ivy Posted December 28, 2024 Author Posted December 28, 2024 @Eleniko MORA slika donje strane..slika sa strane,slika drske... pricu o ,,dvojnicama,, ne bih kometarisala...posebno ovaj gore primer..to je bukvalno kao da kazes da su jabuke i kruske dvojnice 1
Lancia Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 Ja negde procitah da je samo 5% gljiva otrovno.
John Dies at the End Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 (edited) 19 minutes ago, ivy said: @Eleniko MORA slika donje strane..slika sa strane,slika drske... pricu o ,,dvojnicama,, ne bih kometarisala...posebno ovaj gore primer..to je bukvalno kao da kazes da su jabuke i kruske dvojnice Ali ipak komentarises poredjenje nije bas na mestu, ali nema veze. Ne znam da li je dozvoljeno postavljanje YT videJa ( ako nije obrisite) , evo jednog na tu temu: Edited December 28, 2024 by John Dies at the End
Filozof manijak Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 Imaš vrlo zanimljiv nick kad se pogleda iz vizure ovog topika 6
ivy Posted December 28, 2024 Author Posted December 28, 2024 2 hours ago, Lancia said: Ja negde procitah da je samo 5% gljiva otrovno. verovatno sad imas vise otrovnih biljaka u kuci i okucnici nego sto ukupno ima otrovnih gljiva.. @John Dies at the End 1
hoffnung Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 6 hours ago, John Dies at the End said: Nemas razloga za brigu, sve pecurke (gljive) su jestive. Doduse neke samo jednom, al' dobro Ove su isto bas ukusne, samo sto su u mom selu i selu pokojne staramajke malo svetlije Ne znam, da li je bilo, ali u principu svaka jestiva pecurka/gljiva ima svoju otrovnu "kopiju" , koja je jako slicna. Muhara jbt, imao sam odličan predmet, industrijska mikrobiologija, ali sve se zaboravilo, ostalo samo "tradicionalno znanje" pitanje, ova muhara je zapravo 'amanita muscaria'? ove 'klementine' sto si postavio, bas sam ih sada izguglao [caesar mashroom] i nikada ih nisam jeo, a vidim iz prilozenog da su opasno ukusne.
Fakundo Sava Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 40 minutes ago, hoffnung said: pitanje, ova muhara je zapravo 'amanita muscaria'? ove 'klementine' sto si postavio, bas sam ih sada izguglao [caesar mashroom] i nikada ih nisam jeo, a vidim iz prilozenog da su opasno ukusne Jajare ili blagve po meni najukusnije ,jedino zbog njih imam volju da odem u šumu ,ove ostale ili su mi ljute,gorke,ljigave ... Ali njih nema svake godine ,to je interesantno I treba paziti kod njih ,jer raste iz jajeta ,kao zelena pupavka ,pretpostavljam da zato dolazi do trovanja čak i kod iskusnih berača 3
Boksi Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 19 minutes ago, Fakundo Sava said: zelena pupavka To mi se ime urezalo za sva vremena od neke društvene igre krajem osamdesetih. Neka tabla sa poljima, na svakoj različita pečurka. Seća li se neko toga? Lavlja griva, videh u Metro-u svežu. Malo me plaši izgled. Ukus?
hoffnung Posted December 28, 2024 Posted December 28, 2024 7 hours ago, Lancia said: Ja negde procitah da je samo 5% gljiva otrovno. ja mislim suprotno. 95% je cao djaci, 5% je ok + od toga, nekih 3% mnogi ne mogu da tolerisu: boli ih stomak, nesto im ne prija. neka pecurka je mozda super za tvoj stomak, dok nekome nikako ne prija. osetljiv stomak ili tako nesto. ovo sto sam napisao ne mora da bude tacno, gledao sam neku dok. emisiju i kao... ako se nadjete u situaciji da ste se izglubili, u nekoj vukojebini sa rastinjem gde nicu pecurke, bolje je da jedete gliste i mahovinu* nego da jedete pecurke. u fazonu, sansa da ce te ubrati bas one otrovne je 98,7%. *ovo za mahovinu sam izmislio, nesto su jos rekli ali sam zaboravio.
igoraki Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 Blagva, muhara i zelena pupavka su sve od istoga roda, amanite. Međutim izgledom su toliko različite da ne smelo da dođe do zabune u identifikaciji, čak i kod manje iskusnih berača, mene su prvo amanite učili, baš se sećam toga.
ivy Posted December 29, 2024 Author Posted December 29, 2024 9 hours ago, Boksi said: Lavlja griva, videh u Metro-u svežu. Malo me plaši izgled. Ukus? odlicna je...probaj..iseces je na snicle i samo je isprzisi na maslacu da dobije boju + so ..ima dobru,cvrstu teksturu 1 1
ivy Posted December 29, 2024 Author Posted December 29, 2024 1 hour ago, igoraki said: Blagva, muhara i zelena pupavka su sve od istoga roda, amanite. Međutim izgledom su toliko različite da ne smelo da dođe do zabune u identifikaciji, čak i kod manje iskusnih berača, mene su prvo amanite učili, baš se sećam toga. ne verujem sta citam..bukvalno kao kad bi se reklo da su jabuke i kruske isto.. 2
brusli Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 (edited) 2 hours ago, ivy said: odlicna je...probaj..iseces je na snicle i samo je isprzisi na maslacu da dobije boju + so ..ima dobru,cvrstu teksturu Jel ima razlog sto se przi na maslacu, ili moze i na ulju ? Npr maslinovom. Edited December 29, 2024 by brusli
Frile Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 3 hours ago, igoraki said: Blagva, muhara i zelena pupavka su sve od istoga roda, amanite. Međutim izgledom su toliko različite da ne smelo da dođe do zabune u identifikaciji, čak i kod manje iskusnih berača, mene su prvo amanite učili, baš se sećam toga. Ne bi smelo da dođe do zabune, ali u praksi, nepažljivi berač će umesto blagve možda ubrati muharu Kiša spere bele ljuspice sa muhare (to su ostaci opne od "jajeta"), šešir je ionako crvenkasto-narandžste boje, i naizgled nema razlike(*) Svojevremeno je na nekoj gljivarskoj grupi objavljena fotografija takve muhare, namerno bez pratećeg objašnjenja, i gomila komentatora (t.j. muva bez glave) se momentalno oglasila "najbolja", "najukusnija", itd. (*) blagva, t.j. amanita caesaria, ima recke po obodu šešira, i što je najvažnije, donja strana šešira i noga su žute boje, a kod muhare su bele boje 1
igoraki Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 Pa ja bih rekao da taj ko ima problem da raspozna te tri pečurke svakako ne bi trebalo da ide sam u sakupljanje, eto prosto. 1
Recommended Posts