Hamlet Strašni Posted July 21, 2022 Posted July 21, 2022 Just now, Tribun_Populi said: Mislim na varijantu "konačno ubila parnicu u Srbiji". Parnicu je ubio Dragiša B. Slijepčević, koji je u svojstvu predsednika Ustavnog suda 2013. godine potpisao odluku IUz-51/2012 kojom su neustavnim proglašene odredbe članova 494-505. ZPP a koje su uređivale postupak za kolektivnu zaštitu prava i interesa u istovrsnim činjeničnim i pravnim situacijama, da bi prošle godine u svojstvu predsednika građanskog odeljenja VKS-a obrnuo usvajajuću praksu toga suda u bankarskim masovnim parnicama. Znači ne može kolektivna tužba, ne može individualna tužba, ne može nikakva tužba. Nisu je ubili ljudi koji masovno tuže državu koju vode nepismeni oberidijoti pa svojom nepismenošću generišu parnice. Sad je po medijima krenula očigledno organizovana hajka na advokate, advokati nutkaju i guraju ljude da tuže jadnu državu. Оно што је мој став је да би још један талас парница угушио парницу. Не дајем вредносни суд о тужбама против државе, већ констатујем нешто што сматрам чињеницом. Свако ко има право које не може другачије да оствари треба да тужи. То не значи да адвокати треба преко бандера да скупљају податке, да плаћају потписана пуномоћја, да плаћају запослене у правним лицима да им дају податке и контакте потенцијалних тужилаца, да имају по једну тужбу за сваки појединачно неисплаћен износ и сличне бравуре. То није поступање у корист клијената и њиховог остваривања права већ искључиво у своју корист. 2 1
Tribun_Populi Posted July 21, 2022 Posted July 21, 2022 1 minute ago, Hamlet Strašni said: Оно што је мој став је да би још један талас парница угушио парницу. Не дајем вредносни суд о тужбама против државе, већ констатујем нешто што сматрам чињеницом. Свако ко има право које не може другачије да оствари треба да тужи. То не значи да адвокати треба преко бандера да скупљају податке, да плаћају потписана пуномоћја, да плаћају запослене у правним лицима да им дају податке и контакте потенцијалних тужилаца, да имају по једну тужбу за сваки појединачно неисплаћен износ и сличне бравуре. То није поступање у корист клијената и њиховог остваривања права већ искључиво у своју корист. Moj stav je neka uguši, baš me briga. Jedna od odlika tog gušenja jeste činjenica da, ako je to tako, nešto debelo ne valja, a onda ne može da se sakrije. Ako će da se rešava na ovaj način kao što ga oni rešavaju, da ono što je do juče usvajano od sutra se odbija, onda treba sve da se raspadne odmah i da se gradi ispočetka. Šta će advokati tu da rade i kako, kako će dolaziti do klijenata itd. o tome sud ne treba da brine i ne tiče ga se, tiče se advokatske komore. Sve i da samo jedan advokat u Srbiji ima milion tih nekih predmeta, opet je tu milion ljudi koji su oštećeni i imaju prava da tuže. 1
Hamlet Strašni Posted July 21, 2022 Posted July 21, 2022 41 minutes ago, Tribun_Populi said: Moj stav je neka uguši, baš me briga. Jedna od odlika tog gušenja jeste činjenica da, ako je to tako, nešto debelo ne valja, a onda ne može da se sakrije. Ako će da se rešava na ovaj način kao što ga oni rešavaju, da ono što je do juče usvajano od sutra se odbija, onda treba sve da se raspadne odmah i da se gradi ispočetka. Šta će advokati tu da rade i kako, kako će dolaziti do klijenata itd. o tome sud ne treba da brine i ne tiče ga se, tiče se advokatske komore. Sve i da samo jedan advokat u Srbiji ima milion tih nekih predmeta, opet je tu milion ljudi koji su oštećeni i imaju prava da tuže. Ок, расправљаш се са неким трећим не са мном и оним што сам написао. Напуштам дискусију...
Tribun_Populi Posted July 21, 2022 Posted July 21, 2022 1 minute ago, Hamlet Strašni said: Ок, расправљаш се са неким трећим не са мном и оним што сам написао. Напуштам дискусију... Ne znam gde sam te toliko pogrešno ukapirao. To što bi "još jedan talas ugušio parnicu" u načelu opravdava varijantu da se takav talas saseče promenama pravnog shvatanja najvišeg suda u državi, pa onda tužbe 50.000 ljudi budu osnovane i oni naplate štetu, a 250.000 ljudi ne i oni plate troškove postupka. A nalaze se u istovetnoj činjeničnoj i pravnoj situaciji. Za toliko kapiraš i sam.
