Jump to content
IGNORED

Superkapitalizam

Indy

Recommended Posts

Posted (edited)
5 hours ago, Venom said:

Ima i ono o studentkinjama koje se jebu za diplomu.

Meni je najjače da ga ti citiraš i prenosiš. Da mu objasniš da ti je cilj da živiš od uloženog kapitala i povratka na uloženo doslovno bi te zgazio kao bubašvabu.

100% od mog rada, nikakav "kapital". Vrlo jednostavno: radim, stedim i te ustedjene plodove rada ulazem bez shpekulacija.

Pises tamo na temi o akcijama na koju privirio nisam niti planiram. Shpekulacije?

Edited by noskich
  • Haha 1
Posted
2 hours ago, noskich said:

100% od mog rada, nikakav "kapital". Vrlo jednostavno: radim, stedim i te ustedjene plodove rada ulazem bez shpekulacija.

Pises tamo na temi o akcijama na koju privirio nisam niti planiram. Shpekulacije?

Pa nisam ja taj koji je oduševljen Ducijem Simonovićem dok iznajmljuje nekretnine da ne bi radio ništa. Idi reci Duciju šta su ti životni planovi pa reci kako si se proveo.

Posted
2 hours ago, noskich said:

izdaješ nekretninu, uzimaš profit od toga što neko ima krov nad glavom. šta je sledeće, investiraćeš u vazduh i naplaćivati ljudima koji ga dišu? nešpekulativno

• Haha 6
  • Hvala 1
Posted

Čisto da se razumemo, nemam ništa protiv ljudi koji izdaju stanove (mada bih stavio visoke poreze na tu za društvo uglavnom beskorisnu aktivnost). Imam protiv da neko ko bi bez kapitalizma bio vrlo nesrećan citira Ducija Simonovića. "Ja želim da budem slobodan da ne radim" je moguće ako si se rodio kao Princ Čarls ili ako živiš u kapitalizmu. U Ducijevom svetu nema toga, svi moraju da rade. Ne da je to nužno loše, to je druga diskusija, ali vi ste na suprotnim stranama barikade. 

• +1 2
Posted
12 hours ago, Venom said:

Ima i ono o studentkinjama koje se jebu za diplomu.

Meni je najjače da ga ti citiraš i prenosiš. Da mu objasniš da ti je cilj da živiš od uloženog kapitala i povratka na uloženo doslovno bi te zgazio kao bubašvabu.

Promaklo mi ovo za studentkinje. Mislio sam da je samo jedna od korisnih budala sa opskurnih YT kanala, ali ipak je i težak govnar. 

Posted (edited)
15 hours ago, Venom said:

Čisto da se razumemo, nemam ništa protiv ljudi koji izdaju stanove (mada bih stavio visoke poreze na tu za društvo uglavnom beskorisnu aktivnost). Imam protiv da neko ko bi bez kapitalizma bio vrlo nesrećan citira Ducija Simonovića. "Ja želim da budem slobodan da ne radim" je moguće ako si se rodio kao Princ Čarls ili ako živiš u kapitalizmu. U Ducijevom svetu nema toga, svi moraju da rade. Ne da je to nužno loše, to je druga diskusija, ali vi ste na suprotnim stranama barikade. 

U tom svetu nema duznickih robova i robova zaposlenja. U takvom svetu ti i ne treba finansijska nezavisnost. Treba ti samo u ovom postojećem.

Što je naravno mnogo bolje jer ne moraš da gubiš vreme i energiju na otkupljivanje svog ropstva.

Evo ga ovde: 

https://parapsihopatologija.com/topic/18386-distopije-i-utopije-u-filmu-knjizevnosti-filozofiji-i-stvarnom-zivotu/page/33/#findComment-4969521

Edited by noskich
  • Haha 1
Posted (edited)
16 hours ago, levi said:

izdaješ nekretninu, uzimaš profit od toga što neko ima krov nad glavom. šta je sledeće, investiraćeš u vazduh i naplaćivati ljudima koji ga dišu? nešpekulativno

Nekretnina je kupljena 100% od mog rada u kešu. Znači radim, štedim, kad sam sakupio dovoljno novca kupljeno u kešu bez kredita. 

Zbog toga nije reč o shpekulaciji.

Jer kad se uzima kredit stvara se novac ni iz čega što pumpa cene i omogućuje profit bankama opet ni iz čega.

