Jump to content
IGNORED

Ugasen sajt banprevoz


gagilija

Recommended Posts

INTERNET sajt „Baneprevoz“ na kome su piraterisane knjige domaćih izdavača više ne postoji. Posle krivične prijave koju je Udruženje izdavača i knjižara Srbije predalo u decembru, akcija državnih organa urodila je plodom:„Ministarstvo unutrašnjih poslova ovih dana postupilo je po zahtevu Višeg javnog tužilaštva i na osnovu naredbe istražnog sudije Višeg suda u Beogradu izvršen je pretres prostorija lica za koje se sumnja da stoji iza internet sajta „baneprevoz.com“. Tom prilikom su oduzeti računari za koje se pretpostavlja da sadrže nekoliko hiljada skeniranih knjiga, a što će biti utvrđeno naknadnim veštačenjem“, saopštilo je UIKS. „Internet sajt „baneprevoz.com“, na kome su se nalazila autorska dela (knjige) u elektronskom formatu stavljen je van funkcije.“Kako piše u saopštenju, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku biće nastavljen postupak protiv osumnjičenih za pirateriju. A sajt „Baneprevoz“ specijalizovan za „besplatne elektronske knjige“, pre gašenja je četiri godine bez plaćanja autorskih prava, objavljivao dela domaćih i stranih pisaca. Beležio je i 85.000 jedinstvenih poseta mesečno, u ponudi imao na stotine abecedno sortiranih naslova, uz preciznu napomenu kako ih „daunlodovati“. Brojnim domaćim izdavačima čije su knjige skenirali i postavljali na sajt u PDF formatu, tako su direktno „zavukli ruku u džep“, pa su u UIKS pokrenuli kampanju da bi se utvrdile dimenzije ove internet otimačine.Za samo nedelju dana, koliko je trajala kampanja za prikupljanje podataka o naslovima koji neovlašćeno cirkulišu globalnom mrežom, sastavljen je spisak na 11 stranica. Na njemu je bilo više od 200 ukradenih naslova. Samo jedan izdavač izračunao je tada da mu je slobodnim „daunlodovanjem“ sa interneta naneta šteta od 2.690.000 dinara.- Policija i tužilaštvo su brzo i uspešno uradili svoj posao i mi smo im na tome veoma zahvalni - rekao nam je Vuk Vukićević, sekretar UIKS. - Nadamo se da će uskoro biti rešeni i svi drugi problemi vezani za nelegalno izdavanje knjiga.SAD VOZI BALKANOM?U PETAK na internetu nije mogla da se pronađe stranica „baneprevoz.com“, ali se preko Guglovog pretraživača, upisivanjem imena „Baneprevoz“ dolazi do gotovo identičnog sajta za „besplatne elektronske knjige“. Razlika je jedino u imenu. Novi piratski sajt zove se balkanknjiga.com.- Državni organi nastavljaju da rade kako bi razotkrili istinu o svim piratskim sajtovima i njihovoj mogućoj povezanosti - rekao nam je Vuk Vukićević.Vecernje novosti od 18.06.2012.Pu majku im! Ne radi ni taj sajt balkanknjiga.com....aaaaaaaa :rant:Jel ste vi ljudi znali za ovo? Koji jos sve sajtovi postoje a da je priblizno izbor kao kod Baneta?

Edited by gagilija
Link to comment
Samo jedan izdavač izračunao je tada da mu je slobodnim „daunlodovanjem“ sa interneta naneta šteta od 2.690.000 dinara.
Pa sad, za to bi morao da zna da bi te knjige inace bile kupljene.Knjige svetskih autora rado kradem, ali domace autore kupujem. Oni leba nemaju da jedu, a uskoro ih nece ni biti.
Link to comment
Pa sad, za to bi morao da zna da bi te knjige inace bile kupljene.Knjige svetskih autora rado kradem, ali domace autore kupujem. Oni leba nemaju da jedu, a uskoro ih nece ni biti.
kopiranje nije kradja.to mu vise dodje nesto kao falsifikovanje.-_-
Link to comment

I meni je krivo sto je ugasen, ali:-mislim da je ono sto je nudjeno precenjeno, tj. procenat vrednih naslova je bio nizak-clanarine u bibliotekama i nisu toliko visoke (otprilike polovina ili trecina markice za prevoz)-ako neko zivi u Beogradu i zdrav je moze da da krv ima godinu dana besplatnog clanstva u Biblioteci grada Beograda i njenim opstinskim ispostavama-knjizare nestaju-plata prodavca u jednoj od poznatijih knjizara je oko 200e plus markicaSa druge strane, Beograd nije cela Srbija :genije: Dalje, postoji e trziste polovnih knjiga na kome umeju da besramno deru sa cenama. Desi se da po nerealnoj ceni prodaju knjigu sa pecatom neke biblioteke.edit: a za same izdavace me iskreno zabole. Osim za Gerzica, ako se time jos bavi.

Edited by Malkmus
Link to comment

- Šta znači da je nešto precenjeno na sajtu koji nudi besplatan download?- Biblioteke koliko znam ne nude ebooks.- Uzrok "nestanka knjižara" sigurno nije piraterija knjiga. Ditto za malu platu prodavaca.

Link to comment
Baneprevoz sajt je ugašen još u maju, pa me začudilo postavljanje teme tek danas.
I mene.Pomislih da je proradio (a da nisam znao) pa opet zgašen.I ti, gagilija, jak si čitač, kad 3 meseca možeš bez knjige ;)Apropo tih biblioteka i to... A što lepo ne digitaliziju sve što imaju, i pretvore se u e-biblioteke, kad su članarine već toliko "bagatelne"?Ja bih platio godišnju članarinu da mogu da ih čitam online.
Link to comment
- Šta znači da je nešto precenjeno na sajtu koji nudi besplatan download?- Biblioteke koliko znam ne nude ebooks.- Uzrok "nestanka knjižara" sigurno nije piraterija knjiga. Ditto za malu platu prodavaca.
Primedbe su ti na mestu, i nemam sta da kazem u svoju odbranu osim da sam izneo sopstveno misljenje..A to sa e formatom ce tesko ici u Srbiji. Cini mi se (nemam cime da potkrepim) da ce ono sto nudi Narodna biblioteka na svom sajtu biti jedino dostupno (legalno) stivo na srpskom u nekom duzem periodu. Docim, mozda nisam dobro obavesten.
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...