Time Crisis Posted July 21, 2022 Posted July 21, 2022 Može mu US dodeliti i još 3 doktorata pride, džaba
Hamlet Strašni Posted July 21, 2022 Posted July 21, 2022 2 minutes ago, Tribun_Populi said: Ne znam gde sam te toliko pogrešno ukapirao. To što bi "još jedan talas ugušio parnicu" u načelu opravdava varijantu da se takav talas saseče promenama pravnog shvatanja najvišeg suda u državi, pa onda tužbe 50.000 ljudi budu osnovane i oni naplate štetu, a 250.000 ljudi ne i oni plate troškove postupka. A nalaze se u istovetnoj činjeničnoj i pravnoj situaciji. Za toliko kapiraš i sam. Ne znam gde sam ja bilo šta opravdavao. Samo sam analizirao razloge zbog koji je VKS, između ostalog, doneo takav stav. Nisam rekao da ljudi nemaju pravo ni da ne treba da tuže. Ti si uveo hajku na advokate, pa sam naglasio da advokati treba da se odgovorno ponašaju prema klijentima ali i prema svojoj profesiji jer je to profesija sa posebnom odgovornošću prema sistemu države. Što ne znači da ne treba da zastupaju klijente koji hoće da tuže. Bez obzira da li jensan advokat ima milion tužbi ili milion advokata po jednu tužbu. Ali advokati ne smeju na silu da prave od milion predmeta 5 miliona predmeta SAMO da bi povećali troškove kada se to može uraditi jednom tužbom. I NE SMEJU da se ponašaju kao križanac kol centra, šibicara i startap preduzetnika. 2
Tribun_Populi Posted July 22, 2022 Posted July 22, 2022 23 minutes ago, Hamlet Strašni said: Ne znam gde sam ja bilo šta opravdavao. Samo sam analizirao razloge zbog koji je VKS, između ostalog, doneo takav stav. Nisam rekao da ljudi nemaju pravo ni da ne treba da tuže. Ti si uveo hajku na advokate, pa sam naglasio da advokati treba da se odgovorno ponašaju prema klijentima ali i prema svojoj profesiji jer je to profesija sa posebnom odgovornošću prema sistemu države. Što ne znači da ne treba da zastupaju klijente koji hoće da tuže. Bez obzira da li jensan advokat ima milion tužbi ili milion advokata po jednu tužbu. Ali advokati ne smeju na silu da prave od milion predmeta 5 miliona predmeta SAMO da bi povećali troškove kada se to može uraditi jednom tužbom. I NE SMEJU da se ponašaju kao križanac kol centra, šibicara i startap preduzetnika. VKS je doneo takav stav tj. promenio prethodni koji je bio u korist tužilaca zato što su sudovi pretrpani tim tužbama? Jebeš mi mater ako sam ja nenormalan, ali kad kažeš "ugušilo bi parnicu" i to ti je, onako, highlight problematike u kojoj najviši sud u zemlji obrne svoju praksu pa odbija tužbe koje je do juče usvajao, to samo po sebi deluje kao da ih opravdavaš. Pogotovo kad se tome doda nastavak argumentacije, zli advokati su ih skupljali po banderama... Pa? Jel to te tužbe čini manje osnovanim? To šta advokati smeju ili ne smeju za to postoje nadležna tela u okviru advokature koja to treba da sankcionišu i procesuiraju. Ako su ih advokati skupljali po banderama činili su povredu sopstvenih pravila i propisa i jedina kome je na taj način naneta šteta je advokatura u celini, koja ima svoje autonomne mehanizme kojima to rešava. Klijentu u masovkama je poprilično svejedno da li će ga zastupati Pera, Mika ili Žika, ako uspe u parnici. Dalje, ako advokat iz jednog osnova pusta pet tužbi, s druge strane sedi takođe advokat ili javni pravobranilac, pa će predložiti da se sve spoji u jednu, a tog advokata neka ganja disciplinski ako je šta kršio. Savezni sud pravde u Nemačkoj je 2014. godine presudio da su ništave ugovorne klauzule u ugovorima o bankarskim kreditima kojima se ugovaraju troškovi obrade kredita odn. administrativna naknada. 2017. godine je tu odluku potvrdio i u odnosu na komercijalne kredite, odobravane privredi. Banke su morale da vraćaju sve što su po tom osnovu uzele od 2011. godine naovamo. Otvarale su se čitave agencije koje su se bavile samo tim zahtevima za povraćaj po tom osnovu. Šta misliš, jel nemački sud okretao praksu jer su sudovi bili zatrpani masovnim parnicama, i jesu advokati za to bili krivi?
