Jump to content
IGNORED

zlatar


SleeperSleep

Recommended Posts

evo ovako: vodim neke svoje kolege strance u etno selo vranesa pored kokinog broda da nesto filozofiramo 3 dana. jedno popodne smo slobodni i valjalo bi upriliciti nekakav dogadjaj. ima li tamo ista sto vuce na nekakav sport (splavarenje, skakanje onim padobranima u duetu sa instruktorom ili makar kakvo mini krstarenje kanjonom i pripadajucim jezerima) ili cemo se, na moje ocajanje, morati zadovoljiti manastirima?hvala unapred za sve preporuke.

Link to comment

Hm, zavisi koliko vam je budzet. Samo etno selo Vranes ima heliodrom, i kada ja bejah tamo pricalo se o turama razgledanja reke Uvac helikopterom, ali pretpostavljam da je to skupo zadovoljstvo. Za plovidbe nisam sigurna mada bi bilo logicno da ima. U Vranesu ce vas svakako uputiti da prosetate do vidikovca, mozda nekome nista spektakularno ali se pruza lep pogled na Uvac i branu. Svakako mozete lutati po prirodi, bar sam ja imala taj poriv samo nisam imala vremena.edit: vidim i na njihovom sajtu da ima preporuka za aktivnosti

Edited by nera
Link to comment

hvala, tu ideju sa bazanjem po prirodi sam i ja imao. pogotovo sto mi dolaze austrijanci koji se svi do jednog svakog leta veru po alpima. helikopter... bah, mozda bi se i naslo para ali nekako to nije za ovu ekipu. oni bi mnogo bolje reagovali na nesto jednostavnije.nego, kakvo je etno selo? jel dobro kao sto izgleda na slikama ili da se kajem sto cemo se zadjabe vozati 5 sati?kad smo kod vozanja, je li neko skoro isao do uzica preko valjeva i kosjerica? ima li smisla iskoristiti to kao alternativnu rutu umesto tradicionalne ibarske agonije?

Link to comment

Išao sam skoro u Višegrad preko autoputa, Mladenovca i Rudnika, pa dalje regularno, doduše nisam vozio, no sam vožen. Vozač koji odradi tu turu jednom nedeljno tvrdi da tuda uvek brže prođe (ne vozi baš po PS-u, pa mu verovatno odgovara što nema policije) i izgubi manje živaca na gužve i preticanja.

Link to comment

Hm, sto se tice samog "sela" meni to vise lici na kompleks sa bungalovima, mada sam ja bila pre dve godine, ne znam da li su dodavali jos kucica. Sam smestaj je lep, hrana je bila dobra, wellness deo je isto lep i ima sve sto treba. Imaju unutrasnji bazen koji se greje, pa ako bude hladnije nema brige. Da, izgleda uzivo kao na slikama i to sto vidis ces i dobiti. Van toga, ako nisi "prirodnjacki tip" mislim da postane dosadno posle nekog vremena jer nema (tj. bar nije bilo) nekih dodatnih sadrzaja. Mozeste se spustiti do jezera posto je bas blizu, i mozete se svrckati po prirodi, meni bar prijaju takve stvari. Ja sam bila sa grupom Kanadjana i oni su bili odusevljeni prirodom.Mali savet: ako narucujete kafu trazite domacu, nikako tursku :DZa alternativni put ne znam kakav je, ali ako ste dobrim vozilom mozete se upustiti u avanturu... Ja jos nijednim alternativnim putem po Srbiji nisam prosla bez zescih avantura, ali kad ides sa drustvom trebalo bi da bude zabavno :)

