radisa Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 (edited) Krajem 80ih je realno Sloba delovao kao solidna opcija, čak iako ga ne upoređuješ sa neartikulisanim Vukom i manijakalnim Šešeljem.Krajem 80ih Sloba je delovao dobro većini, jer većina nije videla dalje od Dnevnika u pola 8. I svako je mogao da prepozna u njemu šta mu je trebalo (nacionalistu, novog JBT-a, progresivca, američkog čoveka iz senke). Imao je medijsko lice za svakog.Oni koji su to prozreli su bili u manjini, debeloj manjini. Ostali, osim ove misleće manjine, koji nisu glasali za SM su uglavnom bili izraziti antikomunisti- nacionalisti.Edit: Da, slično mislim kao i Syme. Edited February 13, 2013 by radisa
dragance Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 o cemu vi pricate. koliko godina ste imali kad je sloba otiso na gazimestan. pamtite li hapsenje vlasija. sloba je bio bog u to vreme jer je zveckao oruzjem i delovao kao neko ko ce jebati mater i hrvatima i albancima.Da se ne zajebavamo i ne lazemo, ovo podebljano je razlog Slobine popularnosti. Kao i vera u "nasu JeNeA", koja samo ceka da ih sve dovede u red, a kad Sloba namigne.
Dagmar Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 (edited) Sećam se izuzetno dobro celog igrokaza od Gazimestana nadalje. I stojim iza onoga što sam rekao, da je Sloba spretno manipulisao nacionalizmom, ali i socijalizmom i jugoslavizmom. Naravno, pre nego što je otvorio karte. Besmisleno je braniti ga, ali prosto on se predstavljao kao umereni nacionalista, posebno u poređenju sa Draškovićem, koga je naravno RTB dodatno satanizovao, ali ne bez ikakvog osnova.On je meni ostavljao utisak nekoga ko je po ubeđenju komunista ali ide na nacionalističku retoriku u određenoj meri koliko da udovolji opštem trendu - ne može se biti u totalnom bratstvo-jedinstvo fazonu dok u Hrvatskoj kreće ustaško idolpoklonstvo. Ja se sećam epizode koju su mu svojevremeno zamerali nacionalisti kad je nešto išao u Hilandar ali nije hteo da se prekrsti. Meni to iz ove perspektive deluje skoro kul, kao eto idem, pošto se to sad traži a političar mora da pravi te gestove, ali toliko od njega, ima granicu koju ne prelazi ni u ime mnjenja.@ Radiša: upravo to, mi smo mislim dugo imali samo RTS1 i 2, i lošu trojku. Toliko o sredstvima informisanja. Realno, da sam 88e bila glasač, glasala bih Slobu ko bela lala. Negde 90e bih ukapirala o čemu se radi, ali prošo voz.Draganče, ja se sećam razgovora gde je argument bio da su svi delovali kao ludaci a Sloba jedini koji će da gleda da smiri stvari. Kad imaš za istaknute ličnosti Šešelja i Vuka kod kuće, a otvorenog ustašu preko puta, Sloba u prvoj izvedbi jednom delu populacije koji se plaši ulaženja u ratne sukobe izgleda mirno. Moja neka procena je da je on furao priču kako će sa JNA da smiri situaciju za dva meseca, što je skroz primamljivo u perspektivi dizanja fašista koji hoće da ruše državu. Edited February 13, 2013 by Evi_
dragance Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 Baslo faca!http://youtu.be/-PMP3ckF0GY Jebote, kako je neko od coveka sa ovakvim stavom, dospeo do protuve, ratnohuskaca, diktatora i ubice?
dillinger Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 Pa ne govorimo o većini već valjda o jedinkama koje su i tad bile sposobne videti malo dalje od dnevnika u pola 8. Ali eto ispada da su i takvi ljudi lako upadali u njegove zamke i birali ga kao manje zlo. Zaista ne kapiram onda zašto nisu nastavili sa tom praksom i u Milošević - Šešelj okršajima.
