Jump to content

Now cooking!

Featured Replies

Zelena ili bela špargla?

Zelena je baš super u čorbicama, grilovana pa prelivena muljem sa belim lukom, ili samo sa narendanim parmezanom odozgo. Ili barena, pomešana sa krompirima u nekoj salati... Ili u tartu...

• Replies 11k
  • Views 806.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• mammy two shoes
    mammy two shoes

pitanje za sve koji kače slike na ovoj temi. da li vi samo ovolicko pojedete ili posle slikanja dopunite tanjir?    

• Dobro su ispale, ako je verovati alavim ukućanima. Meso sam koristila pola-pola svinjski but i juneću plećku, krčkala se tri sata. Eto, sad i ovo znam da kuvam ✔️

• Ćufte  

Posted Images

i meni je spargla [zelena] bas super! ja je inace nabavljam preko nekog coveka koji je iz majura - neko mesto pored sapca. inace, covek dolazi za bg. meni je samo na nekom tiganju grilovana ekstra - bluk/mulje [so/biber se podrazumeva] tako mi je i najbolja. nekad mogu da je jedem u testenini, a cini mi se da mogu uz sve da je jedem kada je grilovana.

Edited by hoffnung

2 hours ago, bags said:

Nikada mi nece biti jasna austrijska opcinjenost sparglom. 😕 Kako i zasto je doslo do toga?

Na koji god nacin da sam je jeo nije mi nista uzbudljivija od korena kupusa.

cekaj, kakav npr imas stav prema npr.. zelenoj olovci - boranija? ili kineska, zelena boranija - jos bolje? meni je to jedanko vr'. kada se pripremi, slicno kao i spargla. u voku ili na pari. s'time sto se za ovu boraniju uglavnom moze dodati izmedjuostalog i persun pored bluka/bibera/soli/mulja.

Edited by hoffnung

Mogu da jedem i volim kao prilog ali nije mi sad kao hrana gde cu se odusevljavati do besvesti i slaviti njenu sezonu i gurati u svaki dnevni meni.

@bisa

Bela.

56 minutes ago, bisa said:

bela špargla

nikad nisam probao belu sparglu. vidim je cesto u nekim teglicama, ali mi to iz tegle ne deluje primamljivo.

u cemu je razlika i koja je bolja ako tako moze da se kaze?

Belu šparglu jela sam možda dva puta u životu. Ne sećam se ukusa tako da bih mogla da ga opišem, samo pamtim da nije bio ni "vau, ovo je super", ni "bljak, ne valja ništa". Možda je i do načina na koji je bila spremljena. Uglavnom, nema je u prodaji u mom okruženju, pa nemam priliku da eksperimentišem s njom.

Kod zelene mi se sviđa suptilni, blagi ukus koji dobije na "ozbiljnosti" grilovanjem, i lepo se slaže sa belim lukom, jajima, pavlakom, šunkom (na primer u nekom kišu), ide lepo uz ribu, itd...