Jump to content
IGNORED

rodna ravnopravnost

gagorder

Recommended Posts

Posted (edited)

Ma okej, Evi, niko ne spori prosto užasnu situaciju u kojoj se nalaze i žene i muškarci na selu. Ja to svakako nisam sporio. Istraživanje iz 2008 sam ti linkovao. Ne znam da li se podaci iz teksta odnose na njega, ali su svakako veoma slični.

Edited by Syme
Posted
nije ni opstina.
U tom slučaju je celo istraživanje nevalidno. Moja opština je nezaobilazna ako se pravi bilo kakva analiza bilo čega u Srbiji.^^ In the context of the INS definition of the unpaid family worker, the boundary line between self-employed workers and unpaid family workers in terms of remuneration is not very evident in Romanian subsistence agriculture. In other words, according to the data, 93.7% of farmers were neither employees nor employers.Ako 93.7% of farmers nisu ni employees nor employers, da li su oni onda paid workers?
Posted
U tom slučaju je celo istraživanje nevalidno.
ako ti tako kazes, mora da je tako :D
Posted

Ispravno izvodiš konkluziju iz date premise.

Posted
Onda možeš da kao argument koristiš kako su žene u neravnopravnom položaju kad je reč o vlasništvu nad kućama u selu, ali ne možeš da upotrebljavaš to da žene rade unpaid work u selu kao argument za dalju potvrdu neravnoipravnog položaja u selu. To je prelazak na teren natezanja.
Ne moze ni to da tvrdi jer em nema podataka mnoga nasledstva nisu zavedena po par generacija em je puno prizetaka aka priguzaka koji su dosli kod zene na imanje nista nije njihovo tek njihove dece ali oni vode najveci deo posla. ako si kao sto kazes iz sumadije morala bi da znas da postoji I majcevina zemlja koju donosi zena u miraz ili nasledi od roditelja I kojom ona samostalno raspolaze moze da je pokloni kome hoce ili ako se razvede nosi je sa sobom.
Posted
Cekaj, stani, vidi, pazi... Ja se zapravo slazem sa velikom vecinom onoga sto ti i Selja kazete na temu rodne (ne)ravnopravnosti. Samo, u konkretnom slucaju, ne mislim da se obrazac tradicionalnih musko-zenskih odnosa moze primeniti na vezu Branke Nevistic i ovog Lombroza. Drugim recima, ne dovodim u pitanje drustvenu teoriju, vec njenu primenu na ovu situaciju.
Dakle, da ostvimo po strani sirotu Branku, o kojoj u stvari vrlo malo znamo, ali da li žene koje su relativno finsnijski nezavisne mogu biti žrtve patrijarhata. Pa ne samo da one mogu, nego i muškarci mogu. To ne znači da nisu free agents i da nisu odgovorni za svoje postupke, nego da su njihovi postpuci suspregnuti pravilima igre - patrijarhata. E, ako je patrijarhat nekada bio the only game in town, sada postoje i neke alternativne igre, ali patrijarhat je ipak difolt, i treba uložiti poseban napor i istrpeti razne društvene gubitke da bi se iz njega izašlo.To što je žena lepa i poznata ne znači da je ona u stanju da iz ove igre izađe, bar ne bez ozbiljnih gubitaka. Posebno ako je karijeru izgradila na izgledu, to jest, zapravo na samo-objektifikaciji. Tu postoji i ono što je pomenula Sejlorka - internalizacija predrasuda. Emancipacija nikada nije samo proces skidanja spoljašnjih lanaca, nego i onih unutrašnjih - zato je neretko praćena različitim psihološkim lomovima. Patrijarhat je kao što mu samo ime kaže, nalik očinskom autoritetu - moraš se potčiniti, ali kad se potčiniš uživaš zaštitu, kako fizičk, tako i psihičku - znaš svoje mesto u svetu, znaš šta ti je činiti, znaš svoju ulogu. Kad izađeš iz sistema nađeš se ne samo nezaštićenim nego i zbunjenim.Drugim rečima, don't hate the players, hate the game. Što ne znači da igrači svojim saučestvovanjem ne omogućavaju propagaciju igre, pa samim tim ne snose za to i određenu odgovornost.
Posted

Mozda cu reci jednu retku pojavu. Zaljubila se. Sada mozes odgovoritui da to sto se zaljubila u taj tip muskarca je posredovano patrijaharhom, ali ne pije vodu jer imamo samo jednu crticu.

