x500 Posted September 20, 2022 Posted September 20, 2022 WizzAir je uspeo, 15.9, u tajnosti da prebaci jedan A320 iz Lviva do Poljske (Katovice). Leteli su na visini od oko 3km bez ukljucenih transpondera, ispod radara. Ostala su im jos 3 aviona na UA teritoriji.
Frile Posted September 21, 2022 Posted September 21, 2022 Evo pre pola sata protutnjao jedan IL76 i sleteo na Surčin (UR FSE, ukrajinska avio kompanija) Juče u podne krenuo iz Abu Dabija, razvozio kargo, pa došao ovamo, verovatno po novu turu školiskih mina za Bangladeš.
zorglub Posted September 21, 2022 Posted September 21, 2022 22 hours ago, x500 said: Leteli su na visini od oko 3km bez ukljucenih transpondera, ispod radara. Ja sam mislio da je leteti ispod radara baš baš nisko, tipa na oko 300m i da nije moguće za putničke avione. 1
namenski Posted October 2, 2022 Posted October 2, 2022 Da @Pegin, @Radoye, itd, itd..., ne korodiraju :
Pegin Posted October 2, 2022 Posted October 2, 2022 (edited) Ništa korozija , nego, "ne postizava se" ( čak me malopre i popisalo) , al iz glave, neki Jug - Jugoistok , Francuz , pedesete , jedan u nizu opskurnih projekata francuske škole. Uz malo Guglanja , nađoh i puno ime, al da ne kvarim pitalicu, ostavljam drugima da se iskažu. EDIT Kontra pitanje , a koji je avion u gornjem levom uglu ? Edited October 2, 2022 by Pegin
namenski Posted October 2, 2022 Posted October 2, 2022 (edited) 1 hour ago, Pegin said: Kontra pitanje , a koji je avion u gornjem levom uglu ? Ovako ћоркаст, na stranu nejasna fotografija, tipujem na De Havilland Heron, za DH Дову je preveliki, ako sam uopste na tragu naravno. A ne bih se ni trosio na pitanje da me asocijacija na Дову nije podsetila kako sam jednom, vec dobrano matorog, jednog rodjaka, predratnog mehanicara i pilota odveo u Muzej vazduhoplovstva i na to kako je pored Дове (bese sklonjena napolju, ispod nekog trema, nekompletna) stao i sa sjajem u ocima rekao da je to sjajan avion... To i njegovo, a i njegovih drugara ponavljanje da u JRV za avion nije bilo jacegtm komplimenta od leti k'o Gnat... Jebiga, Britanija i prohujala slava Imperije... Quote Ništa korozija , nego, "ne postizava se" ( čak me malopre i popisalo) , al iz glave, neki Jug - Jugoistok , Francuz , pedesete , jedan u nizu opskurnih projekata francuske škole. Ubo si, svaka cast... Ali i ogresio dusu o Francuze, ovo opskurno na stranu... Raspravicemo... Ajd u medjuvremenu da vidimo druge sto rece... Edited October 2, 2022 by namenski
Pegin Posted October 2, 2022 Posted October 2, 2022 DH, jal Dove jal Heron , ne mogu da prebrojim motore , dva li su, četiri li su, u svakom sličaju, jedno pozitivno brojanje za vas. Francuzi i njihovi projekti posle rata, kako bre nisu opskurni, za njih je Bešlin malo dete. Raspravićemo, jednom , negde.
namenski Posted October 2, 2022 Posted October 2, 2022 19 minutes ago, Pegin said: Raspravićemo, jednom , negde. 'Ocemo! Opasno si me naljutio oko Francuza!
namenski Posted October 13, 2022 Posted October 13, 2022 Aj @Pegin, aj @Radoye, aj koga zanima: Prvo, lahko zagrevanje, nije (po)leteo, ali je bio vise od konceptatm: Pa onda: I, da malo pojasnim : Napomena: malo sam zamazao deo trupa, ali ni jedan tehnickitm deo nije zakacen... Dakle?
Radoye Posted October 13, 2022 Posted October 13, 2022 Ovaj gore mislim da je Daglasov predlog za naslednika B-36, za sta je na kraju prihvacen B-52. Ovaj dole Britanac javlja mi se nekakav Persival ili vec tako stogod, mada iskreno nemam pojma sta bi moglo biti. Po obliku tog prednjeg kokpita deluje mi da su eksperimentisali sa pilotiranjem u lezecem polozaju da se smanji dejstvo G-sile, bilo je dosta toga pre nego sto je izumljeno anti-G pilotsko odelo...
