Jump to content

Now cooking!

Featured Replies

Moje "lazanje" - mlevrna junetina, cluk, bluk, celer, mrkva, paradajz pasta, gust paradajz sok. Umesto besamela grcki jogurt. Rendana i sveza mocarrela :)

a0VqVTu.jpg

Spoiler

JET7YqH.jpeg

Pr9ffyP.jpg

'rskava korica :)

• 2 weeks later...

Doslo prolece. Vreme je za blitvu i zelenis )

IMG_20250321_065436.jpg

Neskromno izjavljujem da je ova supa (čorba, šta god) vrhunac mog kulinarskog igranja 🤓

FB_IMG_1742655336758.jpg

FB_IMG_1742655342031.jpg

Ovo su pečeni sastojci za čorbu. Posoljeni, biber, maslinovo ulje.

Karfiol, celer, peršun, šargarepa, crni i beli luk. S mesom ispekla malo krompira, koji ubacujem kasnije u mikser.

Nezavisno se skuva pola litre bujona za supu (koristila sam goveđi).

Onda u mikser, sve ovo i bujon. Ostavi se par komadića za ukras.

Na supu sam osim toga dodala i leblebiju, perca mladog luka i karamelizovani crni luk (nije me mrzelo).

I dobijem ovo:

FB_IMG_1742655351453.jpg

FB_IMG_1742655346725.jpg

Ovo tzv glavno jelo - krompir, meso, nije ni moralo. Supa je vrlo zasitna, ma i malo krompira u njoj.

U principu, skapirala sam da je od dodataka za ukus kompatibilan i dovoljan samo karamel luk, i mladi luk jer daje malo svežine. Fenomenalno je 😛

Imate recept, dobar tek!

Edited by Svemir Zeka

Joj zaboravila sam da spomenem i nekih 200ml neutralne pavlake koju sam sipala na kraju i to se malo prokuvalo (par minuta).

Nesto slicno i ja pravim sa dodatkom brokolija i susenog vrganja.

Pavlaku dodajem posebno - pri samom serviranju.

Mogla bih da napravim varijaciju s vrganjima, inače obožavam pečurke hihi

Juce sam uspio da zajebem hljeb. Kupio sam diastatic malt flour i umjesto 10g na 1kg brasna, stavio 100g. Nije se moglo ispeci, totalna katastrofa. Sve morao baciti.

juA0vYC.jpg

Edited by Seabass

Uspio sam malo popraviti prosjek sa meat and potato pie:

8FV6Ftq.jpg

Diastatic malt je teski promasaj. Danas sam stavio 10g na 1kg brasna i opet je hljeb izasao pomalo vlazan. Ovog puta necu morati bacati ali nisam happy. A steta, dobije tako super boju i mirise ko zmaj, bas steta.

qYwJM1W.jpg

Moram vidjeti u cemu tacno je problem. Mozda je do brasna? Kupio sam neko jebiga brasno iz lokalnog mlina kojemu malt mozda ne treba? Fuck knows. Eto, ako iko ima namjeru eksperimentisati sa slicnim aditivima, nek' se pripazi. Vidjecu da kupim obicno brasno iz prodavnice, da dodam malt i napravim nege bagels ili perece. Malt i jeste za te stvari uglavnom.

Edited by Seabass

Ground elder, raste u basti ba sam nabrao malo da probam. Ako me nema sutra na pikcneriju, znaci da lazu da je jestivo.

wTO9gRf.jpg

20200630_111254-01.jpeg?resize=800%2C103

to mu dođe kao neka engleska verzija ovoga što mi raste u dvorištu svakog leta

korovčuga samo takva ali kako je ukusno, sveže sa salatama paradajznog tipa ili uz kuvani krompir /na salatu isto/ ili skuvano kao varivo uz ribu

glistrida, na engleskom purslane a na srpskom tušt. jedan deda ga prodaje na kaleniću kao makrobiotiku, ima kupce. najluđe je da u obližnjoj krunskog divlja kao korov u žardinjerama, šteta što je odmah zapišan od naših ljubimaca.

Eto i to je zanimljivo. Purslane raste i ovde. Pogledacu kako se uzgaja i ako ima nabaviti sjeme.

5 minutes ago, Seabass said:

Eto i to je zanimljivo. Purslane raste i ovde. Pogledacu kako se uzgaja i ako ima nabaviti sjeme.

seme će ti trebati samo jednom. neviđeno je invazivno.

2 minutes ago, Eleniko said:

seme će ti trebati samo jednom. neviđeno je invazivno.

I to sve zavisi od tipa zemljista, vlage, sunca i slicnih faktora. Ranijih godina ovaj ground elder je zauzimao pola baste, sad sam jedva nabrao pegrst/ Sve su pokrili periwinkle i lesser celandine.

Svakako cu prvo u saksiji probati, pa ako mi se dopadne neka se siri.

e to si u pravu, za tušt mora da bude zemlja sa jakim deficitom kalcijuma. ili kalijuma. ipak mislim kalcijuma, na grčkom je to azbest tj azvestos, po tome pamtim.