Posted
Mozda cu reci jednu retku pojavu. Zaljubila se. Sada mozes odgovoritui da to sto se zaljubila u taj tip muskarca je posredovano patrijaharhom, ali ne pije vodu jer imamo samo jednu crticu.
Pa ja to sve vreme i pričam, da se ona jeste zaljubila, contra Moća koji misli da je ona tu samo zbog para.
Posted
Dakle, da ostvimo po strani sirotu Branku, o kojoj u stvari vrlo malo znamo, ali da li žene koje su relativno finsnijski nezavisne mogu biti žrtve patrijarhata. Pa ne samo da one mogu, nego i muškarci mogu. To ne znači da nisu free agents i da nisu odgovorni za svoje postupke, nego da su njihovi postpuci suspregnuti pravilima igre - patrijarhata. E, ako je patrijarhat nekada bio the only game in town, sada postoje i neke alternativne igre, ali patrijarhat je ipak difolt, i treba uložiti poseban napor i istrpeti razne društvene gubitke da bi se iz njega izašlo.To što je žena lepa i poznata ne znači da je ona u stanju da iz ove igre izađe, bar ne bez ozbiljnih gubitaka. Posebno ako je karijeru izgradila na izgledu, to jest, zapravo na samo-objektifikaciji.Tu postoji i ono što je pomenula Sejlorka - internalizacija predrasuda. Emancipacija nikada nije samo proces skidanja spoljašnjih lanaca, nego i onih unutrašnjih - zato je neretko praćena različitim psihološkim lomovima. Patrijarhat je kao što mu samo ime kaže, nalik očinskom autoritetu - moraš se potčiniti, ali kad se potčiniš uživaš zaštitu, kako fizičk, tako i psihičku - znaš svoje mesto u svetu, znaš šta ti je činiti, znaš svoju ulogu. Kad izađeš iz sistema nađeš se ne samo nezaštićenim nego i zbunjenim.Drugim rečima, don't hate the players, hate the game. Što ne znači da igrači svojim saučestvovanjem ne omogućavaju propagaciju igre, pa samim tim ne snose za to i određenu odgovornost.
Vidi ovako - ako vec ti i Selja ovom fenomenu pristupate sa naucno-teorijskog stanovista, onda je na vama teret dokazivanja. Vi treba da dokazete da je veza Branke Nevistic i kockoglavog posledica patrijarhalnih stega, kojih se ni naoko emancipovane zene ne mogu lako osloboditi. Ja mirne duse mogu zdravorazumski da tvrdim da nije, a na vama je da, naucnim argumentima, dokazujete suprotno. A posto je to naravno nemoguce dokazati, onda sam, dakle, ja u pravu. Ha!
Posted
Vidi ovako - ako vec ti i Selja ovom fenomenu pristupate sa naucno-teorijskog stanovista, onda je na vama teret dokazivanja. Vi treba da dokazete da je veza Branke Nevistic i kockoglavog posledica patrijarhalnih stega, kojih se ni naoko emancipovane zene ne mogu lako osloboditi. Ja mirne duse mogu zdravorazumski da tvrdim da nije, a na vama je da, naucnim argumentima, dokazujete suprotno. A posto je to naravno nemoguce dokazati, onda sam, dakle, ja u pravu. Ha!
Pa to samo ako smatraš da postoji zdravorazumski difolt koji je teorijski nevin, a ne postoji. Zdravorazumska pozicija je smao pozicija vladajuće teorijske, pa ako hoćeš i ideološke paradigme. Dakle, nema difolt pozicije koja je oslobođena tereta dokazivanja. I tu ne pomaže bežanje u taj neki zdrav razum :)Mislim da je jedan razlog za ovoliku konsternaciju nad Sejlorkinim argumentima ne to što se ljudi s njima ne slažu, nego to što ih ona podseća da njihova pozicija nije ni najmanje zdravorazumska, nego zapravo takođe ideološka i da se mora braniti. To im izmiče tlo pod nogama, kao u crtiću, i onda se na to reaguje ganglijski.
Posted
Pa to samo ako smatraš da postoji zdravorazumski difolt koji je teorijski nevin, a ne postoji. Zdravorazumska pozicija je smao pozicija vladajuće teorijske, pa ako hoćeš i ideološke paradigme. Dakle, nema difolt pozicije koja je oslobođena tereta dokazivanja. I tu ne pomaže bežanje u taj neki zdrav razum :)Mislim da je jedan razlog za ovoliku konsternaciju nad Sejlorkinim argumentima ne to što se ljudi s njima ne slažu, nego to što ih ona podseća da njihova pozicija nije ni najmanje zdravorazumska, nego zapravo takođe ideološka i da se mora braniti. To im izmiče tlo pod nogama, kao u crtiću, i onda se na to reaguje ganglijski.
Ne, ne. Ja na tvrdim da obrazovana, pametna, zbrinuta i profesionalno realizovana zena ne moze robovati patrijarhalnim predrasudama. Ja samo smatram da to nije uobicajeno i da se za neki takav pojedinacni slucaj, kakvih sigurno ima, moraju ponuditi konkretni dokazi. Tako da kod mene nema nikakvog ideoloskog stanovista i nikakve teorije koju ja zastupam i koju bih trebalo da branim. Nasuprot tome, Selja je napisala nesto tipa "osudjujes takve zene, a ne patrijarhat, koji ih je ucinio takvima" (kurziv moj). To povlaci dva logicna pitanja: 1) kakva je to zena Branka Nevistic, 2) na osnovu cega se misli da ju je takvom ucinio patrijarhat. Umesto odgovora, dobio sam nekoliko teorijskih fraza i zakljucak da o temi ne znam nista i rezonujem kafanski. E ako je to naucno utemeljen pristup nekom fenomenu za koji se tvrdi da se moze naucno objasniti, onda jebiga.
Posted
Ne, ne. Ja na tvrdim da obrazovana, pametna, zbrinuta i profesionalno realizovana zena ne moze robovati patrijarhalnim predrasudama. Ja samo smatram da to nije uobicajeno i da se za neki takav pojedinacni slucaj, kakvih sigurno ima, moraju ponuditi konkretni dokazi. Tako da kod mene nema nikakvog ideoloskog stanovista i nikakve teorije koju ja zastupam i koju bih trebalo da branim. Nasuprot tome, Selja je napisala nesto tipa "osudjujes takve zene, a ne patrijarhat, koji ih je ucinio takvima" (kurziv moj). To povlaci dva logicna pitanja: 1) kakva je to zena Branka Nevistic, 2) na osnovu cega se misli da ju je takvom ucinio patrijarhat. Umesto odgovora, dobio sam nekoliko teorijskih fraza i zakljucak da o temi ne znam nista i rezonujem kafanski. E ako je to naucno utemeljen pristup nekom fenomenu za koji se tvrdi da se moze naucno objasniti, onda jebiga.
Ali nemoj sad izvlačiti iz konteksta. Sejlorka je zapravo tvrdila nešto drugo - ako vam smeta što je normalno da oženjeni muškarci imaju veze sa strane, i što je novinama to sasvim kul i super, za to vam nije kriva tamo neka Branka Nevistić koja i sama igra po zadatim pravilima, već sama pravila igre. Don't hate the players, hate the game.
Posted (edited)

