lisce kao kisa u prolece

IMG-20251028-185905.jpg

Zbog renoviranja terase uneli smo celo drvo i drzali na stepenistu 2 meseca.

Nema sunca vetra kise i evo su se ugnezdile bestije mad

Kupila sam neki preparat odoh da ga tretiram.

• 4 months later...

hortenziju sam imao uz ogradu na severnoj strani. ceo dan ju je bila na udaru sunca, uz neredovno zalivanje tavorila je. preselili smo je na suprotnu stranu u prohlad, uginula je.

kada je vreme da se zasadi nova i gde u odnosu na sunce?

ovdašnja lokalka mi je rekla da je na trešnji odsekla mladicu tako da je ostalo nekih 50 cm. pažljivo ogulila otprilike 5 cm kore, probušila dno flašice od pola litre, natakla je na mladicu, napunila vodom i zavrnula probušeni čep, zadihtovala odozdo i kaže da će da mesec i po da pusti korenčiće na oguljenom mestu. videću da li je uspelo. rekla mi je i stručni naziv za postupak, ko da ga pamti.

18 hours ago, đorđe geprat said:

ovdašnja lokalka mi je rekla da je na trešnji odsekla mladicu tako da je ostalo nekih 50 cm. pažljivo ogulila otprilike 5 cm kore, probušila dno flašice od pola litre, natakla je na mladicu, napunila vodom i zavrnula probušeni čep, zadihtovala odozdo i kaže da će da mesec i po da pusti korenčiće na oguljenom mestu. videću da li je uspelo. rekla mi je i stručni naziv za postupak, ko da ga pamti.

Postupak se zove oziljavanje, a dodaj u vodu acetisalicilnu kiselinu (aspirin ili kora vrbe) i brzina kojom zilice rastu ce te zacuditi.

PS. Tako sam zapatio ruzmarin po dvoristu dovoljno za 10 tradicionalnih svadbi sa sve krdima jaganjaca potrebnih za iste.

fantom

Edited by kronostime

On 30. 3. 2026. at 10:28, đorđe geprat said:

hortenziju sam imao uz ogradu na severnoj strani. ceo dan ju je bila na udaru sunca, uz neredovno zalivanje tavorila je. preselili smo je na suprotnu stranu u prohlad, uginula je.

kada je vreme da se zasadi nova i gde u odnosu na sunce?

Hortenzije vole redovno zalivanje i puno vode. Mislim da je sada pravo vreme da se sade nove. Mislim da ne vole direktno sunce, ali uz obilno zalivanje možda im ne smeta.

Nadam se da sam pomogla... Ja ih mnogo volim, imam ih dve i samo mi je žao što ne mogu da ih nateram da budu plave - pre ili kasnije se preobrate u roze- purpurne 😊 (što apsolutno nije neki problem, ali ja ih više volim plave! 😄)

6 hours ago, bisa said:

Hortenzije vole redovno zalivanje i puno vode. Mislim da je sada pravo vreme da se sade nove. Mislim da ne vole direktno sunce, ali uz obilno zalivanje možda im ne smeta.

Nadam se da sam pomogla... Ja ih mnogo volim, imam ih dve i samo mi je žao što ne mogu da ih nateram da budu plave - pre ili kasnije se preobrate u roze- purpurne 😊 (što apsolutno nije neki problem, ali ja ih više volim plave! 😄)

Nisam nikakav stručnjak za baštensko cveće, ali davnih dana mi rekli da hortenzija ne voli direktno sunce.

Ruku na srce, to je bilo u vreme kad sam se udala i preselila u kuću da živim, i imala velike ambicije o velelepnoj bašti.

U medjuvremenu rodila dete, stigao jedan, drugi, sada već treći pas, sušna leta, povremeno velike kiše, ja odrasla u stanu, neiskusna u održavanju bašte, zemlja mrljava i glinovita - 25 godina kasnije - svi moji pokušaji gajenja bilo čega su propali.

Dvorište je samo dvorište - nije bašta o kojoj sam maštala.

S druge strane (isti izvor od pre sto godina, kad sam se još zanosila o bašti), navodno, boja hortenzije zavisi od Ph zrmljišta u kojoj je.