gospa buba Posted August 15, 2016 Posted August 15, 2016 (edited) gle sirce :o imam u preduzecu dve jabuke za koje se ispostavilo da nisu jestive u smislu jedenja. probali smo da jedemo, da kuvamo kompote, da ne znam ni ja shta, ostalo je josh sirce da se proba radjaju kao dva idiota svake godine, lome se pod plodovima. shta mi je chiniti, za 1 minimalnu kucnu kolichinu. kako se to uopsht radi? Edited August 15, 2016 by gospa buba
katamaran Posted August 15, 2016 Posted August 15, 2016 (edited) Ja mozda dugujem zivot jabukovom sircetu. Majka mi prica da sam ko dete imao strasne probleme sa stomakom pa je po preporuci probala jabukovo sirce i dovela me u red. Ja se samo secam da sam voleo da ga pijem. Edit: Probaj da narendas te jabuke pa sa secerom. Skoro sam nesto kod hale Pionir naleteo na neke divlje sitne. Bezveze za klopu al narendane bile lepse od obicnih. Edited August 15, 2016 by katamaran
gospa buba Posted August 15, 2016 Posted August 15, 2016 brate. ogavne. ali ogavne :bljuv: kazem ti, samo josh sirce ostalo.
banatjanin Posted August 15, 2016 Posted August 15, 2016 nabereš, smuljaš nečim, izgnjaviš (ne mora kaša, ali da bude u komadićima), staviš u čistu plastičnu kantu, sobna tampereratura, i naliješ vodom do nivoa jabuka, ne preko. poklopiš ali ne hermetički pazi, jabuka mora da ima nešto šećera, jer nećeš dobiti alkoholnu fermentaciju u suprotnom, što slađe to bolje. ako nema, kupi par kila nekog delišesa i pomešaj sačekaš da počne alkoholna fermentacija, to ćeš videti po tome kad krene da pucketa, stvara se pena i čvrst deo počne da isplivava gore, na kraju se formira kapa mešaj i potapaj taj klobuk svakog dana kada se fermentacija stane, ne diraj. postaće smeđe i odvratno i doći će mušice - to je u redu, ali ne diraj kapu. drži polupoklopljeno posle nedelju dana procedi kroz gazu lagano i probaj tekućinu, ako nije dovoljno kiselo, ostavi i dalje u otkireveno, u neko staklenom sudu. ako je dovoljno kiselo, sačekaj da se staloži, pa ponovo procedi. napuni staklene flaše do čepa, dobro zatvori i čuvaj na hladnom
ivy Posted August 15, 2016 Author Posted August 15, 2016 ja ove godine samo jednom napravila neki lchf kolac sa kupinama i juce stavila drenjine u rakiju
gospa buba Posted August 15, 2016 Posted August 15, 2016 nabereš, smuljaš nečim, izgnjaviš (ne mora kaša, ali da bude u komadićima), staviš u čistu plastičnu kantu, sobna tampereratura, i naliješ vodom do nivoa jabuka, ne preko. poklopiš ali ne hermetički pazi, jabuka mora da ima nešto šećera, jer nećeš dobiti alkoholnu fermentaciju u suprotnom, što slađe to bolje. ako nema, kupi par kila nekog delišesa i pomešaj sačekaš da počne alkoholna fermentacija, to ćeš videti po tome kad krene da pucketa, stvara se pena i čvrst deo počne da isplivava gore, na kraju se formira kapa mešaj i potapaj taj klobuk svakog dana kada se fermentacija stane, ne diraj. postaće smeđe i odvratno i doći će mušice - to je u redu, ali ne diraj kapu. drži polupoklopljeno posle nedelju dana procedi kroz gazu lagano i probaj tekućinu, ako nije dovoljno kiselo, ostavi i dalje u otkireveno, u neko staklenom sudu. ako je dovoljno kiselo, sačekaj da se staloži, pa ponovo procedi. napuni staklene flaše do čepa, dobro zatvori i čuvaj na hladnom zayebano brate, ja to treba da radim u preduzecu, prognace me ona shto jede luka svaki dan u radno vreme
