Jump to content
IGNORED

Now cooking!

yolo

Recommended Posts

Posted
On 15. 12. 2024. at 11:42, Eleniko said:

suočeni sa mojom reakcijom na prvu tabletu ašvaganda balans koktela

poklonili su mi još jednu bočicu tableta

kad ću sve to da potrošim nemam blagog pojma

Pa podeli s prijateljima 

• Vojvodo,serdare 1
Posted

Moja jela nisu dovoljno fensi da se dele :covid19:

Posted
On 22.12.2024. at 2:05, Svemir Zeka said:

Pa podeli s prijateljima 

daću ti, samo da se vratim /a tek sam otišao/. sredinom sledećeg meseca najranije....

u međuvremenu jedna juneća obrazina isečena na 3 komada, naseckana 3 crvena luka i komad korena celera, posoljeno, malo začina opšteg smera /a la vegeta/, crni biber, list lovora, majkina dušica, naliveno crvenim vinom da ogrezne. sve to u lidl kopiji le creuset posuđa poklopljeno pa na furunu koja nas održava u životu po zimi. posle 3h laganog čvarenja umami je po celoj prostoriji a još nije ni pola. kao i obično ostaviću je na pećki da zamine zajedno sa njom, možda pred kraj nalijem jedan paradajz iz konzerve. šta možda, tako će i biti. i dodam jednu cepanicu da potraje.

da - ovde u jednoj mesari prodaju meso goveda sa ostrva lepo obrađeno, bude osobuko, budu obrazi, budu rebra, bude t-bone, bude tomahavk, kao i standardna ponuda - i tako. 

Posted
1 hour ago, Eleniko said:

zimsko kuhanje, na peći na kojoj se grejemo - napolju je na ovoj vetrini real feel u dubokom minusu pa je moralo da se založi i pre popodneva kako smo navikli. maslinovog ogreva barem imamo, pre 2 godine smo kupili 2 tone, preteći će i ove.

danas na meniju kvalitetna goveđa supa od rebara bogata zelenišom.

od povrća celer, pečen luk, brokoli, šargarepa, čičoka (izbor povrća delimično dijetalno uslovljen). da sam imao krompir, dodao bi, nisam - imao sam batat ali nisam hteo da farbam juhu u narandžasto.

imao 3 vrhunska juneća rebra, ovde 8e/kg.

sporo kuvanje daje drugačiju konzistentnost povrća, nije prekuvano i zadržava strukturu. otkriće ove sesije.

ovom se ručku baš radujem, dodao sam alge a u tanjuru će se kanuti malo maslinovog ulja i grumen krupne morske soli kao i puno sveže samlevenog crnog bibera.

Svih 40m2 u kojima zimi živimo pliva u ovom predivnom mirisu koji me vraća u detinjstvo kod babe i dede u Šumadiji. U ovo doba godine sam bio kod njih i to je možda bilo najbolje vreme detinjstva. Isto ovako se živelo i tada, srećom bez interneta.

IMG_20241227_104156.thumb.jpg.7a5d32a083c68aa48f5df50fe61ade0e.jpg

Jooooj 🥲

• Wub 1
Posted

@Eleniko, kako vam je tamo ?

Obzirom da je ostrvo izolovano trenutno, da li je normalno snabdevanje? mislim, možete da kupite sve što vam treba ?

• Wub 1
Posted

prvo hvala na pitanju, cenim brigu

vreme je takvo da mu je život potpuno podređen

na primer na jučerašnjih 10 bofora vetra /oko 100kmh/ sa udarima od ko zna koliko

ni kučiće nismo mogli da šetamo onoliko koliko su navikli

naravno imaju dvorište za nuždu, to nije problem

otkako smo prihajali za prošli vikend nikakvu nenomalnost u snabdevanju nismo osetili

sem što zbog vetra nema sveže ribe, niko normalan ne isplovljava na otvoreno more po ovakvom vetru

ostalo je zaista okej - doduše poslednju nabavku smo imali 23.12, velika samiška sve normalno

onda se 24.12 popodne sve zatvorilo do jutros - bio je božić, i grci bogu hvala samo traže izgovor da ne rade

sem lanca pekara koji su radile bukvalno svaki dan a ima ih u svakom većem selu

zna se koje kafane rade, većina je zatvorena ali ovi koju nisu se razbijaju od posla

