*edited by mod Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 Kada sam se ja raspitivao bilo je nesto da se ta vlakna mesaju, drobe i prokuvavaju. Link to comment
aram Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 ma bre ako je u vlaknima (sto je mnogo bolje nego prah) samo ga potopis u mlaku vodu ili supu desetak minuta. za rizotto tu vodu sa safranom dodas u poslednjih 5 minuta kuvanja. isto je i za paelju, za drugo ga nisam koristio. Link to comment
boshoku Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 a koliko ga rkeš za recimo rižoto za četvoro? ono, prstohvat? neam pojma koliko je "jak" kao začin Link to comment
renne Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 I kakav je uopšte ukus? Link to comment
nezvanova Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 o, da...ja sam ga mecala /''andras, metni...'' govorio tako pokojni voki kostic/ u rizoto, kupila u merkatoru onaj kotanyi-ev, zapakovan jedan cvetic u velikoj kesici...nista nisam osetila, bas nikakvu aromu... Link to comment
aram Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 ja stavim jednu kesicu od 0.1gram za nas troje. a jebat ga sad, kakav je ukus, meni lep :) Link to comment
Valk Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 imam praavii šafran u neotvorenoj kesici, čeka svojih pet minuta. kurkumu (laažni šafran) bih i u kafu metala kolko je volim. trenutno imam neku Kotanyi, pre toga se arčila turska. samo da napomenem, pošto smo skoro pričali o kariju (gde i koji kupiti), da sam na kraju kupila Alnaturin u DM-u i da je dosta ljutkast u odnosu na taj koji sam ranije koristila (again, turski). Link to comment
banatjanin Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 (edited) Taj Kotanjijev je jedini pravi šafran u nas. Što ga duže kuvate, više arome gubite, dodaje se pred kraj. Ja ga stavljam u banatsku supu od morke sa knedlama od džigerice, onu koju pravim dvaput godišnje (i to po oridjidji receptu iz švapskog kuvara) Dodajem ga u meatball rižoto i uvek u bujabes koji nisam pravio sto godina Edited November 30, 2014 by banatjanin Link to comment
aram Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 bujabes jesi stavljo ovde neki recept? ako nisi, ne bilo ti tesko... Link to comment
renne Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 jbg nikad nisam probao, ne mogu da dam za to malo kao za kilo i po mesa, pa nek ide život (a verovatno i neću nikada) Link to comment
banatjanin Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 @aram oću , moram da kucam peške @ renne pa nije jbt. Kotanji kesica je evro i po, dovoljno za jedno kuvanje Link to comment
Ajant23 Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 (edited) Za šafran, koji je holanđanin stavljao, rekao je da je 1 kg 25 hiljada evra ili dolara... edit: nisam siguran da li su evri ili dolari, ali rekao bih da sam prilično siguran za 25 hiljada, iako sada googlam i vidim da je ovaj skupi svega 7 hiljada dolara ^_^ Edited November 30, 2014 by Ajant23 Link to comment
renne Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 @aram oću , moram da kucam peške @ renne pa nije jbt. Kotanji kesica je evro i po, dovoljno za jedno kuvanje ne znam, ja najjefnitije što sam video je nekih 600 dinara nekih 0.15g ili tako nešto u merkatoru Link to comment
ljakse Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 kotanyi 0,12g je oko 150, ima ga svuda i uvijek. Link to comment
boshoku Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 Za šafran, koji je holanđanin stavljao, rekao je da je 1 kg 25 hiljada evra ili dolara... edit: nisam siguran da li su evri ili dolari, ali rekao bih da sam prilično siguran za 25 hiljada, iako sada googlam i vidim da je ovaj skupi svega 7 hiljada dolara ^_^ pa dobro, to na kilo (ko i beli tartufi, vanila i sl), al ga vrlo malo turaš u jelo, koliko sam razumeo, ipak je začin Link to comment
Recommended Posts