Nemam pojma ko je Branka, ali u ovom istorijskom trenutku je i generalno a i u pojedinačnim slučajevima jako teško utvrditi šta je zaista "prosto tako" a šta su posledice patrijarhata.Npr, da li baš zaista žene manje zanimaju tehnički fakulteti, ili se to još uvek vuče rep patrijarhata?Da li se sve žene koje se udaju za bogatije od sebe udaju za pare jer tako vole, udaju za pare zbog patrijarhata, udaju iz drugih razloga no ljudi prvo pomisle na da su se udale za pare zbog logike patrijarhata, udaju i iz drugih razloga i za pare, jer tako vole ili zbog patrijarhata, itd itd itd.

Edited by Amelija
Posted (edited)
Ali nemoj sad izvlačiti iz konteksta. Sejlorka je zapravo tvrdila nešto drugo - ako vam smeta što je normalno da oženjeni muškarci imaju veze sa strane, i što je novinama to sasvim kul i super, za to vam nije kriva tamo neka Branka Nevistić koja i sama igra po zadatim pravilima, već sama pravila igre. Don't hate the players, hate the game.
Opet zadata pravila. Otkud znas da Branka N. igra po zadatim pravilima? Sam si rekao da to ne tvrdis i sada pokusavas da opravdas ne znam ni ja sta. Edited by bergasa19
Posted

Naravno, tim pre što zapravo patijarhat nije prosto suprotstavljen indivudalnim preferencijama, nego ih i oblikuje.