Jump to content
IGNORED

naucni vocap - kad necete da smarate posten svet

betty

Recommended Posts

isla na sesiju o tome kako dobiti grant. nekako sam ostala budna. sve sto su nam realno rekli je da nasminkamo rad i da je cilj da ga dobro prodamo, a da sama nauka nije toliko bitna. niti ce predlog citati eksperti, niti ce ih zanimati mnogo vise od zamisljenog impacta, niti ce posle proveravati da li je do impacta doslo tako da tu mozemo da budemo kreativni. malo su to blaze rekli, ali to je sustima. vidim da ce to uskoro postati moja omiljena™ tema. recimo, evo dobrog clanka o tome.

prodavacicama ljubavi? :wub:ali tekst je stvarno dobar, ne samo deo o grantovima, nego i opis dnevnog zivota jednog sefa laboratorije (jbt kako to komunisticki zvuci).

isla na sesiju o tome kako dobiti grant. nekako sam ostala budna. sve sto su nam realno rekli je da nasminkamo rad i da je cilj da ga dobro prodamo, a da sama nauka nije toliko bitna. niti ce predlog citati eksperti, niti ce ih zanimati mnogo vise od zamisljenog impacta, niti ce posle proveravati da li je do impacta doslo tako da tu mozemo da budemo kreativni. malo su to blaze rekli, ali to je sustima. vidim da ce to uskoro postati moja omiljena™ tema. recimo, evo dobrog clanka o tome.
ovde je josh lepshe, mada mene mimoilazi jer sam 40+, pa valjda cene da nece svet da ostane na mene. ali mladi moraju, posbeno doktoranti (u vidu radnog zadatka), da prisustvuju brojnim sesijama i radionicama, gde ih razni belosvecki shibicari uche kako da prave spinof preduzeca, inkubator preduzeca i sva ostala moguca preduzeca pomocu kojih bi trebalo sami, kao dobri preduzetnici, da uvaljuju nauku zivom svetu i kosmosu, za pare. oni naravno zamishljaju da se ti ljudi istovremeno bave naukom, i da se bave marketinzima, trzishtem i ne znam josh chim, jer je tako svuda u svetu. ko ne ume da proda nauku na trzishtu, taj nije nikakav nauchnik. na zalost, niko od ovih stranaca sa raznih belosveckih univerziteta, od amerike, raznih evropa, pa sve do japana, nikada nije chuo da se to tako radi. mozda je to zato sto njihove zemlje imaju privredu. tj. znaju da je imaju :unsure:i da. svako mora da zeli da bude shef projekta. ako ne zeli, nije dobar drug i komunista -_-

mog muza su cak na intervjuu za posao pitali kako bi branio ideju da ima smisla ulagati novac u pure math. drugim recima, koji je ekonomski smisao necega sto nema ekonomski smisao. mozda su se nadali da ce cuti neki odgovor koji ce im pomoci u grantovanju, bez obzira sto dobrog odgovora nema, pa onda pitaju sve redom.

mog muza su cak na intervjuu za posao pitali kako bi branio ideju da ima smisla ulagati novac u pure math. drugim recima, koji je ekonomski smisao necega sto nema ekonomski smisao. mozda su se nadali da ce cuti neki odgovor koji ce im pomoci u grantovanju, bez obzira sto dobrog odgovora nema, pa onda pitaju sve redom.
aaa, znachi svuda probaju :lolol:ja sam uvek tvrdila da prvo treba svoje mesto na trzishtu da nadju neprofitabilni matematichari i vizantolozi. mi ostali cemo posle lako :lolol:ala je lep ovaj svet.
mog muza su cak na intervjuu za posao pitali kako bi branio ideju da ima smisla ulagati novac u pure math.
Verovatno su mislili na quick returns. Ko ce da ceka 3000 godina za neki nov proboj tipa decimalnog zareza. Sva sreca sto nisu svi u proslosti razmisljali trzisno (svuda i na svakom mestu).U primenjenoj nauci je jos gore, posto se valjda podrazumeva da sve mora da bude primenljivo (=profitabilno) odmah i juce. Jedini moguci (ubedljiv) dokaz za to je da se pokazu primeri gde je to donelo profit. Naravno, u tom slucaju znaci da je to "vec uradjeno". Kvaka 22.Nas "makro" je imao sistem koji kako-tako funkcionise. Kad jednom (nekako) uzmes grant za 1 stvar u stvari inkognito radis za te pare nesto drugo (ispod zita, da nije ocigledno). Onda kad dobijes rezultate za to drugo, to ti je put da dobijes novi grant da radis to drugo (jer si dokazao da je potencijalno od koristi), a u stvari za taj novi grant radis nesto trece... i tako dok to sve ne flopne kao hedge funds ili piramidalne sheme.Jedan od osnovnih problema danasnjice, svuda, je proizvodnja magle, opsenarstva i nekih trikova u punom zamahu... Edited by Indy

cujem da je to standardna stvar, da pises grant za stvari koje si vec uradio. kako inace mozes da znas da ce uspeti, a funderi traze rezultate.

Plus, ako napišeš grant koji je zaista nešto novo, chances are da će ga neko drpiti. (Pare nećeš dobiti, samo ćeš 8 meseci kasnije čuti da neko drugi odjednom radi projekt koji je neobično sličan tvojoj originalnoj ideji... naravno, sa nekim twistom, niko nije baš toliko glup).

cujem da je to standardna stvar, da pises grant za stvari koje si vec uradio. kako inace mozes da znas da ce uspeti, a funderi traze rezultate.
to je sada i kod nas tako, prvo uradish (od nekih drugih novaca ili o svom troshku, sve po ladu), pa ga tek onda prodajesh, da bi mogla da radish neshto trece ili neshto sto ti se svidja.

današnji dan posvećujem nešto masovnijem trkeljisanju po kobson-u (within the guidelines ^_^ ) usled očekivanog/najavljenog daljeg kolapsa istog.hoarder & prepper, FTW!

današnji dan posvećujem nešto masovnijem trkeljisanju po kobson-u (within the guidelines ^_^ ) usled očekivanog/najavljenog daljeg kolapsa istog.hoarder & prepper, FTW!
+1 + noc. sreca pa znam sta ce da mi treba do kraja godine. a onda kao onda. Edited by thermal bug

a ja tumaram, spremam 2 rada do juna (ostalo nagađam po onome šta me interesuje) a onda phd i samo phd, dok se ne završi. posle toga, que sera.

pa znam :)btw setih se sad kad su neki Španci leteli u Moskvu i spominjali let od 6 sati, ja u momentu ono kako bre 6 sati po Evropi, pa brzo shvatiha Evropa je za Australiju totalno prcoljkasta...nego dragi moji ludi naučnici, čitao li je neko Small World?