herzika Posted April 6, 2020 Posted April 6, 2020 ovaj dokumentarac mi je najbolji koji sam gledao Shoah (1985) 9 i po sati traje Vivarium (2019) svideo mi se film, jeste da je malo dosadan i radnja nije bas smislena al ok
Ras Posted April 6, 2020 Posted April 6, 2020 (edited) Potaknut pričom o Klimovu, Larisi Šepitko, Mosfilm YT kanalu, itd... odgledao sam prethodnih dana dva filma. Ispostaviće se reprizno, ali ne marim, zahvaljujući izvanrednim dometima oba. Najpre, Lаrisa Šepitko i Восхождение (Uspon, 1977), zatim i Проверка на дорогах (Provera na putu, 1971) Alekseja Germana. Mnogo je stvari zajedničko za oba filma Bave se temama iz Drugog svetskog rata, crno-beli su sa izvanrednim pejzažima ruske zime, brezovim šumama, snegom zavejanima poljima i ledom okovanim drumovima. Zajednički su i prizori opustošenih seoskih imanja, kao i sudbine nevoljnih i gladnih ljudi, dece prepuštene na brigu samo majkama, jer su očevi od porodica otrgnuti ratom. U oba filma dominiraju moralne dileme i izbori glavnih protagonista u surovim vremenima, zbog kojih su, prirodno izloženi sudu okruženja. Međutim, mnogo je važnije na koji će se način sa izborom nositi oni sami, što zapravo čini suštinsku razliku između slobode (uzdizanja), ili kraha ličnosti. Zajedničko za oba filma je i da će se glavni junaci naći na ivici da dignu ruku na sebe, ali u oba filma dešava se preokret i oni nastavljaju da žive (da se muče, zlobnici bi rekli). Brojne su, međutim razlike. Uspon (Šepitko) zapravo i nije pravi ratni film. Ona rat koristi samo kao milje u kojem će se odvijati drama, a prve scene sukoba partizana i namačke vojske iskoristiće poput početnog udarca u bilijaru da lansira Solotnikova i Ribaka put nevolje. Iz tog sveta kao da nema izlaza, film je hermetičan, a Sunce i to ono koje ne greje, videćemo samo jednom u filmu, kao svetli obris iza olovnog zimskog neba, kada ranjeni i promrzli Solotnikov naslonjen na drvo rukama grozničavo razgrće granje. Kao poseban rediteljski poduhvat izdvojio bih deo filma kada se Solotnikov i Ribak probijaju u potrazi za hranom, a posebno upečatljivo je njihovo izvlačenje nakon što je Solotnikov ranjen. Za razliku, kod Germana (Provera na putu) ima i vrcavog humora koji pre svega dolazi kroz lik partizanskog komandanta Lokotkova, ali i prave akcije. Surov zimski ambijent napustićemo samo dva puta. Jednom na samom kraju, kada Lokotkova sa ekipom zatičemo na putu za Berlin, a pre toga u prisećanju na diverzantsku akciju na most. Te scenu diverzije usudio bih se da nazovem antologijskom i molim vas da je pogledate, makar nikada ne gledela ostatak filma (počinje sa ulaskom broda u kadar na 1:02:40): Ostale činjenice o filmovima dostupne su na netu. Edited April 6, 2020 by Ras
Zli Gli Posted April 6, 2020 Posted April 6, 2020 John Wick, prvi davno a juce druga dva. Solidna zanimacija, Kianu gotivan lik. Malo me smorio treci deo jer je kao neki slasher, plus oni kodeksi u tom njihovom Stolu ili kako se vec zove ali generalno mi je zanimljivo, taman tih 7.5 koliko je i ocena za sve delove na IMDB. Inace, nikad nisam video da je glavni glumac toliko isprebijan i izranjavan kao u ovom serijalu, urnisase coveka totalno Dark waters, isto ok za ubiti dva sata, nije bas moj fah ali moze da prodje.
čekmeže Posted April 7, 2020 Posted April 7, 2020 Bekstvo iz Pretorije. Istinita priča o bekstvu iz zatvora političkih zatvorenika u vreme aparthejda. Scena sa žvakom da se naježiš.
Nikodije Posted April 10, 2020 Posted April 10, 2020 the platform bogme, hajp koji je stvorio je opravdan, genijalan film.
Nikodije Posted April 10, 2020 Posted April 10, 2020 (edited) ima i sibanja i kenjanja (i stvarnog i figurativnog) i humora i svakojakih alegorija. nema lezbo seksa, tako da je mogao biti i bolji. Edited April 10, 2020 by Nikodije
ToniAdams Posted April 10, 2020 Posted April 10, 2020 nista onda pogledam to plus lezbej rnjavu i zajedno sasvim ok
Ivo Petović Posted April 10, 2020 Posted April 10, 2020 Pogledah malopre High Noon posle 20+ godina. Filmčina. Znam zašto je pisan i snimljen, ali je tako aktuelan i danas
ToniAdams Posted April 10, 2020 Posted April 10, 2020 (edited) 7 hours ago, ToniAdams said: nista onda pogledam to plus lezbej rnjavu i zajedno sasvim ok au. ozbiljno sranje. sve ono sto je snoupirser trebao biti. a opet se nadam da je autor ozbiljan kad kaze da nije film o kapitalizmu, posto je metafora hardli metafora, koliko je ocigledno. dajte preporuke za lezbejrnjavu Edited April 10, 2020 by ToniAdams
jms_uk Posted April 10, 2020 Posted April 10, 2020 6 minutes ago, ToniAdams said: dajte preporuke za lezbejrnjavu https://www.imdb.com/title/tt6108178/
I*m with the pilots Posted April 10, 2020 Posted April 10, 2020 @ToniAdams Habitación en Roma (Julio Medem, 2010) sa slatkicom Elenom
Recommended Posts