Simon Posted June 3, 2017 Posted June 3, 2017 Овако је то ријешено овдје, о парцели на гробљу се брину Норвежани а о надгробним споменицима Њемци. Некоме наравно смета, некоме не, ја лично не видим ништа проблематично да таква гробља постоје. Ово је једно од пар који постоје овдје. http://www.ww2cemeteries.com/nor-oslo-alfaset-german-war-cemetery.html http://oslodailyphoto.blogspot.no/2008/02/deutscher-soldatenfriedhof-at-alfaset.html
Meazza Posted June 3, 2017 Posted June 3, 2017 rec je o tome da groblja poginulih pilota luftvafea imaju svoja grobna obelezja na britanskim grobljima, aman, dopusti da su i britancima bila prirasla srcu njihova poginula deca u bombardovanjima pa opet nisu pustili da se ta grobna mesta zakorove a i nisu porucili nemcima da ako im se ne svidja mogu da ih nose u nemacku Sta se bre to nas tice sta imaju nemacki vojnici u Engleskoj??? Jel i tamo bila politika 100 za jednog, jel bilo streljanje dece, jesu li bili logori, jel bila okupacija i kuluk? Poedis neuporedivo.
Meazza Posted June 3, 2017 Posted June 3, 2017 Ne treba da spuštaš stvar na individualni nivo, ovde se radi o opštim stvarima a to je da neko ima obeležen grob, 1 civilizacijska tekovina. Jebem ja takvu civilizaciju onda.
adam Posted June 3, 2017 Posted June 3, 2017 rec je o tome da groblja poginulih pilota luftvafea imaju svoja grobna obelezja na britanskim grobljima, aman, dopusti da su i britancima bila prirasla srcu njihova poginula deca u bombardovanjima pa opet nisu pustili da se ta grobna mesta zakorove a i nisu porucili nemcima da ako im se ne svidja mogu da ih nose u nemacku britanci su kroz istoriju vodili dovoljno osvajackih ratova posle kojih su zeleli da ocuvaju groblja svojih vojnika diljem planete (negde uspeli, negde ne) tako da se u skladu s tim i ponasaju. to je (kao i mnogo toga ovde) nesto sto se pre svega radi zbog sebe i svojih potreba. humanost je bonus, ne cilj. osim toga, ja sam kad su u pitanju ovakve stvari seljak i neandertalac, sta da radim...
Pontijak Posted June 3, 2017 Posted June 3, 2017 (edited) @simon norvesko resenje je sasvim pristojno resenje i da je ovde pameti islo bi se pregovaranjem u tom smeru @adam jesi, to ne sporim, ne mozes srbendu isterati iz coveka makar sto godina ziveo u britaniji :P a o tom bonusu sam i ja govorio. srbija je u poslednih cetvrt veka vodila nekoliko ratova, istina gradjanskih, koje je izgubila pa su tako mnoga srpska groblja ostala van srbije samim raspadom sfrj i odcepljenjem kosova. insistiranje na civilizacijskom odnosu na pravo na grobna mesta tzv drugih pa i neprijateljskih vojnika koji su poginuli u srbiji nece narusiti sliku o nama kada insistiramo kao drzava da se civilizacijski odnose prema srpskim grobljima koja su u susednim drzavama sa kojima ne gajimo bas odnose pune ljubavi i postovanja nista samo, nastavite vi vase kurobecanje i kurcenje na temu starih vojnickih grobalja, mozda vas angazuju vulini i gljivica da argumentovano zastupate taj ostri i beskompromisni stav sa ponudom nemcima da ponesu lopate i sami iskopaju ostatke i sele ih u nemacku, vidim da vam odlicno ide danas :) Edited June 3, 2017 by Pontijak
Meazza Posted June 3, 2017 Posted June 3, 2017 Treba pitati potomke zrtava pa ako se oni svi do jednog sloze onda izvolite radite sta hocete. E to bi bila civilizacijska tekovina, a ovako je uzasna sramota i nasilje prema zrtvama.