Turnbull Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 Već sam kačio ovaj Teofilov uradak, ali evo još jednom. Mislim da je stvarno ub'o. Zašto vam sve ovo pričam, što ne sačuvam ovu epizodu za memoare? Evo zašto. U čemu se ogledao zjapeći paradoks njene pozicije? Treba pre svega razumeti zašto je ona – i bezbroj onih koji su joj mentalitetski, generacijski i svetonazorno srodni – sve vreme glasala za Miloševića. Zar zbog Gazimestana, ili zbog ukoričenih lirskih zanosa one krvave Smešne Precioze? Ma, hajte molim vas... Da, bilo je tu i inercije glasanja za vlast, i podleganja vaskolikoj propagandi, ali presudno je bilo nešto drugo: glasajući za S.M., mislila je – avaj, duboko pogrešno – da simbolički glasa "za Tita", za onoga koji ju je kao devojčicu oslobodio straha od bradatih spodoba koje joj vršljaju po dvorištu. U njenom bazično apolitičnom svemiru, S. M. je naprosto bio – što jeformalno i bilo sasvim tačno, baš kao što je suštinski bilo sasvim pogrešno – nosilac političkog i ideološkog kontinuiteta s tim vremenom, "Periklovim dobom" njenog naraštaja. Smešno su (u)zaludni bili moji nadobudni pokušaji da joj nacrtam da je upravo taj Milošević – sve sa pratećim Šešeljima, Karadžićima, Arkanima & co. – onaj pravi "četnik" za današnja vremena, pred čijim bradatim i ćosavim ubicama sada beže neke druge devojčice, dok je ovaj bradati dražoljubac Drašković, bez obzira na sva ta svoja mahom zaumna lupetaranja o Mihailoviću i Veličanstvenoj Ravnogorskoj Gerili, zapravo sto puta veći "partizan" od svih njih, pre svega zbog svog časnog stava o ratu u Hrvatskoj, a naročito u Bosni i Hercegovini, stava kojim se (trpeći ne male posledice; treba li da podsećam?!) koliko-toliko iskupio za svoj nesumnjivi udeo u prethodnom bujanju nakaradnog srpskog nacionalizma.
radisa Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 @ Radiša: upravo to, mi smo mislim dugo imali samo RTS1 i 2, i lošu trojku. Toliko o sredstvima informisanja. Realno, da sam 88e bila glasač, glasala bih Slobu ko bela lala. Negde 90e bih ukapirala o čemu se radi, ali prošo voz.Realno, ko je hteo da misli svojom glavom, mogao je zaključiti još '87 ko je Sloba. Ko nije hteo da uključi mozak i kome je TV bio jedini izvor mišljenja, glasao je za Slobu, na prvim izborima.Ja samo mogu da kažem da sam srećan (i to zbog mog pogleda na svet koji je iz tog proistekao), jer su moji roditelji na vreme prepoznali da taj čovek ne može doneti ništa dobro.I dan danas mi nije jasno kako, nisu bili intelektualci, prosečan svet sa srednjom školom, došao u grad sa sela, a prepoznao je u SM-u nešto loše. Ako su oni mogli, mogao je svako. A nije, jer nije hteo da razmišlja o tome. Lakše je bilo misliti vestima u pola 8, nego svojom glavom.
Turnbull Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 Pa u izvesnom smislu, ta protivrečnost Slobine pojave (i Srbija i Jugoslavija, i mir i tenkovi, itd.) oličavala je protivrečnost želja njegovih glasača koji su nekako hteli sve u isto vreme - i da nastave da žive u SFRJ, i da se osvete za istorijske nepravde, i da ne ratuju, i da disciplinuju manjine, itd.
Dagmar Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 (edited) Realno, ko je hteo da misli svojom glavom, mogao je zaključiti još '87 ko je Sloba. Ko nije hteo da uključi mozak i kome je TV bio jedini izvor mišljenja, glasao je za Slobu, na prvim izborima.Ja samo mogu da kažem da sam srećan (i to zbog mog pogleda na svet koji je iz tog proistekao), jer su moji roditelji na vreme prepoznali da taj čovek ne može doneti ništa dobro.I dan danas mi nije jasno kako, nisu bili intelektualci, prosečan svet sa srednjom školom, došao u grad sa sela, a prepoznao je u SM-u nešto loše. Ako su oni mogli, mogao je svako. A nije, jer nije hteo da razmišlja o tome. Lakše je bilo misliti vestima u pola 8, nego svojom glavom.Mislim zaista da nije tek tako. Kao što ti za matematiku treba neka logika koja je najvećim delom urođena a tek ponešto možeš da naučiš, i to nema veze da li si sa sela ili odakle već. Mene je do pre pet godina slagao svako ko je hteo šta je hteo. Sad sa svojim iskustvom zajebe me tek svako drugi ko pokuša, i to ovi čobani budale sa kojima imam ponekad posla a ne doktori nauka, tu bi mi tek skor bio veličanstven...A meni se često desi na politici kad se nešto diskutuje, pa ja čitam i mislim da li je ovako ili onako, da ti naiđeš sa svojim komentarom i ja ostanem u fazonu pa jbt ovo je jedino logično, ne mogu sad da se setim konkretnih primera. I to i pored toga što za razliku od mojih pratim dosta više sajtova, domaćih i stranih, i što se nešto više od njih interesujem za politiku.