banatjanin Posted December 3, 2024 Posted December 3, 2024 6 hours ago, ultra plasticni said: a sa cim umutis zumance? sa parmezanom pa u tiganj sa delikatesom ili kako Žumance i jaje umutim žicom u činiji, dodam ohlađenu masnoću od proprženog gvanćalea i maslinovo ulje i mutim da se sjedini, pa onda dodajem sitno narendan parmezan. Bude konzistencija guste kaše. Oceđenu testeninu (u cetki provede par sekundi, da se ne hladi) vratim u sud u kom se kuvala, prelijem smesom i brzo mešam. Uvek uspe, sos bude fina kremasta emulzija. Sud koji koristim je uvek.isti rostfraj lonac sa debelim dnom. Čuva temperaturu tačno koliko treba da ne moram da dogrevam i da mi se jaje ne zgrudva. To je glavna fora - upoznaj kako ti se ponaša sud i uvek koristi isti. 6 hours ago, aram said: jaja L? moja mera je na 500 grama paste dva cela jajeta i tri žumanceta. i jebga, pecorino i to baš romano. ali razumem da ga tamo možda nije lako naći... Ima pekorina ponekad, a dovučem i ja često. Samo, štaznam, po kući preferiramo bez ili tek sa manjim delom u odnosu na parmezan. Volim da se držim izvornog oblika klope, ali ovde slađi parmezan ili grana lepo leže, a ne pretendujem na sertifikat o izvornosti recepta. 1 1
askeladden Posted December 10, 2024 Posted December 10, 2024 Pecem bisscote jerbo u Talijanskim prodavnicama ih cene i pakuju kao da je hasis u pitanju a ne badem i brasno i mast. 1
Eleniko Posted December 10, 2024 Posted December 10, 2024 On 4.12.2024. at 15:37, JakeBlues said: a đe ti je kolenica ili kakvo slično suvo meso, buraz? lepa posuda btw, obožavam taj old school emajl 1
Serena Posted December 10, 2024 Posted December 10, 2024 30 minutes ago, askeladden said: Cantucci? Mi smo u Sirmione jednog leta videli red ispred poslasticarnice, provirimo da vidimo sta se kupuje,a ono keks sto je moja baba davno pravila tako sto je masno testo (mast, jaja, secer i brasno) pomocu masine za mlevenje mesa proterivala kroz neku modlicu i tako dobijala nareckane stapice 5 - 6cm duzine. E ovi su isti takvi ali se zovu Famosi Sirmioncini i kostaju 28€/kg! 1
askeladden Posted December 10, 2024 Posted December 10, 2024 (edited) 46 minutes ago, Serena said: Cantucci? Mi smo u Sirmione jednog leta videli red ispred poslasticarnice, provirimo da vidimo sta se kupuje,a ono keks sto je moja baba davno pravila tako sto je masno testo (mast, jaja, secer i brasno) pomocu masine za mlevenje mesa proterivala kroz neku modlicu i tako dobijala nareckane stapice 5 - 6cm duzine. E ovi su isti takvi ali se zovu Famosi Sirmioncini i kostaju 28€/kg! Da.Cantucci.Sledeci put i ja stavljam mast.Ove ce zena na posao pa da ne bude haram.A tih 28€ i Norveskoj slobodno pomnozi sa tri a ako su praavii organski onda ni x4 nije nemoguce. Edited December 10, 2024 by askeladden 1
Serena Posted December 10, 2024 Posted December 10, 2024 48 minutes ago, askeladden said: Da.Cantucci.Sledeci put i ja stavljam mast.Ove ce zena na posao pa da ne bude haram.A tih 28€ i Norveskoj slobodno pomnozi sa tri a ako su praavii organski onda ni x4 nije nemoguce. A ti si i Norveskoj? Joj kod vas su cene bozemesacuvaj! Tamo sam videla da paprike prodaju na komad zapakovane u celofan
JakeBlues Posted December 10, 2024 Posted December 10, 2024 (edited) 2 hours ago, Eleniko said: a đe ti je kolenica ili kakvo slično suvo meso, buraz? lepa posuda btw, obožavam taj old school emajl Sve je bilo lepo ušuškano ispod: neko meso od plećke, dimljena slanina i neka špic rebra, prokuvana u jednoj vodi za svaki slučaj. Doooosta bibera, i par listova lovora, protiv uroka. U gornjem desnom uglu se vidi šepa gde je to meso malo propženo na masti, tek malo da ga "uhvati", hemičari bi rekli da krene Meillardova reakcija. I naravno onda sve to prebačeno u tu veliku ovalnu Metačevu šerpu, koja služi uglavnom za podvarak i za sarmu. Edited December 10, 2024 by JakeBlues 2 1
duda Posted December 10, 2024 Posted December 10, 2024 3 hours ago, askeladden said: daj recept za ovo, ne bilo ti zapoviđeno, izgledaju božanstveno 1
makaronee Posted December 10, 2024 Posted December 10, 2024 Prilažem i ja kantuĉi, zabavno se podudarilo. Кошер, bezmasne. Ima i fejsez on z plejzes, ako se zagledaš. Recept je Svitlanin, odavde. Nisam premazivao jajetom pre pečenja, niti posipao šećerom. Badem uvek malo zamočim u vodi, da se pojača miris HCN. 3 1 1
Eleniko Posted December 12, 2024 Posted December 12, 2024 ubacio sam u tučanu posudu tri mesnata goveđa rebra dobro posolio, dodao beli luk u prahu i origano 2 manja crna/crvena luka 3-4 čena belog luka naseckana 1 konzervu muti paradajza dobro izmešao 30 minuta na 240C otklopljeno da uhvati koricu sad smanjio na 150 pa će 3.5h da se krčka tiho nisam imao više sastojaka, voleo bi da žena nije bacila celer iz frižidera ali jebiga to manito bit će stravica sutra 4
Sandradjer Posted December 13, 2024 Posted December 13, 2024 Pun lonac pasulja zato sreca radost. Moze i da zaveje, i u minus da ode 3 3 1
Nikodije Posted December 13, 2024 Posted December 13, 2024 Ja juče skuvao kupus a la Nikody, fantazija. Materijal 1000 dindži, priprema laganica, ima da se jede 4 dana. 1 2
Recommended Posts