mustang Posted January 4, 2022 Posted January 4, 2022 5 minutes ago, Ayatollah said: U životu si ili borac ili gubitnik. Upravo 👏👏👏 3
Kenji Posted January 4, 2022 Posted January 4, 2022 @Ayatollah Svaka čast, borče. Iskreno. Samo se dogovori sam sa sobom na koga si tako ljut a nama prepusti da živimo u tom tvom binarnom svetu bez tvojih "moralističkih gluposti".
Popular Post Frank Pembleton Posted January 4, 2022 Popular Post Posted January 4, 2022 Samo što društvo ne može da se gleda kroz tu prizmu:Ili si pobednik ili gubitnik.Prosto ne može.I nemojte se praviti blesavi da to ne znate. ... Shiit has hit the fan 25 1
Popular Post Filozof manijak Posted January 4, 2022 Popular Post Posted January 4, 2022 Može biti samo jedan! Svi ostali nek crknu! Ne verujem šta čitam ovo, koja je ovo regresija ljudskosti. 11 1 1
Popular Post morgana Posted January 4, 2022 Popular Post Posted January 4, 2022 29 minutes ago, Svemir Zeka said: Kako misliš u logici? Pa ona i ne govori iz logike, nego toga kako se oseća. A ovi dole navedeni poslovi ti ne daju mogućnost da odeš na bolovanje, na primer, da se razboliš. Da li je to dovoljno? edit: vidim i ostale postove sad. Borac ili gubitnik - moja majka je isto radila nekoliko godina u raspadnutoj državnoj firmi, da napabirči staž za penziju, a istovremeno je išla da čuva babe i prodaje knjige. Razbolela se na kraju svjh krajeva. Jebiga, i kad si borac, možeš da ne budeš "pobednik" u uslovima najsirovijeg kapitalizma. Ja ne znam dokle sam stigla, radim u više sektora i po više različitih ugovora, nemam suštinski ni odmor ni praznike, a vučem državni posao, jer, kad bih živela samo od dodatnih, jedna korona, kao što mi se desila, mogla bi da me ostavi s 0 dinara za taj mesec. ovo kod nas nije surovi kapitalizam ili, ako to i jeste u privatnom sektoru (jer drzavni tj javni je nakvasao i nema veze sa kapitalizmom), problematican je ipak prvenstveno kao brisan prostor u smislu vladavine prava. ovdje svaka fukara moze da ne prijavi radnika ili ga prijavi samo na minimalac, drzava majcinski preliva samo prijateljskim privrednicima, ali ne i i gradjanima plus zbog kratkorocne politicke koristri, a jos mnogo cesce zbog klijentilizma bitno mijenja, na losije, strukturu trzista i pravila igre. hocu da kazem, drzava se kod nas ni ne ponasa kao regulator niti promoter fer utakmice, nego kao teski satrap od igraca na trzistu. ima je mnogo kad pomaze svojima, premalo kad kreira pravila i sanse za nas ostale, a dogovor i ugovor izmedju nas i nje je upravo suprotan. 11
Svemir Zeka Posted January 4, 2022 Posted January 4, 2022 8 minutes ago, morgana said: ovo kod nas nije surovi kapitalizam ili, ako to i jeste u privatnom sektoru (jer drzavni tj javni je nakvasao i nema veze sa kapitalizmom), problematican je ipak prvenstveno kao brisan prostor u smislu vladavine prava. ovdje svaka fukara moze da ne prijavi radnika ili ga prijavi samo na minimalac, drzava majcinski preliva samo prijateljskim privrednicima, ali ne i i gradjanima plus zbog kratkorocne politicke koristri, a jos mnogo cesce zbog klijentilizma bitno mijenja, na losije, strukturu trzista i pravila igre. hocu da kazem, drzava se kod nas ni ne ponasa kao regulator niti promoter fer utakmice, nego kao teski satrap od igraca na trzistu. ima je mnogo kad pomaze svojima, premalo kad kreira pravila i sanse za nas ostale, a dogovor i ugovor izmedju nas i nje je upravo suprotan. Otprilike na to sam i mislila, ali sam ga sažela u "sirovi" (ne i surovi, suštinski nemam antikapitalističke ideje ), mislim na nedostatak regulative i svih mogućih patologija radnih odnosa. U postovima ranije pisalo je o vetrometini na kojoj će se neki, ne svi, naći. Nemamo ni svi sve snage, nemamo ni kvalifikacije čak i ako imamo volje da budemo "dobitnici". A o tome šta je veće poniženje - da potpisuješ aneks sa manjom platom, ili ćeš raditi neke potpuno neregulisane poslove s korisnikom koji će se prema treba ponašati kako mu kog dana dođe - hajde da ostavimo na izbor osobi šta će proceniti kao poniženje koje jeste ili nije u stanju da trpi, budući šta je navedeno kao alternativa toj kasirci. 4