@syme, nikakve tu protivrecnosti nema, imao je lice za sve te pobrojane skupove. A problem sa manjinama imas u nekom obliku u svim evropskim zemljama, pogledaj onu izjavu iz Nemacke od Angele Merkel kako je multikulti ideja propala. Znaci jedna Nemacka gundja na Turke koji nista ni iz bliza ne pokusavaju u Nemackoj sto se tada desavalo u SFRJ, pa su ovi opet nezadovoljni, valjda sto se Turci nisu u medjuvremenu masovno pokrstili, postali ateisti ali ipak primili pro forme hriscanstvo, nego idu okolo onako ocigledno foreign i pricaju medju sobom na turskom (o da, i takve sam stvari cula da im zameraju). Hocu da kazem da ne treba da budes sucen sa kolapsom svoje regularne drzave jer je doslo vreme da se ispune razni tisucljetni sni pa da postoji neka tenzija, a kamoli da ti Turci krenu sa pricama o nekim snovima, kakvu reakciju bi mogli da dobiju od Nemaca? Pa da, ok, u redu, evo samo da je sve mirnim putem pa se otcepljujte... Edited February 13, 2013 by Evi_
Turnbull Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 (edited) Radiša je previše strog, naravno da je to nije bilo pitanje isključivo želje da se uvidi ili ne uvidi istina (mada je sigurno bilo i takvih slučajeva), nego i mnogo čega drugog uključujući i objekitvna ograničenja. Ljudi nisu samostalni kritički mislioci, nego su društveno "uglavljeni" na neki način i pouzdaju se u neke postojeće društvene strukture i načine dolaženja do istine, i kad dođe do loma, kao što je tada došlo, drže ih se tim čvršće. @syme, nikakve tu protivrecnosti nema, imao je lice za sve te pobrojane skupove. A problem sa manjinama imas u nekom obliku u svim evropskim zemljama, pogledaj onu izjavu iz Nemacke od Angele Merkel kako je multikulti ideja propala. Znaci jedna Nemacka gundja na Turke koji nista ni iz bliza ne pokusavaju u Nemackoj sto se tada desavalo u SFRJ, pa su ovi opet nezadovoljni, valjda sto se Turci nisu u medjuvremenu masovno pokrstili, postali ateisti ali ipak primili pro forme hriscanstvo, nego idu okolo onako ocigledno foreign i pricaju medju sobom na turskom (o da, i takve sam stvari cula da im zameraju). Hocu da kazem da ne treba da budes sucen sa kolapsom svoje regularne drzave jer je doslo vreme da se ispune razni tisucljetni sni pa da postoji neka tenzija, a kamoli da ti Turci krenu sa pricama o nekim snovima, kakvu reakciju bi mogli da dobiju od Nemaca? Pa da, ok, u redu, evo samo da je sve mirnim putem pa se otcepljujte...Pa mislim da sada poprilično aboliraš srpski nacionalizam kao isključivo reaktivan, što je daleko od istine.A bojim se da ti ostatak interpetacije ide u smeru o kojem smo već razgovarali i za koji sam ti rekao da je vrlo duboko pogrešan, a to je da su etničke tenzije nešto prirodno, dato, neminovno, itd, a ne politički i ideološki konstituisano. ( A nema sumnje da želja da se drskim manjincima utera pamet u glavu nije samo srpska specijalnost, nego nacionalističko opšte mesto).A moja poenta je inače bila da je Sloba nudio ne samo različite stvari različitim ljudima, nego i različite stvari - istim ljudima. Ljudi su prosto želeli različite i međusobno protivrečne stvari, a on je stvarao iluziju da je u stanju da ih ostvari sve. U tome je bila kako tajna njegovog uspeha, tako i katastrofe koju je napravio. Edited February 13, 2013 by Syme