za ovih 10-tak godina koliko sam ovde, već sam uočio da je zimsko snabdevanje jedna posebna kategorija 

prosto svi računaju da vreme u svakom trenutku može da zamandali sve vrste saobraćaja

kao juče recimo - nisu plovili brodovi ni leteli avioni, ništa

siguran sam da postoje zalihe za duži period, barem strateških stvari - benzin, brašno, ulje

u krajnjoj liniji ovde je više hiljada stajaće vojske pa je i to neka garancija da nećemo da pomremo od gladi i žeđi

evo sad krećemo u glavni grad u snabdevanje mada su to više namirnice za užitak tipa nekog opasnog sira /gravijera sa kefalonije/ koji smo slučajno otkrili

/tako što sam ga kupio na poniženju :kecman:/

drvo za ogrev se kupuje leti, kao i kod nas - da se osuši i bude spremno za zimu.

lepa je zima, verujem da bi i ti isto napisala za onu u tvojim brdima.

• +1 3
  • Hvala 1
Posted

Hvala na iscrpnom odgovoru i pretpostavila sam da su snabdeveni, iskustvo ih je naučilo.

Tako je i moj muž navikao, budući da je odrastao u planini gde se sve nabavi u jesen i ima do proleća.

Tako i ja stalno borbu vodim da smanjujemo zalihe, trenutno u kući imam hrane da preživimo atomski  :D

• Haha 1
Posted

tvoj muž ko ja, samo hrčkam

a moja žena kao ti, samo proverava datume dokle nešto traje i prazni zalihe, baca kad ne gledam

ponešto sam uspeo da joj objasnim da ne može da se pokvari /tipa mahunarke/ 

ali ne baš sve

:covid19:

• Haha 1
Posted
3 minutes ago, kipo said:

Koja je temperatura na ostrvu?

trenutno je 4-5C ali uz severni vetar koji ide do 70kmh, osećaj je u minusu

krajem sledeće nedelje raste ponovo na 14-15 kao što je bilo prošlog vikenda

u principu ako nema jakog vetra i oblačnosti, dobra je zimska klima

dok je sunce napolju ne treba ni jakna, viđao sam ljude i u majici

ali dobrih sat dva pred zalazak sunca kreće strmoglav temperature 

i bude neprijatno hladno, vlaga je ogromna, 75-90%

• +1 1
Posted
15 minutes ago, Eleniko said:

tvoj muž ko ja, samo hrčkam

a moja žena kao ti, samo proverava datume dokle nešto traje i prazni zalihe, baca kad ne gledam

ponešto sam uspeo da joj objasnim da ne može da se pokvari /tipa mahunarke/ 

ali ne baš sve

:covid19:

Pa pričaj mi malo o tom gomilanju pasulja :isuse:.

Ako kuvaš pasulj koji je stajao više od godine, on se skuva, ali neće lepo da pusti skrob i čorba ne dobije onu lepu gustoću.

Tako da sam demonstrativno pobacala i stare mahunarke :fantom:

• Haha 1
Posted

Upravo završila prvu turu.

Još jedna, pa onda da nabavim i ostalo što ide uz ovo (čaj, kafa, mleko... bez vina) i pravo na arhitektonski 

IMG_20241228_223625.thumb.jpg.6da0bf22b5df684dfa5235ba353922f7.jpg

• +1 2
  • Wub 6
Posted
On 27. 12. 2024. at 12:35, Eleniko said:

Svih 40m2 u kojima zimi živimo pliva u ovom predivnom mirisu koji me vraća u detinjstvo kod babe i dede u Šumadiji.

najavljujem supu koju cu, posle duzeg vremena, kuvati sutra.

bice juneca, osvojila sam u mesari i secernu kost, sa povrcem (cluk, sargarepa, bela zelen, celer i krompir, plus veza zeleni i biber u zrnu - nista revolucionarno), i kuvace se 4 sata. unapred se radujem mirisu u kuci, iako meni za vracanje u detinjstvo nedostaju "zivinsko" i pacje meso.

pokusacu da nadoknadim deo dozivljaja paradajz i belim (sa mirodjijom) sosom.

imam i rezance, nestvarno tanke. a za drugu turu (lonac je izdasan) cu se kapricirati da napravim griz knedle.

poz

• +1 2
  • Wub 2