Link to comment
Išao sam skoro u Višegrad preko autoputa, Mladenovca i Rudnika, pa dalje regularno, doduše nisam vozio, no sam vožen. Vozač koji odradi tu turu jednom nedeljno tvrdi da tuda uvek brže prođe (ne vozi baš po PS-u, pa mu verovatno odgovara što nema policije) i izgubi manje živaca na gužve i preticanja.
znam za tu varijantu, redovno je koristim. mnogo je bolja od klasicne rute preko stepojevca i ljiga. nigde guzve, nigde policije. mene zanima varijanta preko valjeva i kosjerica.
Link to comment

ja sam išao pre neku godinu tim putem, izlazi se kod požege na magistralu. tada se rekonstruisao put između kosjerića i divčibara. ostatak puta nije bio loš. valjda je sada dobro. jednom sam (čini mi se dabi ili jeda ba samo zahvalio na naveden telefon) rendžera čuvara kanjona uca i hranilaca supova. oni imaju veliki gumenjak kojima voze kanjonom. cena je po satu. moguće jedaimm negte taj telefon.ako te zanimabio sam u pećini koja je kod visokog vodostaja pod vodom. potražiću slike.

Link to comment
znam za tu varijantu, redovno je koristim. mnogo je bolja od klasicne rute preko stepojevca i ljiga. nigde guzve, nigde policije. mene zanima varijanta preko valjeva i kosjerica.
Okej, mislio sam da tražiš savet za izbegavanje Ibarske. Preko Valjeva sam vozio pre par leta, išao sam ka Bajinoj Bašti, dakle komad Valjevo - Rogačica. Vidim na 3D mapi da je taj tvoj put za Kosjerić manje strm i krivudav od ovog (koji je jako serpentinast, prijatan što se tiče pogleda, neprijatan za udobnost suvozača, ne verujem da ću ikad ponovo ići tuda), a i to malo što jeste dođe na početku, kasnije je ravan, spuštanje niz polje/kotlinu. To je dobar znak, doduše verovatno si zbog toga i pitao...
Link to comment

put do kosjerića je OK. nema gužve, samo ima dosta krivina i ako neko ima problem sa tim, bolje da izbegava. samo treba videti da nema nekih radova npr kod lajkovca ili tako nešto, jer često ume da ih bude pa se onda ide po nekim seoskim putevima. kosjerić-užice nemam pojma kakav je.

Link to comment

Nema nikakvih radova, juce sam bio tamo, a pre nedelju dana prosao tim putem Kosjeric-Valjevo...Mada ipak mislim da ako ides iz Beograda ides Ibarskom. Smaraju krivine na ovom putu a i nije neki. Jeste krace ali bas je smor...

Link to comment

Preporučujem isto što i Djordje - da stupiš u kontakt sa rendžerima i od njih dobiješ koordinate ko vozi i vodi po jezeru.Rendžeri su staraoci nad rezervatom i sve aktivnosti su pod njihovim patronatom. Glavna atrakcija su beloglavi supovi - poseta hranilištu i fotografisanje ptičurina, zatim vožnja jezerom. Ima i većih čamaca, kreće se kod brane. Ide se na primer do Ušačke pećine (ulaz u nivou vode) ili do obližnje Ledene za koju postoje vodiči, ima nakita, može malo da se prošeta.Još jedan mogući izlet je poseta meandrima Uvca. Sa Novovaroške strane se ide na brdo (vidikovac) Molitva odakle se vide meandri i ponovo beloglavi supovi u preletu.

Link to comment
kad smo kod vozanja, je li neko skoro isao do uzica preko valjeva i kosjerica? ima li smisla iskoristiti to kao alternativnu rutu umesto tradicionalne ibarske agonije?
Najbolja varijanta - Obrenovac - Ub - Divci - Mionica - Divčibare - Tometino polje - Požega, pa onda dalje preko Užica, Zlatibora...Ja tu putanju koristim poslednjih godinu dana. Nigde šlepera, nigde radara, jedina "lošija" deonica je od Uba do Sivca i krivine na Maljenu pred i posle samih Divčibara. Izbegavaš Valjevo, izbegavaš Kosjerić, izbegavaš Čačak, Milanovac... Pogorećeš malo više goriva, ali to je ubedljivo najkraća ruta od BGa do Užica. Pri tom su južni obronci Maljena, pomenuto Tometino polje, po mom skromnom mišljenju najlepši predeo u Srbiji.Ako se odlučiš za ovo piši pm da ti dam preciznije instrukcije.
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...