topuzina Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 Doći ću ti na palačinke. A vi ajte na vikend u velegrad malo ^_^ Samo nemojte krajem meseca, opet nisam tu. Link to comment
Aineko Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 ne znam jel primate jedan naucno-tehnicki vocap. pricala juce sa jednim web developerom koji je ovde dosao iz Kaira. kaze, tamo computer science/software development field cine 50% zene. procenat zena na studijama jako visok, kad odes na konferencije ili industry events, 50% zena. to je za ovdasnje pojmove mind blowing. ja za svojih 2.5godine kao student i godinu i po kao nekakav tutor cenim da na mom faksu ima manje od 10% zenskih studenata (mislim bas na faculty of IT kurseve, ne na ove sto studiraju science pa uzmu po neki comp. sci. predmet). ja sam imala all-male classes od po 15-20 studenata. kad krenem da nabrajam ne mogu da nabrojim 10 zenskih poznanica sa studija... nesto smo opasno zeznuli u western world kad je ovo u pitanju. Link to comment
mei Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 Doći ću ti na palačinke. A vi ajte na vikend u velegrad malo ^_^ može ^_^ & može ^_^ Link to comment
Indy Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 nesto smo opasno zeznuli u western world kad je ovo u pitanju. +1 Važi i za IT podršku (sreo jedno 2 žene dosad, za 6 godina), kao i za moju bivšu akademsku struku. Link to comment
Dagmar Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 Kakvo je stanje po tom pitanju u Srbiji? Koliko se sećam prolazaka po matematičkom, baš nije izgledalo da dominiraju muškarci. Link to comment
gospa buba Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 (edited) Kakvo je stanje po tom pitanju u Srbiji? Koliko se sećam prolazaka po matematičkom, baš nije izgledalo da dominiraju muškarci. na tehnici je bilo preko 30% u moje doba, na tehnologijama josh i vishe. hemijom vladaju zene, shto je i logichno, ipak je to 1 nagomilano iskustvo vrste -_- u nauci je skoro pola i to bez nasilnih metoda, tipa pozitivna diskriminacija (prashtajte ^_^). ali to samo svedochi chinjenicu da to nije mnogo dobar posao. ili da je mnogo dobar posao za zene :P Edited February 7, 2015 by gospa buba Link to comment
Dagmar Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 ali to samo svedochi chinjenicu da to nije mnogo dobar posao. ili da je mnogo dobar posao za zene :P Nekom je dobar a većini nije. Ja se nešto nosim mišlju da li da pokušam da nađem nešto u BGu u nauci, al mi malo splasnuo entuzijazam kad sam ukapirala da po tom sistemu bodova ne stojim baš nešto. Link to comment
gospa buba Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 (edited) Nekom je dobar a većini nije. Ja se nešto nosim mišlju da li da pokušam da nađem nešto u BGu u nauci, al mi malo splasnuo entuzijazam kad sam ukapirala da po tom sistemu bodova ne stojim baš nešto sachekaj novu strategiju i posebno nov zakon o nauchno istrazivachkoj delatnosti, ni mi nismo sasvim sigurni shta ce biti, strukturno. (to ce biti josh malo pa odma, osim ako prosvetari ne roknu ministra (vuchic ne kaze prosvetari su u pravu!) , onda mozda i nece biti ) osim kamiona i aviona, iz kredita Edited February 7, 2015 by gospa buba Link to comment
Dagmar Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 sachekaj novu strategiju i posebno nov zakon o nauchno istrazivachkoj delatnosti, ni mi nismo sasvim sigurni shta ce biti, strukturno. osim kamiona i aviona, iz kredita Hm, ne znam za to, kad to treba da se desi, i što se uopšte donosi, tj šta bi trebalo da su ciljevi i poenta tih promena? Link to comment
morgana Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 (edited) u web dizajnu i razvoju prije par godijna je bilo oko 80% muskaraca, po nekim procjenama i vis, narocito u razvoju. posljednjih godina je udio zena u porastu. nesrazmjera je veca nego u inzinjeringu. tumacenja koja su u okviru tih dosta neformalnih istrazivanja predlagana su isla od nesklonosti zena ka izvorno matematickim disciplinama (formulacija nije moja), preko relativne nesklonosti zena za biznis - a u web dizajn i razvoj se cesto ulazi preko frilensinga, solo ili u mrezi, do izbjegavanja rada u izolaciji (sto projekti u ovoj oblasti cesto nose). meni nijedno ne pije vodu, ali ne znam sta bi bilo pravo objasnjenje. Edited February 7, 2015 by morgana Link to comment
