Jump to content
IGNORED

Kritika savremenog ateizma

Turnbull

Recommended Posts

Posted

kad je belac religiozan onda je primitivan i zatucan, a kada je obojeni verujuci, onda je to nesto spiritualno... i organski.

nataknem te na organski.

• Replies 914
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Turnbull

151

• Indy

105

• Bakemono

85

• Agni

58

Top Posters In This Topic

Posted

eh ti memi, podsjecaju me na stari dobri dualizam :D

Posted (edited)

Ja ovo Miralemovo ne vidim vezano za rasu, vec za same religije. Abrahamisticke religije se osporavaju u svakom segmentu. Moralnom, metafizickom, istorijskom... Njihovi propovednici su manipulatori, oportunisti i perverznjaci sve dok se ne dokaze suprotno. Na njihove vernike se gleda kao na siromasne neobrazovane naivcine, pomodare, ili ljude sa necistom savescu. Sa druge strane, New Age i religije sa Dalekog istoka ne samo da se ne osporavaju, vec i prihvataju sa neskrivenim simpatijama. Obicno se prikazuju kao ili simpaticne dobricine koji se ludo zabavljaju (Wikani, magovi, neopagani i sl.), ili ikao neke misticne, ultramudre baje koji znaju odgovore na sva pitanja ovog sveta (New Age, budisticki svestenici i sl.). I iz toga onda sledi slika gde, naspram kratkovidog, fanaticnog i licemernog abrahamiste stoji prosveceni fortune cookie automat (a.k.a istocnjacki vernik).

Edited by Verterdegete
Posted (edited)

a tko to radi? da mu mi pokazemo!

Edited by Грешни Василије
Posted

Raspop Dabovic se prvi javlja.  :fantom:

Posted

Kao sto rece Aristotel, Natura daemonica est, non divina.

sori, znam da nisi mislio bukvalno, ali ipak :lolol:
Posted

Jebote, zasto Aristotela citiraju na latinskom? Sve pokatolicise...

Posted

Ja ovo Miralemovo ne vidim vezano za rasu, vec za same religije. Abrahamisticke religije se osporavaju u svakom segmentu. Moralnom, metafizickom, istorijskom... Njihovi propovednici su manipulatori, oportunisti i perverznjaci sve dok se ne dokaze suprotno. Na njihove vernike se gleda kao na siromasne neobrazovane naivcine, pomodare, ili ljude sa necistom savescu. Sa druge strane, New Age i religije sa Dalekog istoka ne samo da se ne osporavaju, vec i prihvataju sa neskrivenim simpatijama. Obicno se prikazuju kao ili simpaticne dobricine koji se ludo zabavljaju (Wikani, magovi, neopagani i sl.), ili ikao neke misticne, ultramudre baje koji znaju odgovore na sva pitanja ovog sveta (New Age, budisticki svestenici i sl.). I iz toga onda sledi slika gde, naspram kratkovidog, fanaticnog i licemernog abrahamiste stoji prosveceni fortune cookie automat (a.k.a istocnjacki vernik).

To je zato sto je u ime abrahamistickih religija ubijeno vise ljudi nego u ime nacisticke ideologije, sto se ne moze reci za religije sa Dalekog istoka i New Age. Ako primenimo ono "po plodovima njihovim poznacete ih", jasno je da su hriscanstvo i islam truli do srzi.

Posted

To je zato sto je u ime abrahamistickih religija ubijeno vise ljudi nego u ime nacisticke ideologije, sto se ne moze reci za religije sa Dalekog istoka i New Age. Ako primenimo ono "po plodovima njihovim poznacete ih", jasno je da su hriscanstvo i islam truli do srzi.

Istina, mada ipak treba imati u vidu i da mnoge teorije ovo pravdaju kulturom, podnebljem, pa cak i genetikom. U smislu, da se ubijamo zbog toga, a da su religija, ideologija, rasa i sl. samo povod.

Posted (edited)

Istina, mada ipak treba imati u vidu i da mnoge teorije ovo pravdaju kulturom, podnebljem, pa cak i genetikom. U smislu, da se ubijamo zbog toga, a da su religija, ideologija, rasa i sl. samo povod.

Pa ima i toga, pre svega ekonomije i geopolitike (i istorije, napr pretvaranje hriscanstva u drzavnu religiju za unutrasnje potrebe rimskog carstva): Evropljani su osvojili pola sveta, pa je i logicno da su njihove religije cesce bivale zloupotrebljene kao povod. Medjutim, mislim da ima nesto i do samih religija - istocnjacke su mislim manje iskljucive, vise se preplicu i mesaju, mozda bas zato sto nisu monoteisticke, pa ih je samim tim i teze (ali ne i nemoguce) zloupotrebiti. 

Edited by Agni