6 hours ago6 hr Zelena ili bela špargla?Zelena je baš super u čorbicama, grilovana pa prelivena muljem sa belim lukom, ili samo sa narendanim parmezanom odozgo. Ili barena, pomešana sa krompirima u nekoj salati... Ili u tartu...
6 hours ago6 hr i meni je spargla [zelena] bas super! ja je inace nabavljam preko nekog coveka koji je iz majura - neko mesto pored sapca. inace, covek dolazi za bg. meni je samo na nekom tiganju grilovana ekstra - bluk/mulje [so/biber se podrazumeva] tako mi je i najbolja. nekad mogu da je jedem u testenini, a cini mi se da mogu uz sve da je jedem kada je grilovana. Edited 6 hours ago6 hr by hoffnung
6 hours ago6 hr 2 hours ago, bags said:Nikada mi nece biti jasna austrijska opcinjenost sparglom. 😕 Kako i zasto je doslo do toga?Na koji god nacin da sam je jeo nije mi nista uzbudljivija od korena kupusa.cekaj, kakav npr imas stav prema npr.. zelenoj olovci - boranija? ili kineska, zelena boranija - jos bolje? meni je to jedanko vr'. kada se pripremi, slicno kao i spargla. u voku ili na pari. s'time sto se za ovu boraniju uglavnom moze dodati izmedjuostalog i persun pored bluka/bibera/soli/mulja. Edited 6 hours ago6 hr by hoffnung
6 hours ago6 hr Mogu da jedem i volim kao prilog ali nije mi sad kao hrana gde cu se odusevljavati do besvesti i slaviti njenu sezonu i gurati u svaki dnevni meni.@bisa Bela.
5 hours ago5 hr 56 minutes ago, bisa said:bela šparglanikad nisam probao belu sparglu. vidim je cesto u nekim teglicama, ali mi to iz tegle ne deluje primamljivo. u cemu je razlika i koja je bolja ako tako moze da se kaze?
3 hours ago3 hr Belu šparglu jela sam možda dva puta u životu. Ne sećam se ukusa tako da bih mogla da ga opišem, samo pamtim da nije bio ni "vau, ovo je super", ni "bljak, ne valja ništa". Možda je i do načina na koji je bila spremljena. Uglavnom, nema je u prodaji u mom okruženju, pa nemam priliku da eksperimentišem s njom.Kod zelene mi se sviđa suptilni, blagi ukus koji dobije na "ozbiljnosti" grilovanjem, i lepo se slaže sa belim lukom, jajima, pavlakom, šunkom (na primer u nekom kišu), ide lepo uz ribu, itd...