Uskebasi Posted July 22, 2022 Posted July 22, 2022 Imamo i tuzbe za zaštitu od diskriminacije rezervista koje su vodjene samo za advokatske troskove (i utvrdjenje da je bilo diskriminacije). Advokati su znali da je naknada stete zastarela, ali ih to nije sprecilo da na banderama prikupe stotine hiljada punomoćja i parališu rad Viših sudova koji nisu tehnički i organizaciono bili spremni za 2000% veći priliv predmeta nego uobičajeno. Zbog tih tuzbi neke ozbiljne parnice pred Visim sudovima su trpele, a na kraju stranke nisu dobile nista, vec su samo advokati naplatili svoje troskove. Jbg, nije to smisao advokature. 2
Tribun_Populi Posted July 22, 2022 Posted July 22, 2022 Imamo i tuzbe za zaštitu od diskriminacije rezervista koje su vodjene samo za advokatske troskove (i utvrdjenje da je bilo diskriminacije). Advokati su znali da je naknada stete zastarela, ali ih to nije sprecilo da na banderama prikupe stotine hiljada punomoćja i parališu rad Viših sudova koji nisu tehnički i organizaciono bili spremni za 2000% veći priliv predmeta nego uobičajeno. Zbog tih tuzbi neke ozbiljne parnice pred Visim sudovima su trpele, a na kraju stranke nisu dobile nista, vec su samo advokati naplatili svoje troskove. Jbg, nije to smisao advokature. Pa nisu, jbg, vođene su i za naknadu štete koja je trebalo da bude između 50.000 i 80. 000 dinara, jer su toliko isprva sudovi dosuđivali ljudima. Pa kad je eksplodirao broj tužbi, onda je VKS promenio stav, ne može više naknada štete, zastarelo, iako je pedesetogodišnja prethodna praksa bila da se zastarelost naknade nematerijalne štete računa tek od kad prestanu trajati posledice štetnog događaja (što se u tom slučaju još uvek nije desilo).Ali dobro, krivi su advokati, ne sud i država. Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka
ultra plasticni Posted July 22, 2022 Posted July 22, 2022 A sto moderacija ovo ne prebaci na odgovarajuci podforum?
Tribun_Populi Posted July 22, 2022 Posted July 22, 2022 Meni je ovo baš odgovaraju podforum, jer je ovo za doom pa nema gde.Jbt, raspao nam se pravosudni sistem. Sudije savijaju glavu da čuvaju budžet i peglaju sranja koja administracija pravi, a onda se iznalaze kreativna obrazloženja, šatro krivi su advokati. Najtužnije od svega kad to isto rade sami advokati, po principu ja nemam te predmete, pa me zabole. Pa boleće sutradan u nekim drugim, i to vrlo brzo, kako je krenulo. Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka
Hamlet Strašni Posted July 22, 2022 Posted July 22, 2022 6 hours ago, Tribun_Populi said: Meni je ovo baš odgovaraju podforum, jer je ovo za doom pa nema gde. Jbt, raspao nam se pravosudni sistem. Sudije savijaju glavu da čuvaju budžet i peglaju sranja koja administracija pravi, a onda se iznalaze kreativna obrazloženja, šatro krivi su advokati. Najtužnije od svega kad to isto rade sami advokati, po principu ja nemam te predmete, pa me zabole. Pa boleće sutradan u nekim drugim, i to vrlo brzo, kako je krenulo. Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka Sad si već bezobrazan.
Svemir Zeka Posted July 22, 2022 Posted July 22, 2022 Ako može neko da mi objasni kako je lik koji je toliko puta privođen, pa puštan na apelaciji, sad tek izveštačen da je ubio ženu, a u međuvremenu imao mogućnost da u javnost (rijaliti) iznosi sve iz istrage? https://rs.n1info.com/vesti/zoran-marjanovic-proglasen-krivim-za-ubistvo-supruge-jelene/
Recommended Posts