Jump to content
IGNORED

Crtice o prvom svetskom ratu


SeljačkaSreća

Recommended Posts

ekekekepočelo je :wicked:hodor
Шта велиш Руђеро брате Србине, свиђа ли ти се књига, мислим онако професионално, ишчита ли је море.
Ta revizija vec malo duze traje. U Nemackoj skoro normalno postalo, a u Britaniji sve vise. Ali ja se ne bih radovao:Strasni Sloveni ruse predivnu KuK i germansku Evropu. Hm..Elem, cudno da pominje 1903 ali ne i aneksiju BiH. <_< A, aneksija je dosla kao posledica poraza Rusa u Japansko-Ruskom ratu 1905, deo sam pricao na temi Velike igre, taj rat je, prakticno, zavrsnica Velike igre, onako kako je bila poznata u 19. veku, i Revolucije 1905. Oba dogadjaja su imala britansku pozadinu. Jedno bez drugog, rat na Dalekom istoku Rusije i Revolucija, ne mogu, jer bi Rusi potukli Japance bez Revolucije. A, to bi bila katastrofa za britanske interese u Aziji.Da se vratim na Balkan. Tada Austrija vidi sansu za ekspanziju jer je Rusija oslabljena i krece dublje na Balkan. Srpska vlada ide u Petrograd da trazi rusku podrsku ali Rusi govore da mora da se saceka. Da se Rusija konsoliduje-ekonomski, vojno i politicki. U periodu 1905-1910/11 u Rusiji traje gradjanski rat niskog inteziteta, sto ce dovesti i do ubistva, pominjanog na temi o Velikoj igri, Stoljpina i mnogo jos ljudi-hiljade. Ali, Austrija nastavlja svoju agresivnu poliitku. Jednostavno, Rusija je posle atentata u Sarajevu resila da kaze-dosta je bilo. Ali nije zelela rat sa Nemackom. Nije bilo jos vreme. A, revizionizam iz NYT upravo tvrdi suprotno. Taj tekst, i te knjige, u stvari, napadaju Rusiju. Rusi uopste nisu bili spremni za rat kakav ce uslediti.Naravno, Nemacka je imala posve druge planove, gde je iskoristila Austriju za svoje ciljeve. Uplasena od ekonomskog jacanja Rusije na istoku, frustrirana jer ne moze da parira Britaniji na zapadu tj. morima, stisnuta Francusko-Ruskim savezom se vec duze sprema za rat. Dokaz za to je i Slifenov plan. A, sve je to moglo da se izbegne da su Nemci slusali oca Bizmarka: nikako ne dozvoliti savez Rusija-Franucska, a Vilhelm je upravo to uradio, raskinuvsi prijateljstvo sa Rusijom koje je Bizmark stvorio. Ali onda bi morali da idu protiv predivne Viktorije:
Књига у којој је колонијални приступ у најбољој могућој форми, и показује да га ни леви Англосаксонци никад нису напустили него само фокусирали на друго место. Сраман политички памфлет отужног ревизионизма. Али кад ти МИ-5 плати студије и нађе намештења нема шта много да размишљаш.
Link to comment

Ja se recimo secam da je rados ljusic bio na stavu da je ultimatum trebalo prihvatiti u celini.Послато са HTC ChaCha A810e користећи Тапаток 2

Link to comment

Me ne bismo izbegli rat, ali bi bilo zanimljivih momenata, pošto su oni već dobili iz Berlina naputak da "ovu priliku ne smeju propustiti".

Link to comment
dokle ćete vi srpski nacionalisti olajavati kulturni nemački svet? :mad:
:(Da smo bar potpisali separatni mir 1915. Kako su to pametno predlagali neki istaknuti akademici. Dve hiljade jedanaeste.
Link to comment
:(Da smo bar potpisali separatni mir 1915. Kako su to pametno predlagali neki istaknuti akademici. Dve hiljade jedanaeste.
Mirise mi na Oca nacije... Jel on? Edited by Yoda
Link to comment
jel u "izdanom savezniku"? stoji mi u kancu ali ne stiže na red (niti ima nade da će skoro).
Mislim da. Ali, veruj mi, pošto sam ovakvu izjavu pročitao u intervjuu za Novosti (zakleo bih se da su Novosti bile) zbog radi pritiska sam preskočio knjigu. Dakle u novinama je bukvalno rekao da nije bilo koraka sa suprotne strane, ali da je Srbija svejedno trebalo da pokuša to da isposluje. Kao da je posle svega - austrijska politika prethodnih bar 10 godina, Niška deklaracija, pretpostavljene reakcije SVIH saveznika, itd - za to bilo ikakve šanse i kao da bi se Nemačka i A-U mnogo obazirale na interese Srbije da su pobedili, a u slučaju da nisu, kao što nisu, ne smem ni da zamišljam kako bi se to sve zajedno završilo. Pri tom, usled porodične istorije, niko srećniji od mene da je tako nešto moglo i da je uspelo. Edited by MancMellow
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...