Dagmar Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 Radiša je previše strog, naravno da je to nije bilo pitanje isključivo želje da se uvidi ili ne uvidi istina (mada je sigurno bilo i takvih slučajeva), nego i mnogo čega drugog uključujući i objekitvna ograničenja. Ljudi nisu samostalni kritički mislioci, nego su društveno "uglavljeni" na neki način i pouzdaju se u neke postojeće društvene strukture i načine dolaženja do istine, i kad dođe do loma, kao što je tada došlo, drže ih se tim čvršće.Pa mislim da sada poprilično aboliraš srpski nacionalizam kao isključivo reaktivan, što je daleko od istine.A bojim se da ti ostatak interpetacije ide u smeru o kojem smo već razgovarali i za koji sam ti rekao da je vrlo duboko pogrešan, a to je da su etničke tenzije nešto prirodno, dato, neminovno, itd, a ne politički i ideološki konstituisano. ( A nema sumnje da želja da se drskim manjincima utera pamet u glavu nije samo srpska specijalnost, nego nacionalističko opšte mesto).A moja poenta je inače bila da je Sloba nudio ne samo različite stvari različitim ljudima, nego i različite stvari - istim ljudima. Ljudi su prosto želeli različite i međusobno protivrečne stvari, a on je stvarao iluziju da je u stanju da ih ostvari sve. U tome je bila kako tajna njegovog uspeha, tako i katastrofe koju je napravio.Ma gde je iskljucivo reaktivan, akcija i reakcija pa novi krug toga vise odgovara mojoj viziji dinamike etnickih zajednica. A tenzije sa manjnama nisu apsolutno prirodne, ali su u ovom setup-u nacionalistickih evropskih drzava primetne svuda gde postoje dve dovoljno brojne etnicke zajednice, u tom smislu to je realnost. To ne znaci da teoretski ne postoji drustvo, i da cemo mozda stici jednog dana, gde ce to biti nebitna glupost ili cak potpuno nestati kao vrsta identiteta. Nesto sto donekle, ali samo donekle postoji u USA.
radisa Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 Radiša je previše strog, naravno da je to nije bilo pitanje isključivo želje da se uvidi ili ne uvidi istina (mada je sigurno bilo i takvih slučajeva), nego i mnogo čega drugog uključujući i objekitvna ograničenja. Ljudi nisu samostalni kritički mislioci, nego su društveno "uglavljeni" na neki način i pouzdaju se u neke postojeće društvene strukture i načine dolaženja do istine, i kad dođe do loma, kao što je tada došlo, drže ih se tim čvršće.Ja vrlo često reagujem po principu "ja 'odo", iako znam dato ne bi trebalo raditi.Jednostavno, geldajući moje okruženje tih godina, tj. članove šire familije i ljude sa kojima su se moji roditelji družili, roditelje mojih prijatelja, pa i moje prijatelje, kasnije kad smo malo stasali, donosim nekakve zaključke o načinu razmišljanja ljudi. To ne mora uvek biti tačno, naravno, i dosta zavisi od okruženja, verovatno i od nekog šireg okruženja, gde ja nisam imao neki uvid.Ali, mogu reći, da velika većina onih koji nisu blenuli u pola 8, čekajući da dobiju porciju istine, jednostavno je bila protiv Slobe. Oni koji su blenuli, bili su za.Znam da je '88, posle jogurta i Bracike Kerteza na traktoru, jako puno ljudi u tom mom okruženju shvatilo da to dobro neće doneti. Moj otac je uvek govorio da najveći neradnici i lopuže u njegovoj firmi agituju za SM. Zaključak je sam izveo. Onda je čuo slično i od drugih, to ga je utvrdilo u uverenju. Eto, jednostavan recept, zar ne? Pa to je mogao skoro svako videti, jer su tad, manje-više skoro svi radili po velikim državnim preduzećima.Kada je bio zajam za preporod Srbije, svi su patkometrisali koliko će dati, moji su se elegntno izvukli. Tad sam imao, koliko, 13-14-15 godina, pa me zanimalo kad svi daju, što oni ne daju, to je za dobro zemlje, kažu na TV-u. Tada sam dobio prve lekcijo o pravom patriotizmu i tome šta slušati na TV-u. Da su oni patriote, bolje bi oni vodili zemlju, pa ne bi krali pozajmljivali od naroda, objasnio mi tata. Kad su svi hailovali rat, ćale je samo ponavljao da će biti veliko jebeno sranje i šta se svi koji kurac kurče. Što god je bilo mainstream, jednostavno bi objasnio u par reči koliko je to sve sranje. A, kažem, jbg, bio pola seljak, pola radnik, trčao sa posla da radi zemlju. Pa kako je on mogao sve