ivy Posted August 10, 2020 Posted August 10, 2020 to se moze raditi sa svim gljivama od kojih imate visak ..i sa suncanicama,jablanovacama,livadskim sampinjonima,raznim leccinumima... a i sa nekim koje su suvise zilave i drvenaste za jelo..ove sezone ima jastrebovace ona je bas jako aromaticna ali pretvrda za jelo,idealno za susenje i mlevenje ja sam prosle godine imala crne trube ali me nisu nesto odusevile aromom..nemam pojma vrganj pa i suncanica su mi 100x aromaticniji..podelila sam ostatak..
Anonymous Posted August 10, 2020 Posted August 10, 2020 (edited) 14 hours ago, ivy said: to se moze raditi sa svim gljivama od kojih imate visak ..i sa suncanicama,jablanovacama,livadskim sampinjonima,raznim leccinumima... a i sa nekim koje su suvise zilave i drvenaste za jelo..ove sezone ima jastrebovace ona je bas jako aromaticna ali pretvrda za jelo,idealno za susenje i mlevenje ja sam prosle godine imala crne trube ali me nisu nesto odusevile aromom..nemam pojma vrganj pa i suncanica su mi 100x aromaticniji..podelila sam ostatak.. To sa sunčanicama moram da probam. Neki lik mi je objašnjavao da može, drugi se smejali. Još da ih nađem u okolini Beograda... Edited August 10, 2020 by Anonymous
ivy Posted August 11, 2020 Posted August 11, 2020 kako da ne moze..one se lako suse a posle se rukom smrve u prah koliko su nezne...a mozes ih susene koristit i za klopu..za kajgane,gulase..
Filozof manijak Posted August 11, 2020 Posted August 11, 2020 Dobih na poklon ulje sa mrvicama tartufa. Jako je specifične arome. U kojim jelima se može aplicirati?
aram Posted August 11, 2020 Posted August 11, 2020 U svima gde bi inače stavio tartufe. Paste i rižota s pečurkama, npr. A ja posebno volim da nakapljem na klot brusketu... uz neki dobar sir nema bolje.
adam Posted August 11, 2020 Posted August 11, 2020 przena jaja, pasta, njoke, rizoto, pire. dosta je jak tartuf i najbolje se slaze s neutralnim. tesko se mesa s drugim ukusima, preuzima ih. ja volim i da pofajtam pilece belo s grila. al najdraza mi je pasta. papardele su najbolje za tu rabotu. skuvas pastu, sa strane otopis kasiku dobrog mladjeg kajmaka, to umesas u pastu uz malo vode od kuvanja ako treba, dobro promesas na kremasto pa na kraju prelijes uljem s tartufom.
Filozof manijak Posted August 11, 2020 Posted August 11, 2020 Hvala na savetima. Ovo: 5 minutes ago, adam said: dosta je jak tartuf i najbolje se slaze s neutralnim. tesko se mesa s drugim ukusima, preuzima ih. j Ovo sam primetio, zato me zanimalo s čim se najbolje slaže. Hvala svima, još jedared
Anonymous Posted August 11, 2020 Posted August 11, 2020 (edited) 15 hours ago, ivy said: kako da ne moze..one se lako suse a posle se rukom smrve u prah koliko su nezne...a mozes ih susene koristit i za klopu..za kajgane,gulase.. Prošle godine sam ih na Orjenu nabrao tonu, pola propalo, pravili smo dve fešte dole u HN-u od preživelih. Debil, to radim sa vrganjima, a ne sa sunčanicama. Edited August 11, 2020 by Anonymous
ivy Posted August 12, 2020 Posted August 12, 2020 @Anonymous ugl se sve gljive mogu susiti...a suncanice su bas lepe susene,nezne..i samlevene za zacin.. a lako se suse jer nisu mnogo mokre,ne sluzave i ne prave sranja dok se suse...samo je iscepkas na komade i stavis na sunce moze i na krpi,ne mora ni na mrezi.. jedino su npr lisicarke bzvze susene jer su tvrde i zilave e pitala sam drugara gljivara iz Bga da li bi da vas spojim pa da ti pokaze terene i nadjete suncanice u okolini Bga ali je nazalost nesto bolestan pa ni sam nigde ne ide :(
ivy Posted August 15, 2020 Posted August 15, 2020 pravila bih chatni po ovom receptu https://www.allotment-garden.org/recipe/931/mushroom-chutney-recipe/ ali me ubi ovih 450g secera u njemu...ok jabuke,ok suvo grozdje ali zasto mora bas toliko secera? ja bih to smanjila...sta mislite?
aram Posted August 16, 2020 Posted August 16, 2020 na 570 ml sirćeta, plus više od kilo ipo ostalih sastojaka, meni to deluje ok. ne verujem da možeš mnogo da smanjiš. eventualno da probaš sa 380gr, ako ti baš smeta.
ivy Posted August 17, 2020 Posted August 17, 2020 da,ima smisla da prvo napravim org recept pa posle modifikujem sastojke..posebno sto nikad nisam pravila chatni hvala
beta Posted August 17, 2020 Posted August 17, 2020 taman bih i ja mogla da napravim malo ljutog čatnija od jabuka.
Haralampije Posted August 17, 2020 Posted August 17, 2020 4 hours ago, beta kentauri said: taman bih i ja mogla da napravim malo ljutog čatnija od jabuka. Ljutog čatnija sa jabukama
Recommended Posts