Yoyogi Posted September 3 Posted September 3 Na Na Na ovu planinu sam isao sa cerkom svake od zadnjih 10 godina. Japan, Sredisnji Alpi (Chuo Alps). Komagatake, 2963m (Triglav je 2863m), bas u ovo doba, kraj avgusta. Me smes da ides celom planinom, zbog medveda. Samo poslednjih 800m, gde ih nema. Dole je stanica gondole i hotel. Po cistom danu, vidi se 250km udaljen Mt Fuji 5 1
Yoyogi Posted September 3 Posted September 3 3 minutes ago, Klara said: U prevodu: 👍 = 😍😍😍 Hvala. Neces mi verovati, prvi put prosle godine sam osetio nedostatak kiseonika. Pre su i mnogo mladji od mene to secali. Izasao sam na vrh, cerka me ohrabrivala. Idemo (dok nije otisla na studije pre godinu dana ) na umerenije, 1700-1,800m. Medvedi, namnozili se, ne smes tek tako da ides u planinu. 1
barrcode Posted September 16 Author Posted September 16 (edited) Dent de Broc (Dan d Bro), ne preterano visok (1829m), ali prelep završni greben, dosta uži nego što se vidi na slici. Nije baš za svakoga poslednjih vertikalnih 100m uspona. Ispod Grijer, odakle je istoimeni, naravno najbolji sir, kao i Kaje fabrika čokolade (najstarija na svetu, a i obektivno najbolja). tj shvatili ste da je tamo sve najbolje elem greben izgleda ovako: https://www.instagram.com/reel/CurUzKsIL6I/?igsh=cG5tbWhsMTU4ZGZv Edited September 16 by barrcode 3 2
barrcode Posted September 20 Author Posted September 20 (edited) evo jedne ko sa Himalaja. glečer ispred Gran Kombena (Grand Combin - 4300m, u oblaku vrh). htedoh da se popnem na Grand Tave (3158m, ništa dodušekod njega nema Grand - pored ovih gorostasa pored). ali sam odustao zbog zaleđene stene, koja je poprskana sa 10cm snega. Edited September 20 by barrcode 2 4
Delija67 Posted October 9 Posted October 9 Kinabalu, najvisa planina ostrva Borneo i cele Jugoistocne Azije sa 4095 metara. Dan pred uspon malo setnje oko banje Ranau Oblacno je i nadamo se da sutra necemo da iskisnemo ko misevi. 5
Delija67 Posted October 9 Posted October 9 Posle dorucka krecemo ka polaznoj tacki za uspon, registrujemo se i oko podne krecemo da se penjemo. Tog dana je krenulo oko 100 ljudi. Ceka nas 7km staze sa 2300 metara visinske razlike. Uspon nije tehnicki zahtevan, ali je konstantan skoro bez ravnih deonica. Na pocetku malo magle, ali nije strasno. Staza je dobro obelezena i nema gde da se skrene. Kinabalu je najvece staniste biljki mesozderki ima i pecuraka sa promenom nadmorske visine menja se i vegetacija Sigli iznad oblaka Stizemo do planinarskog doma gde pravimo duzu pauzu. 5 2
Delija67 Posted October 9 Posted October 9 Pauza mi nije prijala. Taman sam uhvatio neki svoj ritam i lakse bi mi bilo da sam posle kraceg odmora nastavio, ali organizacija je takva da smo tu imali veceru, pa neki pokusaj spavanja, da bi oko 2 ujutru krenuli na nocni uspon da u zoru budemo na vrhu. Dobra stvar je bila sto smo imali vremena da se druzimo sa ljudima sa raznih strana sveta, najvise sa lokalnim Malajcima, ali je bilo dosta Japanaca, Kineza i poneki Amerikanac i Evropljanin. KAd smo se spustili nas vodic je proverio u bazi da je pre nas tu bilo samo dvoje Srba od kad vode evidenciju. Nastavak uspona krece po mraku i na pocetku je guzva jer su svi krenuli skoro u isto vreme. nastavljamo uz go kamen. Bilo je u nekih momenata gde mi je prolazilo kroz glavu sta meni ovo treba u zivotu, ali kad smo dosli do vrha na to se zaboravilo. Imam celu Jugoistocnu Aziju ispod sebe. 6 1
Popular Post Delija67 Posted October 9 Popular Post Posted October 9 Krecemo nizbrdo istim, ovaj put poznatim putem i uzivamo u pogledu. Posle pauze za dorucak u planinarskom domu nastavljamo spust. Mimoilazimo se sa planinarima iz sutrasnje grupe i bodrimo ih na usponu. Zurimo da stignemo za dana u Kota Kinabalu i odemo na plazu. Na mestu na kom smo krenuli na uspon se rastajemo sa lokalnim vodicem i dobijamo lepe sarene diplome kao suvenir i uspomenu na Kinabalu 8 3
barrcode Posted October 25 Author Posted October 25 zatvaramo polako letnju sezonu planinarenja sa majti Gumflu-om. Nije toliko visok (2458m), koliko je nepristupačan. Krenuo od Gštata, popeo vrh, spustio se u L'Etivaz (zakasnio jer su zatvrili radnju, ali kupio njihov istoimeni čuveni sir na automatu za prodaju sira. valjda jedina zemlja koja ima tako nešto) elem, inače popeo sam većinu vrhova ove panorame, a ovaj mi je falio za kolekciju. 1 1 1
Recommended Posts