Time Crisis Posted January 4, 2022 Posted January 4, 2022 13 minutes ago, morgana said: drzava se kod nas ni ne ponasa kao regulator niti promoter fer utakmice, nego kao teski satrap od igraca na trzistu. Može joj se, ne znam u koliko država na svetu bi da ti neko pokrade celu ušteđevinu i dalje pričao "može biti i gore", "jbg čuvam radno mesto", "nisam ni ja za ___________ ali ko drugi", a to ceo život slušam 3
morgana Posted January 4, 2022 Posted January 4, 2022 5 minutes ago, Time Crisis said: Može joj se, ne znam u koliko država na svetu bi da ti neko pokrade celu ušteđevinu i dalje pričao "može biti i gore", "jbg čuvam radno mesto", "nisam ni ja za ___________ ali ko drugi", a to ceo život slušam tacno, s tim da je formalna odgovornost na strani drzave, a i sustinska, jer ima vecu moc od pojedinca. najjace sad da cemo ici dotle da je kriv mile, a ne vucic. 1
Time Crisis Posted January 4, 2022 Posted January 4, 2022 6 minutes ago, morgana said: tacno, s tim da je formalna odgovornost na strani drzave, a i sustinska, jer ima vecu moc od pojedinca. najjace sad da cemo ici dotle da je kriv mile, a ne vucic. Tako je, ali nije baš ni onaj ko u rano nedeljno jutro ide uredno da glasa za to bez ikakve odgovornosti 1
Lezilebovich Posted January 4, 2022 Posted January 4, 2022 (edited) 1 hour ago, Filozof manijak said: Može biti samo jedan! Svi ostali nek crknu! Ne verujem šta čitam ovo, koja je ovo regresija ljudskosti. Mislim da ne citas dobro Ayatolaha (ili mozda ja ne citam). Nije napisao da postoje pobednici i gubitnici, nego borci i gubitnici, tako da ove tvoje parole bas i ne stoje, po mom misljenju. Ne slazem se sa tim stavom, ali mi nije neljudski, kako ti pises Edited January 4, 2022 by Lezilebovich
Filozof manijak Posted January 4, 2022 Posted January 4, 2022 Postoje i borci gubitnici, tako da mislim da pogrešno čitaš. A svako ko daje dobronamerne savete drugima kako je lako u zemlji (Vučićevoj) Srbiji da se prešalta na drugi posao ili prekvalfikuje u 50.godini - s oproštenjem sere. Valjda treba adekvatno platiti ljude koji se svakodnevno bore i drže ovaj sistem na plećima, a ne pametovati kako da promene posao ili čiste kuće drugima. 5
Popular Post Moonwalker Posted January 4, 2022 Popular Post Posted January 4, 2022 (edited) 20 minutes ago, Lezilebovich said: Mislim da ne citas dobro Ayatolaha (ili mozda ja ne citam). Nije napisao da postoje pobednici i gubitnici, nego borci i gubitnici, tako da ove tvoje parole bas i ne stoje, po mom misljenju. Ne slazem se sa tim stavom, ali mi nije neljudski, kako ti pises I ja mislim da ga donekle pogresno citaju (imam njemu neka slicna iskustva, pa me i isfrustrira “lako je tebi” nekad iz neshvatanja, nekad iz zlobe) ali istovremeno mislim i da je on pogresno shvatio onu zenu. Iz onih par reci se cita zamor materijala. Devedesete su bile eksplicitno u raw varijanti odvratne za siroku populaciju, ove su puzajuci i podmuklo odvratne i suzavanje manipulativnog prostora se penje sloj po sloj ljudi. Nacini snalazenja i prezivljavanja onda ne treba da sluze kao template za sadasnje vreme. Aspekt imanja jos uvek kakvog takvog zdravstvenog osiguranja, penzionog nije zanemarljiv. Voditi svoj posao trazi dosta finansijske pismenosti koju cesto nemaju ni ljudi sa fakultetom (ops krediti za stanove u CHF, npr.) Edited January 4, 2022 by Moonwalker 13
gospa buba Posted January 4, 2022 Posted January 4, 2022 zato shto se devedesetih chekalo neshto drugo, a ovo sad je to drugo shto se chekalo. napred nema, a nazad sramota priznati, da je potrebno neshto kao sindikat radnichka prava solidarnost, jer komunizam. svako je u obavezi da propada sam samcijat, da se ni sluchajno ne udruzuje za svoje dobro.sent from novi mnogo jak bubamoto. 5
Hamlet Strašni Posted January 4, 2022 Posted January 4, 2022 Just now, gospa buba said: zato shto se devedesetih chekalo neshto drugo, a ovo sad je to drugo shto se chekalo. napred nema, a nazad sramota priznati, da je potrebno neshto kao sindikat radnichka prava solidarnost, jer komunizam. svako je u obavezi da propada sam samcijat, da se ni sluchajno ne udruzuje za svoje dobro. sent from novi mnogo jak bubamoto. Мислим да није то разлог. Људи су постали јако скептични према било чему што би требало бити за опште добро. Млађе генерације у великој мери такве ствари гледају као нешто наивно или као превару. Већина људи има став: гледам своја посла и надам се да неће мене. 1
Recommended Posts