Ta nekretnina nije ništa drugo nego kad napraviš kompot ili kiselis kupus pa ga onda ostaviš da jedeš za kasnije.

Jedna od prvih tekovina civilizacije je da ne moras svaki dan iznova da nalazis hranu od nule kao životinje, već radiš da bi imao hranu i za kasnije.

To je veoma drugačije nego kada uzmeš kredit od banke pa ti stanar otplaćuje tvoj kredit tebi i banci. Ili kao nas prijatelj ovde koji voli da proziva kada shpekuluse na kupoprodaji akcija.

Edited by noskich
  • Haha 1
Posted

Ne cedim stanarinu iz investicije, zato što je nisam platio od kredita nego  od keša. To su dve odvojene stvari. Ne menja stvar da neko radi i za sebe i za tebe. Radi šta hoćeš ali kad si već kapitalista glupo je da se pozivaš na Ducija Simonovića. On bi takve kao što si ti pljunuo.

Posted (edited)
4 hours ago, Venom said:

Ne cedim stanarinu iz investicije, zato što je nisam platio od kredita nego  od keša. To su dve odvojene stvari. Ne menja stvar da neko radi i za sebe i za tebe. Radi šta hoćeš ali kad si već kapitalista glupo je da se pozivaš na Ducija Simonovića. On bi takve kao što si ti pljunuo.

Čekaj jel ti misliš da te godine rada i štednje što su ugrađene u tu nekretninu ja sad treba nekome koga ne poznajem da dam besplatno da koristi? 

Ja isto tako iznajmljujem i placam u Sidneju stanarinu i nikad nisam svog stanodavca krivio za bilo šta jer sam svojevoljno potpisao ugovor o iznajmljivanju nekretnine. 

U nekom drugom sistemu bi svako dobio stan na korišćenje besplatno tamo gde radi gde god to bilo. U ovakvom sistemu svako je "kapitalista" po tebi jer je deo sistema. Reč je o totalitarnom sistemu koji prožima sve pore sveta. I jedini način da ne budeš "kapitalista" je da budeš pustinjak, potpuno izopšten iz svega. 

Duci je sve postigao sam svojim trudom. Isto kao i ja. 

Duci bi pljunuo tebe koji prozivas mene zato što sam od svog rada zaradio, uštedeo i ulozio bez spekulacija, a istovremeno se bavis kupoprodajom akcija ne bi li na spekulacijama postigao što veći profit.

Ta kuća je moja polisa osiguranja protiv beskućnistva da mi se ne desi ono što se dešava desetini hiljada starijih ljudi u Australiji.

https://www.agedcareinsite.com.au/2024/11/not-so-lucky-country-1-in-5-aussies-retiring-to-poverty/

Not so “lucky country”: 1 in 5 Aussies retiring to poverty

Edited by noskich
  • Haha 1
  • Tužno 1
Posted (edited)

Možeš da radiš šta god hoćeš, piše gore da nemam ništa protiv stanodavaca. Ali ti živiš od povraćaja novca na uloženi kapital, ergo ti si kapitalista. Duci Simonović se buni protiv tebe jednako kao protiv sportista koji zarađuju milione u ovom sistemu. Nema razlike u odijevanju. Nema razloga da ga citiraš osim da se lažno predstavljaš.

Ovo kako si sve postigao trudom je isto jako. Safe made man iluzija, karakteristična za bilo kog uspešnog čoveka u kapitalizmu.

Edited by Venom
  • Hvala 1
Posted (edited)

Netačno, ne živim ni od kakvog povraćaja novca već od rada. I opet ta kuća je 100% moj rad, ništa drugo. 

https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Капитал

"Капитал (лат. capitalis - главни, caput – глава) у економији представља вредност (у форми новца, имовине или људских ресурса) која се улаже у производњу или неку другу економску делатност са основном наменом да се увећа, односно да донесе добит.[1] Капитал се може улагати у производни или непроизводни сектор. Међутим, његова основна намена је увек иста, а то је увећање основне вредности или производња других добара."

Ja sam kupio kuću u kešu od ustedjenog novca od plate prvenstveno kao polisu osiguranja da imam gde da živim pod starost kako ne bih bio u poziciji u kojoj je 25% starih u Australiji da žive u siromaštvu (pošto ne mogu da priustim da kupim tamo gde živim i radim u Sidneju). Ja kada sam kupio kuću u Brizbenu cene nisu značajno rasle 10 godina i moja namera nije bila kao u definiciji iznad uvećanje vrednosti. Za razliku od tebe koji kupujes i prodajes akcije sa jednom i jedinom namerom da profitiras. 

