Jump to content
IGNORED

Econ&Fin What's Up

MayDay

Recommended Posts

Posted

ASML seli sedište iz Holandije za Teksas. Fabrike neće, još. 

Posted

Koji je razlog, porezi, carina ?

Posted
5 hours ago, Desmond Bojčinski said:

Odakle ti ovo?

Posted

Prebacice HQ u USA da bi izbegli restrikcije oko eksporta u Kinu ???

Kao USA ce im dozvoliti da izvoze state of the art tehnologiju u mrsku Kinu...

Posted

Vest je od prvog aprila

• Hvala 1
Posted (edited)

Auh, praštajte meni veverici. Još sam dijagonalno razumeo da im je zbog prebacivanja u Usa lakše da odjebu Kineze za održavanje postojećih mašina...

"We hope you enjoyed this April “First” issue of Semiwatch!!!!"

Baby Facepalm GIF by MOODMAN

Maderacijo briši ovo

Edited by Desmond Bojčinski
Posted
19 hours ago, Desmond Bojčinski said:

teska su to govna i lukava, znam ih dobro

Posted

Lako mi bilo da progutam ovo govno od vesti, uopšte se ne bih začudio nečemu sličnom u budućnosti 

• +1 1
Posted (edited)

Najbitnija firma na svetu, can't touch this.

Edited by brusli
  • +1 1
Posted

Bilo je priče da hoće da šire poslovanje van Holadnije zbog loših (imigracionih) zakona.

Posted

Op, op, promaklo mi ovo: U.S. Sues Apple, Accusing It of Maintaining an iPhone Monopoly

The department joined 16 states and the District of Columbia to file a significant challenge to the reach and influence of Apple, arguing in an 88-page lawsuit that the company had violated antitrust laws with practices that were intended to keep customers reliant on their iPhones and less likely to switch to a competing device. The tech giant prevented other companies from offering applications that compete with Apple products like its digital wallet, which could diminish the value of the iPhone, and hurts consumers and smaller companies that compete with it, the government said.

The Justice Department’s lawsuit is seeking to put an end to those practices. The government even has the right to ask for a breakup of the Silicon Valley icon.

:jerry:

Posted

Kolika je kazna, sa koliko cifara se pise, to je bitno.

Uzgred trzisna vrednost ASML je 385 milijardi, a Apple 2.600 milijardi, ko je tu lud.

Verujem da bi Kinezi rado iskesirali za ASML, za Apple ih pravo zabole...

• 1 month later...
  • 1 month later...
Posted

Verujem da se o ovome vec pisalo na forumu ali ovaj fazon i dalje radi... sve vise i vise, unistavajuci sve vise kompanija. Bila je skoro ozbiljna frka u USA zbog uticaja PE na bolnice koje su kupili (trenutno 25% bolnica je u njihovim rukama) te da je tu sansa da umres duplo veca nego u onima koje nisu u njihovim rukama. Takodje firme koje su kupljene od PE imaju 10 puta vecu sansu za bankrot u odnosu na one koje nisu. I to je by design. Ako bih gledao gde je problem - sve se svodi na ogroman uticaj koji ljudi koji vode PE imaju. Sa jedne strane USA vlada ih ne kontrolise, blago oporezuje i sprovodi zakone koji pospesuju njihovo sirenje (npr. PE je skoro dozvoljen i u 401k). Sa druge strane su bankari koji daju kredite koje vracaju same kupljene firme, iako znaju da je veca sansa da kupljena firma bankrotira nego da ikada vrati kredit. Da li taj loss preuzimaju same banke ili opet uskace USA drzava nisam siguran, ne znam kako bankrot firmi funkcionise tu. U svakom slucaju sve se svodi na mali sloj ultra bogatih i uticajnih momaka koji trpaju pare u svoje dzepove u nenormalnim kolicinama dok cela ekonomija i obicni ljudi, ne samo USA vec posledicno i u svetu, placaju cenu. Ah da, za svakog ko misli da izbori nesto znace, i Bajden i Tramp su dodatno olaksavali rad PE. Lepo je videti da se u necemu bar slazu.

• +1 2