Dagmar Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 Ma tumačenje je ko i za medicinu, prvo je bilo "što žene nisu lekari", a kad su postale 50% lekara fokus se pomerio na "a što žene nisu fizičari". Doći će i to vremenom. Više me je zanimalo kako stojimo po tom pitanju. Link to comment
morgana Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 (edited) ja sam se nadovezala na diskusiju koja je pocela par postova prije tvog a ne direktno na tvoje pitanje. kako god. zamimljiva vam je tema. premda moze da se posmatra i sa druge strane, ako uopsteno gledamo, zasto su u medicini vecinom zene i je li to opet losa neravnoteza. Edited February 7, 2015 by morgana Link to comment
Indy Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 U Australiji nije tako, tj. jeste samo za najmlađu generaciju: NUMBER OF DOCTORS BY AGE AND SEX - 2011 Source: ABS 2011 Census of Population and Housing Link to comment
Dagmar Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 Pa ja mislim da je nelogično očekivati ravnotežu muško ženskih poslova u svetu gde je ideja da bi žene trebalo da rade profesionalna zanimanja stara svega nekoliko decenija (a i tu možemo da vidimo da je stanje bolje tamo gde je ranije počelo, npr SFRJ je dekretom to sve izjednačila, i moju mamu i njene drugarice ubacili su u tehničku školu bez da ih je iko mnogo tu nešto pitao, te su tako postale inženjeri i mama je jako često imala i šefove žene, a na zapadu mi se dešavalo da kad pitam šta radi majka nekog od kolega koji su čak i mlađi od mene, uvredim te ljude). Do pre ekonomske krize je ovde na zapadu čak bilo normalno i da žena da otkaz kad dobije decu, pa da se posle vrati na neki part tajm, i u skladu sa tom očekivanom dinamikom birala su se i zanimanja koja više odgovaraju tom modelu. E od ekonomske krize postalo je svima jasno da ne postoji ta stvar koja se zove povratak na posao posle sedam godina sedenje kod kuće, a kakve će rezultate to imati na raspodelu među strukama ostaje da se vidi tek za par decenija. I to da pritom ne bude nekih novih jakih ekonomsko-socijalnih potresa koji bi šiftovali viziju toga šta treba da omogući muška a šta ženska uposlenost, što ne znam da li je realno očekivati u ovim vremenima. *To sa medicinom, moja jedna prijateljica je to upisala otprilike zato jer je njen deda u svoje vreme video da doktori mnogo lepo žive, a pošto je za njega već prošao voz, onda je uhvatio da vrbuje moju drugaricu od njene treće godine da će ona da bude doktor. I ona je to i upisala, u principu vrlo dobrim delom zbog toga što je htela to poštovanje i status koji idu uz lekare. U međuvremenu se situacija sa tom strukom malo promenila, pa drugarica sa 30+ živi sa roditeljima jer nema pare za kiriju. Kapiram da sad sazreva jedna nova generacija roditelja koji itekako guraju svoju decu u smeru informacionih tehnologija, ali dok ta deca završe osnovnu, pa srednju, pa faks, govorimo o periodu od 15-20 godina. Vrlo lako može da se ispostavi da je tad ustvari mnogo bolje zanimanje biti konstruktor robota, ili tako nešto. E sad mogli bismo da kažemo a što su u startu muškarci išli više na konstruktore robota, ali ja mislim da je to jaje-kokoška problem, u smislu da je dobra šansa ništa od novih-starih struka na čemu statistički završi više devojčica, neće postati prestižno (dobro plaćeno) zamimanje. Ko što su nekad i lekari bili apsolutni zakon. Link to comment
morgana Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 (edited) jeste, varira odnos, sad gledam, u britaniji je negdje pola-polam uz tendenciju rasta za zene sudeci po fakultetima, a i inace je na fakultetima vise zena nego muskaraca, opet britanski podatak. edit, evi, sto se tice konkretno medicine, vjerujem da je sestrinstvo kao izrazito zenska profesija spustilo barijeru za masovan ulazak zena i u visoko medicinsko obrazovanje. takodje, rad u javnim sluzbama kao manje placen ali zato siguran. a onda mozda i neka opsta sklonost zena ka pomazucim profesijama. sigurnost posla je vrsta kapitala koju ne treba izmjestiti iz analize. Edited February 7, 2015 by morgana Link to comment
Recommended Posts