18 hours ago18 hr 22 minutes ago, Seabass said:Generalno vecina voca i povrca je ukusnije sto je svjezije i ako je uzgojeno i obrano u optimalnim uslovima. Avokado je malo cudan jer ne omeksa na drvetu, mora se obrati da bi omeksao tako da je vjerovatno svejedno je li sazrijeva u kuhinji ili u brodskom kontejneru. I paradajz je bolje obrati prije nego sto skroz omeksa na lozi.ovo jeste tacno, ali isto mislim, odn. ubedjen sam da kada jedes avokado tamo gde raste i ovaj sto se transportuje kod nas su bone i mljaze!
18 hours ago18 hr 6 minutes ago, hoffnung said:ovo jeste tacno, ali isto mislim, odn. ubedjen sam da kada jedes avokado tamo gde raste i ovaj sto se transportuje kod nas su bone i mljaze!Voce i povrce koje se prodaje po supermarketima, uvozno pogotovo, su posebne sorte koje su dizajnirane da imaju dug rok trajanja, da sjede na polici i ne kvare se. I to je najcesce postignuto naustrb ukusa, ergo ovaj avokado koji ti jedes nije mnogo drugacijeg ukusa ni u Mexiku ni u Africi. Do sorte je. Edited 18 hours ago18 hr by Seabass
18 hours ago18 hr 30 minutes ago, Seabass said:Si jeo paradajz u americi? Ono, iz baste, domaca sorta neka, Cherokee npr pa da imas referencu?Mislis da africki avokado ima najbolji ukus ali ga se mora tamo konzumirati na licinom mestu?Ne znam, mozda.Generalno vecina voca i povrca je ukusnije sto je svjezije i ako je uzgojeno i obrano u optimalnim uslovima. Avokado je malo cudan jer ne omeksa na drvetu, mora se obrati da bi omeksao tako da je vjerovatno svejedno je li sazrijeva u kuhinji ili u brodskom kontejneru. I paradajz je bolje obrati prije nego sto skroz omeksa na lozi.Nisam jeo paradajz u Americi ali sam jeo avokado koji se gaji u Malaviju na licu mesta i ima itekako pun ukus, miljama daleko od onog sto sam probao bilo gde drugde. Mi smo ga tamo jeli samog za sebe, kao celokupan obrok, bukvalno ti ne treba nista da pojaca ukus.Nesto slicno kao za mango, ako ga volis, koji zavisno gde se gaji i koliko daleko salje moze biti razlicitog nivoa slatkoce i punoce ukusa.
18 hours ago18 hr 3 minutes ago, Shan Jan said:Nisam jeo paradajz u Americi ali sam jeo avokado koji se gaji u Malaviju na licu mesta i ima itekako pun ukus, miljama daleko od onog sto sam probao bilo gde drugde. Mi smo ga tamo jeli samog za sebe, kao celokupan obrok, bukvalno ti ne treba nista da pojaca ukus.Nesto slicno kao za mango, ako ga volis, koji zavisno gde se gaji i koliko daleko salje moze biti razlicitog nivoa slatkoce i punoce ukusa.Ma ok, kapiram sta hoces da kazes, to su lokalne sorte koje ne putuju dobro. Jeo sam i ja fenomenalan mango u Indiji kakav nigdje drugo nisam ni vidio, ne moze se porediti sa ovim sapunom sto ovde prolazi pod mango.
9 hours ago9 hr 7 hours ago, Budja said:Avokado u pilecoj, krompir, socivo i bilo kojoj drugoj supi/corbi je zakon.u kom trenutku treba ubaciti u supu - da li se na primer kuva koliko i krompir, ili se ubaci pri kraju na deset minuta, itd?
9 hours ago9 hr 8 hours ago, Seabass said:Voce i povrce koje se prodaje po supermarketima, uvozno pogotovo, su posebne sorte koje su dizajnirane da imaju dug rok trajanja, da sjede na polici i ne kvare se.Avokado svakako zri posle branja. E sad imam utisak da ovo što mi kupujemo po lidlovima, da je to neka treća klasa gde u mnogim slučajevima ne sazri kako treba - ili se pokvari i pocrni, ili večno ostane u nekoj tvrdoj nezreloj fazi, ili čak ima približno dobru teksturu ali je bezukusan.
7 hours ago7 hr 1 hour ago, Frile said:9 hours ago, Budja said:Avokado u pilecoj, krompir, socivo i bilo kojoj drugoj supi/corbi je zakon.u kom trenutku treba ubaciti u supu - da li se na primer kuva koliko i krompir, ili se ubaci pri kraju na deset minuta, itdda odgovorim sam sebi, https://www.laylita.com/recipes/ecuadorian-soups/ i još puno toga kada se malo progugla...
7 hours ago7 hr E da, advokat može lepo u bazičnu paradjaz čorbicu, onako nasečen na kriške. Korijander. Limeta. Malo ljutog sirćeta iz tegle sa halapenjo.
5 hours ago5 hr OnTPapaline iz Lerne, pobrašnjavljene i umorene na 200C, 20 min. Ko voli, može malo da produži vatru gornjih grejača i posle zoba uz špricere.Mism, volim, nego sam paralelno spremio umak od rajčica (pasirani i svež) i zelenih babura. Zanima me riba s povrćem svoimrečima. Neam lorber u ovom trenutku.. amaterski, al' zato iam špricere.Ilustracija polajela.
50 minutes ago50 min 6 hours ago, Frile said:da odgovorim sam sebi, https://www.laylita.com/recipes/ecuadorian-soups/ i još puno toga kada se malo progugla...Da, to je to, to su ovdasnje supe.Avokado se ne kuva, samo se na kraju stavi u supu/corbu.