to da vidi, a ovamo 60% njih bilo zavedeno.Ti ili lažu da su bili zavedeni, već su samo gledali svoj interes, ili priznaju da nisu mislili uopšte, nego ih poveo tok koji su partijski huškači kanalisali. Možda to deluje strogo, ali, jbg, može mi se :)I to ako je nekog poveo tok, pa to nije ništa strašno, desi se, ali da je posle svega onoga 92-93 još uvek imao podršku skoro pola stanovništva, to mi nikada neće ići u glavu. I to mi ostaje misterija. Te dve godine su uništile ovu zemlju za narednih 50 (i to u najboljem slučaju). U svakom smislu, i moralnom i ekonomskom i u spoljnopolitičkoj orjentaciji i parlamentarizam i politička kultura. Sve je ili upropašćeno ili se nije gradilo kada je trebalo i umrlo je u povoju. :(
kud u maglu Simoviću Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 Evi_ leba ti kakav si stav može da ima dete sa 5-6-7 godina o predsedniku CK SK Srbije?sa pet godina teško da može da se ima stav o Paji Patku a kamo li o nečem ozbiljnijem
Turnbull Posted February 13, 2013 Posted February 13, 2013 (edited) Ja vrlo često reagujem po principu "ja 'odo", iako znam dato ne bi trebalo raditi.Jednostavno, geldajući moje okruženje tih godina, tj. članove šire familije i ljude sa kojima su se moji roditelji družili, roditelje mojih prijatelja, pa i moje prijatelje, kasnije kad smo malo stasali, donosim nekakve zaključke o načinu razmišljanja ljudi. To ne mora uvek biti tačno, naravno, i dosta zavisi od okruženja, verovatno i od nekog šireg okruženja, gde ja nisam imao neki uvid.Ali, mogu reći, da velika većina onih koji nisu blenuli u pola 8, čekajući da dobiju porciju istine, jednostavno je bila protiv Slobe. Oni koji su blenuli, bili su za.Znam da je '88, posle jogurta i Bracike Kerteza na traktoru, jako puno ljudi u tom mom okruženju shvatilo da to dobro neće doneti. Moj otac je uvek govorio da najveći neradnici i lopuže u njegovoj firmi agituju za SM. Zaključak je sam izveo. Onda je čuo slično i od drugih, to ga je utvrdilo u uverenju. Eto, jednostavan recept, zar ne? Pa to je mogao skoro svako videti, jer su tad, manje-više skoro svi radili po velikim državnim preduzećima.Kada je bio zajam za preporod Srbije, svi su patkometrisali koliko će dati, moji su se elegntno izvukli. Tad sam imao, koliko, 13-14-15 godina, pa me zanimalo kad svi daju, što oni ne daju, to je za dobro zemlje, kažu na TV-u. Tada sam dobio prve lekcijo o pravom patriotizmu i tome šta slušati na TV-u. Da su oni patriote, bolje bi oni vodili zemlju, pa ne bi krali pozajmljivali od naroda, objasnio mi tata. Kad su svi hailovali rat, ćale je samo ponavljao da će biti veliko jebeno sranje i šta se svi koji kurac kurče. Što god je bilo mainstream, jednostavno bi objasnio u par reči koliko je to sve sranje. A, kažem, jbg, bio pola seljak, pola radnik, trčao sa posla da radi zemlju. Pa kako je on mogao sve to da vidi, a ovamo 60% njih bilo zavedeno.Ti ili lažu da su bili zavedeni, već su samo gledali svoj interes, ili priznaju da nisu mislili uopšte, nego ih poveo tok koji su partijski huškači kanalisali. Možda to deluje strogo, ali, jbg, može mi se :)I to ako je nekog poveo tok, pa to nije ništa strašno, desi se, ali da je posle svega onoga 92-93 još uvek imao podršku skoro pola stanovništva, to mi nikada neće ići u glavu. I to mi ostaje misterija. Te dve godine su uništile ovu zemlju za narednih 50 (i to u najboljem slučaju). U svakom smislu, i moralnom i ekonomskom i u spoljnopolitičkoj orjentaciji i parlamentarizam i politička kultura. Sve je ili upropašćeno ili se nije gradilo kada je trebalo i umrlo je u povoju. :(Pa ja nisam upotrebio reč zavedeni, samo sam rekao da je njihovo mišljenje bilo dobrim delom objektivno uslovljeno, i da nije zavisilo samo od lične dobre volje. Primer mi nisu moji roditelji, koji su u paradoksalnoj mešavini građanizma i nacionalizma tada glasali za Vuka, nego pre svega dede i babe, koji su bili ljudi vrlo različitih porekla i nivoa obrazovanja, ali su svi odreda glasali za Slobu. Edited February 13, 2013 by Syme
Recommended Posts