Jump to content
IGNORED

Zoran Milivojevic i njegovo delo

Turnbull

Recommended Posts

Posted

Totalno odsustvo osećaja za realnost.

Možda ipak imaju osećaj za realnost, samo neku drugu. Hristoljubiviju... cenim da ćeš to razumeti.

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Turnbull

215

• Indy

142

• Dagmar

109

• Lord Protector

81

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted (edited)

kakvu vezu ti vidiš između toga i fizičkog kažnjavanja? 

Mislim da je ovo mnogo širi problem nego što je to fizičko kažnjavanje.  Ovde je u pitanju koncept vaspitanja u kome se detetu dodeljuje monocentrični položaj u porodičnom životu, i gde se gubi, da ga tako nazovem, policentrični karakter porodice. Nisu smisao braka i porodičnog života samo deca, već i ljubav supružnika i njihov zajednički život. Roditelji imaju svoje obaveze, ali i prava. Kao što i deca moraju da imaju svoje obaveze a ne samo prava.

Početna (i opravdana) briga o pravima dece i fizičkom nekažnjavanju izgleda da je iskorišćena radi promocije utopijskog vaspitnog modela koji se žestoko sudario sa realnošću. Zašto je to urađeno, tj kakvi su pravi motivi, pravo je pitanje.

Edited by slow
Posted

Mislim da je ovo mnogo širi problem nego što je to fizičko kažnjavanje.  Ovde je u pitanju koncept vaspitanja u kome se detetu dodeljuje monocentrični položaj u porodičnom životu, i gde se gubi, da ga tako nazovem, policentrični karakter porodice. Nisu smisao braka i porodičnog života samo deca, već i ljubav supružnika i njihov zajednički život. Roditelji imaju svoje obaveze, ali i prava. Kao što i deca moraju da imaju svoje obaveze a ne samo prava.

Početna (i opravdana) briga o pravima dece i fizičkom nekažnjavanju izgleda da je iskorišćena radi promocije utopijskog vaspitnog modela koji se žestoko sudario sa realnošću. Zašto je to urađeno, tj kakvi su pravi motivi, pravo je pitanje.

ma sve je to lepo, samo ne treba valjda batinama pokazivati detetu gde mu je mesto

Posted (edited)

a gde je tu fizičko kažnjavanje?

Pa nema ga, ukinuto je u Švedskoj. Govorim o ovom članku, pod uslovom da je tačan.  Tvrdim da fizičko kažnjavanje nije glavni problem iako jeste jedan od problema, posebno kada ne postoji mogućnost fizičkog sprečavanja opasnog ponašanja deteta (već sam rekao da sam protiv fizičkog kažnjavanja kao ''vaspitne'' metode). Glavni problem je promocija ponašanja koje će pre svega da šteti deci iako se propagiraju ciljevi koji su navodno na dobrobit dece. Dete u centru je propagandistička parola sa opasnim posledicama. A to su stručni krugovi počeli da propagiraju iako je stvarnost poražavajuća i zahteva ozbiljno preispitivanje postojećeg modela. Nabili su glavu još dublje u pesak.

Edited by slow
Posted

Pa nema ga, ukinuto je u Švedskoj. Govorim o ovom članku, pod uslovom da je tačan.  Tvrdim da fizičko kažnjavanje nije glavni problem iako jeste jedan od problema, posebno kada ne postoji mogućnost fizičkog sprečavanja opasnog ponašanja deteta (već sam rekao da sam protiv fizičkog kažnjavanja kao ''vaspitne'' metode). Glavni problem je promocija ponašanja koje će pre svega da šteti deci iako se propagiraju ciljevi koji su navodno na dobrobit dece. Dete u centru je propagandistička parola sa opasnim posledicama. A to su stručni krugovi počeli da propagiraju iako je stvarnost poražavajuća i zahteva ozbiljno preispitivanje postojećeg modela.

ama reci mi šta bi fizičko kažnjavanje promenilo? 

Posted

ama reci mi šta bi fizičko kažnjavanje promenilo? 

Pa ne bi ništa promenilo jer je pogrešno.

Posted

A to su stručni krugovi počeli da propagiraju iako je stvarnost poražavajuća i zahteva ozbiljno preispitivanje postojećeg modela. 

pretpostavljam da je izvor za ovu tvrdnju zoran milivojevic? ili sam ja potpuno neobavestena, ne znam koji strucni krugovi su poceli to da propagiraju. meni se cini da je problem strucnih krugova sto su propagirali mlako ili nista, ali svakako ne to sto si ti rekao. 

Posted

Pa ne bi ništa promenilo jer je pogrešno.

pa u čemu je problem onda?

Posted (edited)

pretpostavljam da je izvor za ovu tvrdnju zoran milivojevic? ili sam ja potpuno neobavestena, ne znam koji strucni krugovi su poceli to da propagiraju. meni se cini da je problem strucnih krugova sto su propagirali mlako ili nista, ali svakako ne to sto si ti rekao. 

Ma nije bre, Morgana je postovala članak, pričamo o Švedskoj. Pročitaj članak. Tamo ''sistem'' već fercera...

Edited by slow
Posted

a kako ti deluje tekst sa prethodne strane? ubedljivo ili ne? zanima me

Posted

a kako ti deluje tekst sa prethodne strane? ubedljivo ili ne? zanima me

Misliš onaj sa Peščanika?

U principu je OK što se tiče fizičkog kažnjavanja, ali mi se ne sviđa naglašavanje socijalne dimenzije problema. Ipak je ovo u osnovi porodičan problem, ja inače ne dajem pet para na društvene oblike vaspitanja.

Ovo mi se ne sviđa:

Konačno dolazimo do pitanja koje smatramo najvažnijim u ovoj debati. Bez obzira šta pokazuju psihološka istraživanja i šta su građani Srbije nekada smatrali svojim identitetima, mi kao građani koji danas živimo u Srbiji imamo pravo da ponovo i ponovo promišljamo zajednicu u kojoj živimo i da se dogovaramo o tome na kojim vrednostima želimo da je zasnujemo. Tu se radi o vrednostima koje će konstituisati zajednicu u kojoj danas zajedno živimo i koju određujemo na zajednički način.

Ne želim da vaspitanje svoje dece prepustim instituciji javne rasprave i dogovora. Ne sviđa mi se ta nasilna socijalizacija, narušavanja slobode pojedinca, njegovih prava i odgovornosti. To je predvorje totalitarizma. Ja ipak najviše volim svoje dete i to nije stvar društvenog konsenzusa. Društvo ne treba, ne može i neće da me zameni kao roditelja.

Posted

Ne želim da vaspitanje svoje dece prepustim instituciji javne rasprave i dogovora. Ne sviđa mi se ta nasilna socijalizacija, narušavanja slobode pojedinca, njegovih prava i odgovornosti. To je predvorje totalitarizma. Ja ipak najviše volim svoje dete i to nije stvar društvenog konsenzusa. Društvo ne treba, ne može i neće da me zameni kao roditelja.

E, svasta sam u zivotu cuo ali da je javna rasprava predvorje totalitarizma ta teza me je do danas postedela.

Posted

Ipak te sačekala iza ugla  :nobles: