Jump to content
IGNORED

Now cooking!

yolo

Recommended Posts

Posted
6 hours ago, ultra plasticni said:

a sa cim umutis zumance? sa parmezanom pa u tiganj sa delikatesom ili kako

Žumance i jaje umutim žicom u činiji, dodam ohlađenu masnoću od proprženog gvanćalea i maslinovo ulje i mutim da se sjedini, pa onda dodajem sitno narendan parmezan. Bude konzistencija guste kaše.

Oceđenu testeninu (u cetki provede par sekundi, da se ne hladi) vratim u sud u kom se kuvala, prelijem smesom i brzo mešam. Uvek uspe, sos bude fina kremasta emulzija.

Sud koji koristim je uvek.isti rostfraj lonac sa debelim dnom. Čuva temperaturu tačno koliko treba da ne moram da dogrevam i da mi se jaje ne zgrudva. To je glavna fora - upoznaj kako ti se ponaša sud i uvek koristi isti.

6 hours ago, aram said:

jaja L? moja mera je na 500 grama paste dva cela jajeta i tri žumanceta. i jebga, pecorino i to baš romano. ali razumem da ga tamo možda nije lako naći...

Ima pekorina ponekad, a dovučem i ja često. Samo, štaznam, po kući preferiramo bez ili tek sa manjim delom u odnosu na parmezan. Volim da se držim izvornog oblika klope, ali ovde slađi parmezan ili grana lepo leže, a ne pretendujem na sertifikat o izvornosti recepta.

• Hvala 1