Pegin Posted October 13, 2022 Posted October 13, 2022 Sramota priznati, al ni jedan ni drugi nikad video, za ovaj drugi, slutim da je neki Miles ili Percival, kako Radoje kaže, Britanac svakako, ali mi ne pali lampicu koji bi bio.
namenski Posted October 13, 2022 Posted October 13, 2022 (edited) Tu ste. Al' i niste... Uboli ste Britance, a u svoju odbranu imam da kazem da jesam postavio tesku egzotiku, koja - zacudo - leti i danas. Veza je trud Leicester Museum of Technology i poprilicno njih koji su pripomogli da se ova naprava koja inace vuce korene iz sredine '50-ih sredi i dovede u stanje u koje se dovela. Ali su '50-te samo pocetak price: Reid&Sigrist, kompanija osnovana 1928, od strane dvojice preduzetnika: George Reid, bivseg RAF oficir/pilot i Fred(erick) Siegrist, zanimala se proizvodnjom avioinstrumenata i odrzavanjem, da bi se negde '30-ih upustila i u pravljenje aviona, ali za svoj racun i obukom pilota ponajvise RAF rezervista... Napravili su ih uoci i tokom rata komada 2, jedan je R.S.1 Snargasher, skolski, koji nije odmak'o dalje od prototipa iako je bio poprilicno hvaljen, pa tako ondasnji Flight kaze: odlican za Quote ...elementary and intermediate training in a shortened wartime course. Godina je neka '38. pa Britanija jos uvek ovo wartime ne shvata (pre)ozbiljno: prototip je ipak radio kao avion za vezu do 1944... Drugog ne mogu sada da se setim... Posle rata prave sve i svasta, pa i Leica kamere po nemackojtm licenci, preuzima ih odasnji gigant i jedna od legendi vazduhoplovstva i pomorstva iako se i imenom vezuje za gramofonske ploce - Decca Record Company... I - Radoye je u pravu: krajem '40-ih RS-1 postaje polako RS4 Bobsleigh, sa lezecim pilotom, naravno kao deo pokusaja da se vidi sta i kako sa takozvanim G opterecenjima. Isprobavan i hvaljen i od takvih autoriteta kao sto je bio Eric Brown ‘Winkle’ covek za koga se tvrdi da je leteo na najvise tipova aviona od svih pilota svih zemalja... Ostalo je muzej... Onog velikog, Radoye je bio na tragu, radi se o Douglas 1211, nesudjenom konkurentu B-52, spremao sam se da stavim odavno kao deo teme, mozda topika na temu precenjenosti spijuniranjatm i kopiranja u tehnici, a u korist teze da inzenjerski mozgovi - ma gde bili - slicno razmisljaju. Ili - da isti tehnicki problemi namecu ista ili slicna resenja. U ovom slucaju - slicnost koncepcije Dc 1211 i njegovog istocnog pandana - Tу-95... Edit: onaj krevetski Britanac ima civilnu oznaku G-AGOS, ziv je i leti, mozda se, sigurno, da na netu iskopati po nesto. Edited October 13, 2022 by namenski
Peter Fan Posted October 20, 2022 Posted October 20, 2022 Ne znam da li je vec negdje pominjano, ali iako jeste, vrijedno je ponoviti. The 1997 Merger That Paved the Way For the Boeing 737 Max Crisis Only now, with the plane indefinitely grounded, are we beginning to see the scale of its effects. In a clash of corporate cultures, where Boeing’s engineers and McDonnell Douglas’s bean-counters went head-to-head, the smaller company won out. The result was a move away from expensive, ground-breaking engineering and toward what some called a more cut-throat culture, devoted to keeping costs down and favoring upgrading older models at the expense of wholesale innovation. Only now, with the 737 indefinitely grounded, are we beginning to see the scale of its effects. https://getpocket.com/explore/item/the-1997-merger-that-paved-the-way-for-the-boeing-737-max-crisis?utm_source=pocket-newtab 2 1
jms_uk Posted November 10, 2022 Posted November 10, 2022 Prati li neko sta se desava sa EK209? https://uk.flightaware.com/live/flight/UAE209
Recommended Posts