Svaki dolar kojim je kupljena kuća je od plate, znači šta drugo osim lični trud? Odakle je drugde? Jel neko drugi osim mene provodio dane u tim kancelarijama osim mene za tu platu?

https://parapsihopatologija.com/topic/14684-dobra-plata-dobro-mesto-jeftin-real-estate/page/450/#findComment-4034919

Edited by noskich
Posted (edited)
23 minutes ago, noskich said:

Netačno, ne živim ni od kakvog povraćaja novca već od rada. I opet ta kuća je 100% moj rad, ništa drugo.

Mogao bi to reći da živiš u njoj, ali ne samo što ne živiš, već nisi tu nikad ni živeo ni planirao već koristiš tu kuću isključivo da bi profitirao, tu nema opravdanja

Banka pozajmljuje pare, a ti pozajmljuješ nekretninu i oboje za to uzimate naknadu, bukvalno između tebe i banke nema razlike u odjevanju

Edited by Time Crisis
  • +1 2
Posted
58 minutes ago, noskich said:

https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Капитал

"Капитал (лат. capitalis - главни, caput – глава) у економији представља вредност (у форми новца, имовине или људских ресурса) која се улаже у производњу или неку другу економску делатност са основном наменом да се увећа, односно да донесе добит.[1] Капитал се може улагати у производни или непроизводни сектор. Међутим, његова основна намена је увек иста, а то је увећање основне вредности или производња других добара."

Ja sam kupio kuću u kešu od ustedjenog novca od plate prvenstveno kao polisu osiguranja da imam gde da živim pod starost kako ne bih bio u poziciji u kojoj je 25% starih u Australiji da žive u siromaštvu (pošto ne mogu da priustim da kupim tamo gde živim i radim u Sidneju). Ja kada sam kupio kuću u Brizbenu cene nisu značajno rasle 10 godina i moja namera nije bila kao u definiciji iznad uvećanje vrednosti. Za razliku od tebe koji kupujes i prodajes akcije sa jednom i jedinom namerom da profitiras. 

Svaki dolar kojim je kupljena kuća je od plate, znači šta drugo osim lični trud? Odakle je drugde? Jel neko drugi osim mene provodio dane u tim kancelarijama osim mene za tu platu?

https://parapsihopatologija.com/topic/14684-dobra-plata-dobro-mesto-jeftin-real-estate/page/450/#findComment-4034919

Pa šta je ta kuća koju imaš nego uloženi kapital koju onda koristiš da bi povećao kapital, kroz stanarinu i povećanje vrednosti?

Od kog rada živiš kad ti neko da stanarinu? Jel to neko efikasno upravljanje kapitalom pošto si ti sposobniji od drugih ili tako neka trickle down groteska? Kao da čitamo najgoreg poklonika Regana, a pritom uz to moramo da trpimo Copy Paste Ducijevih proseravanja. Ako pakao postoji čitaću tvoje postove do kraja večnosti. Tvoje i ostalih foliranata.

Duci da se za nešto pita, kuću bi ti oduzeo a tebe poslao u fabriku. Smešno i tužno.

• +1 4
Posted
4 hours ago, Venom said:

Pa šta je ta kuća koju imaš nego uloženi kapital koju onda koristiš da bi povećao kapital, kroz stanarinu i povećanje vrednosti?

Od kog rada živiš kad ti neko da stanarinu? Jel to neko efikasno upravljanje kapitalom pošto si ti sposobniji od drugih ili tako neka trickle down groteska? Kao da čitamo najgoreg poklonika Regana, a pritom uz to moramo da trpimo Copy Paste Ducijevih proseravanja. Ako pakao postoji čitaću tvoje postove do kraja večnosti. Tvoje i ostalih foliranata.

Duci da se za nešto pita, kuću bi ti oduzeo a tebe poslao u fabriku. Smešno i tužno.

Ok tamo uzima stanarinu a u Sidneju od tog novca placa stanarinu. Mislim nije kao da ima lanac stanova itsl. Neko ima svoju kucu i sva plata mu ide na druge troskove, ovo to je otprilike to. Sad sam ja kapitalista jer zivim kod mojih u porodicnoj kuci npr.