Dr Arslanagić Posted September 23, 2014 Posted September 23, 2014 Драга мајко Милосава, Да ти се јавим да сам здрав, што и вама желим, да ми одговорите јесте ли могли кукурузе посијати и где сте ју посијали и да ми одговорите јесу ли волови омршали и за осталу стоку и јесте ли узорали. Нашао сам гроб брата Миливоја, и јесу ли се овце ојањиле, и има ли гусенице. Сад прими поздрав, мајко Милосава, од мене и наши комшија, и путовали смо мајко морем и прилично се помучили по Албанији, сад је све добро. Pronađeno u džepu vojnika umrlog od tifusa na Vidu, Đurđevdan 1916.
Dr Arslanagić Posted October 1, 2014 Posted October 1, 2014 Victor Charreton, Le cimetière des héros (1914), Muzej Dauphiné, Grenobl
Dr Arslanagić Posted October 8, 2014 Posted October 8, 2014 Iako je ovome mesto na južnim delovima foruma, neka ipak stoji ovde. Hteo bih mnogo toga da napišem ali nemam snage.
namenski Posted October 8, 2014 Posted October 8, 2014 Jbg, ja bih ipak ovo u podrum. Ne ide, ono vojnicko pismo, post iznad i ovo...
djeneralche Posted October 11, 2014 Posted October 11, 2014 Pronađeno u džepu vojnika umrlog od tifusa na Vidu, Đurđevdan 1916. Da li se zna odakle je vojnik?
Dr Arslanagić Posted October 11, 2014 Posted October 11, 2014 Ne. Pomenuto je u memoarima ađutanta jednog vojvode, onako uzgred.
Cane Vukic Prebranac Posted October 11, 2014 Posted October 11, 2014 Стане ми кнедла у грлу код "путовали смо мајко морем". Ух.
djeneralche Posted October 11, 2014 Posted October 11, 2014 (edited) Ne. Pomenuto je u memoarima ađutanta jednog vojvode, onako uzgred.Posto je ijekavica u pitanju, jel znas mozda u kojim delovima Srbije se tada pricala ijekavica?Edit: Mozda mi se ijekavica prividja "posijati"? Edited October 11, 2014 by djeneralche
Dr Arslanagić Posted October 11, 2014 Posted October 11, 2014 U Starom Vlahu najviše, Podrinju i drugim delovima zapadne Srbije.
djeneralche Posted October 11, 2014 Posted October 11, 2014 U Starom Vlahu najviše, Podrinju i drugim delovima zapadne Srbije. Ok, tnx.
Dr Arslanagić Posted October 11, 2014 Posted October 11, 2014 Ovo sad po sećanju jer nisam zapisao citat: U Albaniji, pored puta, uz drvo je naslonjen smrznut vojnik. Za šajkaču mu je zadenuto parče hartije. Na hartiji piše: Ako me nađeš mrtvog, u pojasu mi je ušiven napoleon. Uzmi ga i sahrani me kao čoveka. Ako me ne sahraniš, proklet bio i svi koje voliš.
namenski Posted October 11, 2014 Posted October 11, 2014 Major Winston Churchill, Francuska, 15. decembar 1915. Ni nedelju dana posto je odrzao poslednji govor u majci svih parlamenata, obreo se u svom puku, 2nd Grenadier Guard, kao komandant bataljona. Posle dardanelske ostavke, ovaj ministar smatrao je da mu je mesto u rovovima: niko mu ne porice licnu hrabrost i to u poprilicnim kolicinama. Opisuju ga kao neosetljivog na pucnjavu, 'ladnog k'o spricer, nesvesnog opasnosti, 'like a baby elephant'. Naslo se, doduse i onih koji su smatrali da bivsi kraljevski ministar zasluzuje visi cin, pominjao se i generalmajorski. Bivsi ministar nije cekao cin, obaska sto je Askvit licno stavio veto i na samu pricu o tome. Na fotografiji je sa svojim francuskim kolegama, opremljen je, primerno britanski ekstravagantno francuskim, takozvanim Adrian slemom za koji u pismu supruzi tvrdi da se nada da zastiti njegov 'valuable cranium'. Primerno po obicaju samouveren, deo fronta na izbocini kod Ipra koji je drzao bataljon kojim je komandovao, opisuje kao 'no part of the line from the Alps to the sea better guarded'...
Zaz_pi Posted October 11, 2014 Posted October 11, 2014 “A good army of 50,000 and sea-power—that is the end of the Turkish menace.” Winston Churchill Uvek je bio samouveren.
bigvlada Posted October 12, 2014 Posted October 12, 2014 Fast forward par decenija i dobiješ Ancio. U oba slučaja lokalnom komandantu je važnije da iskrca trupe i ušanči se nego da napreduje.
Recommended Posts