x500 Posted July 17 Posted July 17 Ukucani vole punjenu papriku, ali ne jedu papriku vec samo fil. Nekad pravim nepunjenu papriku, u fil ubacim papriku secenu na cetvrtke. Ima miris i ukus paprike
ultra plasticni Posted July 17 Posted July 17 realno masa ljudi ne jede paprike zato sto znaju da budu gorke 1
aram Posted July 17 Posted July 17 Očistiš, posoliš unutra i ostaviš naopako da odstoje pola sata. Ispereš i nema gorčine. 6
Shan Jan Posted July 24 Posted July 24 Drugari, na koliko pecete stvari? Mislim generalno. Ja to radim na 220, al neko mi je skoro rekao da pece sve na 180. 1
adam Posted July 24 Posted July 24 3 hours ago, Shan Jan said: Drugari, na koliko pecete stvari? Mislim generalno. Ja to radim na 220, al neko mi je skoro rekao da pece sve na 180. generalno 180 radi posao za povrce, ribu i razna mesa - ako nisi cepidlaka ko ja a i ja cesto samo rknem na 180 kad me mrzi da se akam. pa kad je gotovo - gotovo. u principu nize temperature su zahvalnije jer se sve ispece ravnomernije i mozes da peces dok ne smatras da je gotovo. e, sad, veci komadi mesa su bolji kad se zaborave u rerni na niskim temperaturama na bar par sati pa se na kraju digne temperatura da se dobije fina korica - al to je obicno za specijalne prilike. sad, kod peciva i hlebova vaze druga pravila al tu je najjednostavnije pridrzavati se recepta. 1 1
kipo Posted July 26 Posted July 26 On 24. 7. 2024. at 19:59, adam said: veci komadi mesa su bolji kad se zaborave u rerni na niskim temperaturama na bar par sati pa se na kraju digne temperatura da se dobije fina korica Umotani u foliju npr ili sve otvoreno do dizanja temp? Koja bi okvirno bila ta niska temp par sati?
makaronee Posted July 26 Posted July 26 (edited) Neophodno je da se komad zavrne u termostatnu kesu i dobro zapečati, kako ne bi gubio vlagu. Npr, svinjsku plećku od oko 2 kg ostavim na 3-3.5h pri 120-130C, zatim razmotam i zapečem do reš korice na 180C u režimu ventilatora. Edited July 26 by makaronee o2p
kipo Posted July 26 Posted July 26 Da, tako i ja radim, samo 180C 2 sata, pa skinem foliju, zapecem sa obe strane.
makaronee Posted July 26 Posted July 26 (edited) moze da se sece kasikom Spoiler mrtva usta da ga jedu, štono kažu.. Edited July 26 by makaronee 4 2
adam Posted July 26 Posted July 26 (edited) 6 hours ago, kipo said: Umotani u foliju npr ili sve otvoreno do dizanja temp? Koja bi okvirno bila ta niska temp par sati? nista folija kod mene. samo guda - cela mrkva, luk, celer komadi i grancice majcine dusice na dno, gudu, komad posoljen i pobiberen, rknem na to, podlijem obicno pivom i u rernu na nekih 150 stepeni. svakih pola sata okrenem i prelijem tecnoscu s dna a ako nema, pivom. i tako jedno 3-4 sata, zavisi koliki je komad. kad je fino mekano, rknes temperaturu na 220 i zapeces. zaviris svako malo pa kad ti odgovara boja i struktura, to je to. racunaj otprilike pola sata - pola kila + kolko da se zapece ozgo na kraju, bude od 15 do 30min. jaga kevina - uspikujem s dosta bluka svukuda, izbusim i napunim mashallah. posolim, pobiberim i u pleh. jedno dec piva na dno i u rernu na 140 satima, opet uz redovno okretanje i prelivanje. i dodavanje piva da uvek bude tecnosti u tepsiji. vremenski slicno kao guda al to je stvarno okvirno, najbolje bocnuti pa videti. pa kad je fino mekano i spada s koske, rerna na 220 i kolko volis da se zapece. jaga po grcki (grk koji mi dao recept) - nacedi se par limuna pa se u to sipa maslinovo ulje otprilike 1-1 razmera. u to soli i bibera po zelji i sitno seckanog belog luka sto vise. pa se sve izmesa i tom masom se namaze jaga, umota u prozirnu foliju i rkne u frizider preko noci il bar 3-4 sata. izvadi se i u pleh s par grancica ruzmarina il origana il oboje ko voli. kafena soljica vode na dno, jaga i bilje preko i u rernu isto kao i ovo prvo s tim sto se preliva vodom. june, to ide odmah na visoku temperaturu, bar tako ja. obicno uzmem par rebara s koskom (rib roast, slika ispod), to pravim za goste. volim da mi je ruzicasto unutra pa tako pecem. prvo posolim, pobiberim i dobro namazem senfom sa svih strana, jal u prahu, jal iz teglice. zatim ugrejem tucani tiganj pa to oprljim na ringli sa svih strana pa tek onda u rernu, odmah na 220. 10 minuta na pola kila sto ce reci za komad od dva kila 40 minuta. ako je komad tanji od jedno 6-7cm, krace, nekih 35 minuta. al kao sto rekoh, ja volim pink unutra. Edited July 26 by adam 3 2
kipo Posted July 26 Posted July 26 19 minutes ago, adam said: nista folija kod mene Tako je i zvucalo Hvala
aram Posted July 28 Posted July 28 Mislim da sam prvi put u životu uključio rernu na najjače, 275 stepeni, ventilator, gril. Jebenti ko da sam bacač plamena uključio. 5
aram Posted July 28 Posted July 28 Brte sestro jutros 15 stepena bilo, morao gornji deo trenerke doblačim. A i sad je 23.
Recommended Posts