Frank Pembleton Posted June 3, 2017 Posted June 3, 2017 Ne treba da spuštaš stvar na individualni nivo, ovde se radi o opštim stvarima a to je da neko ima obeležen grob, 1 civilizacijska tekovina.To sam napisao, da ne bude "...otkud ti znaš da su rušili spomenike..." Pošto se priča o uspostavljanju presedana...
Pontijak Posted June 3, 2017 Posted June 3, 2017 (edited) presedana u tipu argumentacije opravdavanja rusenja tudjih nadgrobnih spomenika i unistavanja grobnih mesta, na to sam mislio, ko normalan moze da negira da je bilo unistavanja srpskih grobalja na kosovu aman Edited June 3, 2017 by Pontijak
čekmeže Posted June 3, 2017 Posted June 3, 2017 Treba pitati potomke zrtava pa ako se oni svi do jednog sloze onda izvolite radite sta hocete. E to bi bila civilizacijska tekovina, a ovako je uzasna sramota i nasilje prema zrtvama. Imaš razne potomke i razne žrtve, vrlo je klizav teren, pogotovu na ovim prostorima.
gospa buba Posted June 3, 2017 Posted June 3, 2017 (edited) pa nije. ako imas masovnu grobnicu, ne moras pored nje postavljati plocu dzelatima. +200. naravno to mora da se kaze kulturno, ionako cemo za koju godinu njihov lebac da jedemo. a i svi su nam dosta isti tako da nece biti nekih vecih problema, spremili smo se na vreme Edited June 3, 2017 by gospa buba
Pontijak Posted June 3, 2017 Posted June 3, 2017 Imaš razne potomke i razne žrtve, vrlo je klizav teren, pogotovu na ovim prostorima. taman da se i u VR rasplamsa i tim povodom epski CvP rat raznih potomaka i raznih zrtava posle takvog referendumskog pitanja
Meazza Posted June 3, 2017 Posted June 3, 2017 Imaš razne potomke i razne žrtve, vrlo je klizav teren, pogotovu na ovim prostorima. Da, situacija je zaista dubiozna sto se tice masakra u Kragujevcu u WW2.
Redoran Posted June 3, 2017 Posted June 3, 2017 Ne treba da spuštaš stvar na individualni nivo, ovde se radi o opštim stvarima a to je da neko ima obeležen grob, 1 civilizacijska tekovina. Svako od tih poginulih vojnika može komotno da ima svoju personalnu krstaču tamo gde je sahranjen, čisto da se zna da tu leže nečije kosti. To je OK. A grupnu spomen ploču od mermera ili bilo kakvog svečanog materijala mogu slobodno da podignu negde u Bavarskoj i da se tamo klanjaju svojim "časnim vojnicima koji su samo izvršavali naređenja". Po današnjim merilima u Kragujevcu je počinjen genocid a ja još nisam čuo da počinioci genocida imaju grupna spomen obeležja na mestu na kojem su ga izvršili.
gospa buba Posted June 3, 2017 Posted June 3, 2017 (edited) apsolutno. trchali pa ko koga dovati. pa tako nekoliko iljada puta. shkolska deca se bash nisu snashla bas najbolje. a i okupator morao da ima neku zanimaciju. vazi se deco. idem odavde da ne popizdim od vas. niste vi krivi <_< Edited June 3, 2017 by gospa buba
čekmeže Posted June 3, 2017 Posted June 3, 2017 +200. naravno to mora da se kaze kulturno, ionako cemo za koju godinu njihov lebac da jedemo. a i svi su nam dosta isti tako da nece biti nekih vecih problema, spremili smo se na vreme Jedemo mi njihov lebac još od kad se premudri najveći sin naroda i narodnosti dogovorio da idemo tamo na gastarbajt, ma nije prošlo ni 20 godina od rata, verujem da je bilo i onih koji su rintali kod dželata svojih rođenih, život je čudo. Posle su lepo dolazili na najlepše naše Jadransko more i nismo pitali te penzose da nisu možda služili vojsku u našoj domovini, treba kulturno sa turistima.
Recommended Posts