Publius Posted August 16, 2016 Posted August 16, 2016 nabereš, smuljaš nečim, izgnjaviš (ne mora kaša, ali da bude u komadićima), staviš u čistu plastičnu kantu, sobna tampereratura, i naliješ vodom do nivoa jabuka, ne preko. poklopiš ali ne hermetički pazi, jabuka mora da ima nešto šećera, jer nećeš dobiti alkoholnu fermentaciju u suprotnom, što slađe to bolje. ako nema, kupi par kila nekog delišesa i pomešaj sačekaš da počne alkoholna fermentacija, to ćeš videti po tome kad krene da pucketa, stvara se pena i čvrst deo počne da isplivava gore, na kraju se formira kapa mešaj i potapaj taj klobuk svakog dana kada se fermentacija stane, ne diraj. postaće smeđe i odvratno i doći će mušice - to je u redu, ali ne diraj kapu. drži polupoklopljeno posle nedelju dana procedi kroz gazu lagano i probaj tekućinu, ako nije dovoljno kiselo, ostavi i dalje u otkireveno, u neko staklenom sudu. ako je dovoljno kiselo, sačekaj da se staloži, pa ponovo procedi. napuni staklene flaše do čepa, dobro zatvori i čuvaj na hladnom zayebano brate, ja to treba da radim u preduzecu, prognace me ona shto jede luka svaki dan u radno vreme Mislim da je zarad efikasnosti OK dodati sećer umesto delišesa.
ivy Posted August 16, 2016 Author Posted August 16, 2016 drenjine si već pominjala, apsolvirao sam :D pa kad su rodile a i dobra je rakijica sa njima...dobar je i dzem al me mrzi da pravim ove godine sam bas slabo u prirodi i nisam srecna..eto samo kupine i drenjine,neke gljive(mlecnice) u Krusevu i timjana sa Galicice sto sam skupila
katamaran Posted August 24, 2016 Posted August 24, 2016 Jablanovace? Jel postoji opasnost da je nesto otrovno? nisam mogao da odolim kad sam naleteo
katamaran Posted August 24, 2016 Posted August 24, 2016 (edited) valjda je ta http://www.treasurekeepers.rs/sr/opisi_gljiva/A/agrocybe_cylindracea.htm Probasmo par komada i ukusne su ima i ovo :) I ove moje su sa Ade. Sto je najgore tacno znam od koga su kupili. Taj lik redovno vrslja po nekom zasticenom stanistu (mislim da je tu i zabranjeno branje) pa posle valja restoranima. edit: da ne gresim dusu mozda stvarno bere po sumi al ga cesto vidjam u blizini tog zasticenog dela Edited August 24, 2016 by katamaran
Bambula Posted August 24, 2016 Posted August 24, 2016 Ovo prvo ti je Topolovaa ili Jablanovača,zavisi kao gde zovu.A i lako se razmnožava dovolajn ti je panj topole izmrviš ih u toploj vdi i pospeš po panju i sledeće sezone ih nalaziš tu 100%.Slobodno jedi ne postoji slična otrovna gljiva,mada ukus i nije nešto kao da jedeš lešnike (možda nije nešto jer ne volim lešnike) .
katamaran Posted August 24, 2016 Posted August 24, 2016 (edited) Izgrilovao sam par na brzaka i super im je ukus. Bas cu da prodjem po sumi ovih dana da vidim koliko se lako nalaze. Ove sam skroz slucajno snimio. Edited August 24, 2016 by katamaran
pacey defender Posted August 24, 2016 Posted August 24, 2016 Katamarane, jesi li ti ozbiljno dosao na forum po razjasnjenje da li su pecurke otrovne?
Recommended Posts