Jump to content
IGNORED

stenli kjubrik u raljama vremena


Crin-Blanc 1953

Recommended Posts

Uz svo poštovanje i divljenje prema Živojinu Pavloviću poređenje sa Kjubrikom je neumesno.A ovo svako može, nije Sveto pismo ... videti Selo gori i sve ti je jasno.
У реду је ако сматраш да је Кјубрик већи и значајнији аутор од Павловића,али са овим неумесиним поређењем испада да је разлика између њих мерена светлосним годинама,што нема везе са реалношћу.Највећа разлика између њих је у условима у којима су стварали,и ја лично би волео да видим како би снашли кад би заменили улоге.Павловић је један од оних многобројних аутора чија каријера је прошла ван главних токова филмске историје,што је добрим делом заслуга и тадашњег политичког система који је пред страним светом тобоже био отворен за културу,док је у исто време режисерима сопствене земље везивао руке државном цензуром.И на крају да би се у потпуности увидела његова величина потребно је и упознати се са његовим књижевним стваралштвом.
Link to comment

Upoznat sam dosta detaljno sa Pavlovićevim filmskim, književnim a pomalo i sa likovnim stvaralaštvom.Pavlović je jedna od najznačajnijih ličnosti srpske i jugoslovenske kulture XX veka i to nije sporno. Za vezivanje ruku državnom cenzurom se ne slažem.Kjubrik je pokazao svoje izuzetno majstorstvo i u malim budžetima. Način na koji se nametnuo u svetskoj kinematografiji, i kao poslovni čovek i kao umetnik, je bez presedana.Porediti Pavlovića i Kjubrika je kao porediti fiću i mercedes. Da se razumemo, volim ja fiću.

Link to comment

Apsolutno se ne slažem sa tezom da je Kjubrik umetnik bez presedana. Valjalo bi neke njegove filmove ponovo pregledati i videti koliko su i da li su izdržali sud vremena. Ako već pričamo o ličnim sudovima, Kjubrik je daleko najprecenjeniji reditelj svih vremena.

Link to comment
Valjalo bi neke njegove filmove ponovo pregledati i videti koliko su i da li su izdržali sud vremena.
Mozda bi moglo da se splituje ovih par postova o Kjubriku na film. Osim Spartaka i Full Metal Jacketa cini mi se da su svi "izdrzali sud vremena" [ne racunam Fear And Desire].
Link to comment
И на крају да би се у потпуности увидела његова величина потребно је и упознати се са његовим књижевним стваралштвом.
sto :huh:
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...