Jump to content
IGNORED

New Now eating!

renne

Recommended Posts

Posted

Ovog puta ne, hahah, pravim mesta za čokoladnu babku!

• Haha 1
Posted
On 10. 1. 2025. at 21:44, Sandradjer said:

Ima i ovo. Deluje ljupko, a tako se i zove.

Nisam vecerala, skidam se sa hrane gledajuci kuvar. Poslednja tri dana sam mrmnula i nekoliko sladoleda

IMG_20250110_213918.jpg

IMG_20250110_213943.jpg

Kremasto i veoma ukusno. Za moju rernu je 45 minuta na 200 stepeni  previse pa je ispalo suvlje nego kod Dzejmija. Alll miris i ukus top.

IMG_20250114_102035.jpg

IMG_20250114_102057.jpg

• Wub 2
Posted

Evo i ja da se pohvalim, Apple crumble a la Gordon Ramsay:

6 kašika šećera 

6 jabuka, očišćenih ali neoguljenih... 3 se izrendaju, 3 iseku na kriške 

Malo cimeta 

3 kašike suvih brusnica 

Izrendana kora od jednog limuna, sok od pola 

Šest kašika šećera zagrejati dok se ne karamelizuje, dodati izrendane jabuke i cimet po ukusu i kuvati 2-3 minuta. Dodati i izmešati jabuke na kriške, brusnice, koru od limuna i sok. Staviti sa strane i napraviti toping:

200g brašna 

2 kašike demerara šećera 

100g maslaca 

Malo cimeta 

8 punih kašika granole ili muslija. Ja sam stavio granolu 

Dodati u posudu brašno, maslac, šećer i cimet i izmešati prstima pa dodati granolu i sjediniti sve.

Sipati onu smesu jabuka u posudu za rernu i preko toga staviti ovaj toping. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 15-20 minuta 

Grčki jogurt ide uz ovo fantastično :wub:

IMG_20250114_215143.jpg

IMG_20250114_215100.jpg

• +1 4
  • Wub 2
Posted
22 minutes ago, arheolog1981 said:

Evo i ja da se pohvalim, Apple crumble a la Gordon Ramsay:

6 kašika šećera 

6 jabuka, očišćenih ali neoguljenih... 3 se izrendaju, 3 iseku na kriške 

Malo cimeta 

3 kašike suvih brusnica 

Izrendana kora od jednog limuna, sok od pola 

Šest kašika šećera zagrejati dok se ne karamelizuje, dodati izrendane jabuke i cimet po ukusu i kuvati 2-3 minuta. Dodati i izmešati jabuke na kriške, brusnice, koru od limuna i sok. Staviti sa strane i napraviti toping:

200g brašna 

2 kašike demerara šećera 

100g maslaca 

Malo cimeta 

8 punih kašika granole ili muslija. Ja sam stavio granolu 

Dodati u posudu brašno, maslac, šećer i cimet i izmešati prstima pa dodati granolu i sjediniti sve.

Sipati onu smesu jabuka u posudu za rernu i preko toga staviti ovaj toping. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 15-20 minuta 

Grčki jogurt ide uz ovo fantastično :wub:

IMG_20250114_215143.jpg

IMG_20250114_215100.jpg

Lajk dis. Napraviću!

• +1 1
Posted

Još jedna varijacija špageta... sa sardinama, čilijem, oreganom i rukolom, posute domaćim prezlama sa belim lukom :eat2:

IMG_20250115_192044.jpg

• +1 6
Posted (edited)

20250115-205923

Propisno grejanje sa čorbom od leblebija!

Na m ulju i puteru kratko sam propržio jednu glavicu crnog luka grubo isečenu na četvrtine, par češnjeva zgnječenog belog luka, dve stabljike mladog luka i pola čili paprike, pa dodao leblebije, nalio vodom, posolio i pobiberio i kuvao možda 2o min.

Sve izblendirao sa svežim peršunom i doooosta tahinija.

Posluženo sa naceđenim limunom, malo peršuna i u tosteru prepečenom tortiljom koja glumi pita hleb.

Edited by Ras
  • +1 4
  • Hvala 1
Posted

leblebije iz konzerve?

Posted (edited)

Da da, oceđene, oprane pod mlazom vode.

Edited by Ras
Posted

skidaš li im ljusku? ja obavezno, mnogo su lakše za varenje posle.

ed: potopiš cele u hladnu vodu, izgnjaviš rukama i skupljaš ljuske cediljkom. treba 3-4 puta ponoviti dok se sve skine.

• Hvala 1
Posted

Ne, nisam imao strpljenja i bio mi je potreban brz obrok da me zagreje.

• +1 1
Posted
47 minutes ago, aram said:

ed: potopiš cele u hladnu vodu, izgnjaviš rukama i skupljaš ljuske cediljkom. treba 3-4 puta ponoviti dok se sve skine.

Tnx za ovo, volim ih ali se nadujem da te bog sačuva. Nisam znala da treba da skinem ljusku :)

Posted
2 hours ago, aram said:

a soda bikarbona?

Posted
2 minutes ago, dunja said:

a soda bikarbona?

čemu to?

Posted (edited)

da lakše spadnu ljuske a i kažu da je dobro protiv nadimanja, po internetu recepti za humus uglavnom tako

edit, recimo:

Cook Dried Chickpeas with Baking Soda

Maureen's personal preference is to start with dried chickpeas. They yield the smoothest, most flavorful hummus. Soak the chickpeas overnight in cold water (or quick-soak them in boiling water for an hour). Drain, then pat the chickpeas dry. Stir in 1½ teaspoons of baking soda for every 2 cups (400g) of chickpeas. Warm the chickpeas in a large pot over medium heat for 3 minutes, then cover them with plenty of cool water and bring to a boil. Reduce the heat to medium-low and simmer for a few hours, or until the chickpeas are very soft. The skins will mostly fall off and can be poured away with the cooking water; remove any stragglers form the chickpeas with your fingers.

edit edita, ovaj jedan objasnjava koji je princip:

Chickpea skins can be loosened by attacking the skin-to-bean bond with an alkaline solution. About half of the skin is made of pectin which can be substantially weakened by a hot solution of baking soda.  If you just want to make the skins soft (as opposed to trying to remove them) cook the chickpeas in a solution of 1/4 teaspoon of baking soda per cup of water.  When you boil the water, most of the CO2 from sodium bicarbonate boils off which increases the amount of carbonate in solution relative to bicarbonate and increases the pH from around 8 to around 9.  More baking soda produces a more pronounced effect but also affects the flavor. When done cooking you will find whisps of skin floating in the cooking liquid, but if you make it into hummus the skins will totally disappear (I use an Indian wet grinder to make hummus and the result is totally creamy after 40 minutes between the stones).   

Edited by dunja
  • +1 2
Posted

ne znam za te inter nete, meni soda bikarbona nikako nije nešto baš zdravo, ako ne mora. ljuske sasvim fino spadnu od gnjavljenja u ladnoj vodi i to je sasvim dovoljno. koga i dalje muči nadimanje bohnenkraut iliti čubar je majka mara za sve, od pasulja do leblebija.

• +1 1