July 15, 2025Jul 15 Spopala me je jutros neka bakuta iz kraja, obasula gomilom informacija iz ličnog života koje apsolutno ne treba da znam, ali reče nešto zanimljivo: da ima najlepše hortenzije u kraju (da joj verujem na reč) jer u zemlju sipa mastilo ili boje za kolače. Ima li ovo logike?
July 15, 2025Jul 15 hortenzije vuku boju iz tla. osnovna boja cveta je bledozelenkasta i nije bas nesto. zato se zaliva vodom sa mastilom ili drugom bojom. onda cvetovi budu plavi ili (obicno) neke nijanse crvene.poz Edited July 15, 2025Jul 15 by le petit nicolas
July 15, 2025Jul 15 Hortenzija ima mnogo vrsta... Ove najviše rasprostranjene što cvetaju u rasponu od plavo do roze, imaju boju u zavisnosti od ph vrednosti zemlje. Ja imam dve, kupljene kao plave, i sad posle par godina su skoro purpurne. Ima u garden centrima dodataka za zalivanje koji pomažu da se postigne/održi željena boja, ali oni u principu menjaju kiselost zemljišta, a ne dodaju boju fizički.
September 8, 2025Sep 8 Zaljubila sam se u ovo drvo Pokupila desetak zrelih plodova i sad ne znam sta da radim sa njima.Jel moze neki savet pre nego sto krenem da guglam? Edited September 8, 2025Sep 8 by Serena
September 9, 2025Sep 9 Zaljubila sam se u ovo drvo 20 hours ago, Serena said:Pokupila desetak zrelih plodova i sad ne znam sta da radim sa njima.Jel moze neki savet pre nego sto krenem da guglam?Evo, ja guglala pošto ne znam šta je, a zanima me 😀. Lepo je.Kaže: Rowan TreeLink Edited September 9, 2025Sep 9 by bisa
September 9, 2025Sep 9 Guglala i ja, kazu da raste jako sporo i da se razmnozava iz semena, sto je sporije, ili kalemljenjem sto nema sanse da uradim. Obzirom da sam ga videla u planini pitanje je da li bi ovde kod mene na 80m nadmorske visine i 40C leti sa vlagom uspelo da prezivi.Sva je prilika da ce ostace na tome da se vidjamo u planini u jesen kad bobice zarude i to je to.Ovih desetak bobica kad se osuse cu da zakopam u nekoliko malih sakaijica i cekam... mozda se cudo desi i neka semenka proklija
September 10, 2025Sep 10 11 hours ago, Serena said:Guglala i ja, kazu da raste jako sporo i da se razmnozava iz semena, sto je sporije, ili kalemljenjem sto nema sanse da uradim. Obzirom da sam ga videla u planini pitanje je da li bi ovde kod mene na 80m nadmorske visine i 40C leti sa vlagom uspelo da prezivi.Sva je prilika da ce ostace na tome da se vidjamo u planini u jesen kad bobice zarude i to je to.Ovih desetak bobica kad se osuse cu da zakopam u nekoliko malih sakaijica i cekam... mozda se cudo desi i neka semenka proklija Sto se tice klime - tu nece biti problema obzirom na globalno zagrevanje. Sto se tice bobica - probaj da ih isklijas prvo na nekom vlaznom ubrusu/wc papiru ispod led lampe (ima na TEMU gomila ponude istih)
September 10, 2025Sep 10 10 minutes ago, kronostime said:Sto se tice klime - tu nece biti problema obzirom na globalno zagrevanje. Sto se tice bobica - probaj da ih isklijas prvo na nekom vlaznom ubrusu/wc papiru ispod led lampe (ima na TEMU gomila ponude istih)Na proleće? Ne sad?
September 10, 2025Sep 10 Just now, Serena said:Na proleće? Ne sad?Mozes i sad u unutrasnjim kontrolisanim uslovima - natopi papirni ubrus nekim rastvorom djubriva i vode, stavi bobice pojedinacno na isti, stavi pod svetlo i zalivaj povremeno.Ja sam zalivao neke semenke ostatcima caja iz cajnika (stoji mi 1L caja na stolu non-stop svaki dan) i isklijale su bez obzira sto su bile stare i po 3 godine - eno sada rumene papricice na prozoru i zabranjeno je ukucanima da ih beru zato sto zelim seme za "jesenju setvu".Isto sam radio i sa citrusima i uspelo je, pa verujem da bi uspelo i sa ovim tvojim semenkama.Ima i one plasticne cinije koje se napune zemljom i stave oko grane da bi se stvorio koren na tom mestu - tako sam rasadio lovor kao zivu ogradu oko imanja, a i komsiluk ga vise ne kupuje po radnjama. Pocelo je od ovoga..Ako treba neka pomoc, javi na PM
September 12, 2025Sep 12 On 20. 6. 2025. at 10:27, Boksi said:Albicija Čeka da joj se oslobodi mesto.Kad sam kupila žena reče da joj ne treba presadjivanje. Posle mesec dana mi bila na krepaću i ipak je presadim. Preživi. I još uvek čeka da joj se oslobodi mesto.Edit: a ova glava dole desno mora da zna šta ja to radim 😁 Edited September 12, 2025Sep 12 by Boksi
September 20, 2025Sep 20 Ima li neko astilbe u dvorištu? Da li ih saditi sada ili na proleće? Zahvaljujem.
September 21, 2025Sep 21 Još jedno pitanje, ima li neko lovor (laurus nobilis) u vrtu u BG-u i okolini?