Roger Sanchez Posted November 6, 2014 Posted November 6, 2014 ovisi, jovisi, o tome jesi pravoslavac, krivoslavac ili prvoslavac..
Прслин Posted November 6, 2014 Posted November 6, 2014 Осећање и мишљење. Али, да не би прерасло у догму хајде да покушамо испочетка цео разговор. Ево, у знак добре воље и вере да већина сукоба може да се превазиђе уз мало труда обе стране ја ћу да покушам да покријем све рупе по којима сам до сада џарао. Сигурно ће се појавити и неке нове, не брини. Тим Кук је хришћанин. Његово хришћанство је протестантско, настало као противљење римокатоличкој цркви. Међу њима постоје разлике које се тичу догме, а не само друштвеног утицаја. Тих протестаната има тушта и тма и врло су слободни у тумачењу хришћанства. Није ретко да постоје локалне "цркве" које се, рецимо, залажу за расизам и сличне глупости. Ја све њих, као и римокатолике, доживљавам као заблуделу браћу који су се одродили од праве цркве, оригиналне хришћанске. Та оригинална хришћанска, она која на прави начин тумачи речи живог Бога је правослвна црква. Због тога је за мене православље синоним за хришћанство, а римокатолицизам за Алојзија Степинца. Стеј вит ми. Самим тим, све што те верске заједнице причају о Богу за мене има отприлике ону тежину коју има за тебе оно што било ко прича о Богу: поштоваћу њих и њихов избор, али нећу мислити да су у праву. Потпуно исто је и са јудаизмом или исламом или шинтоизмом - нешто ми је интересантно, све ми је битно - читао сам и делове Талмуда (оно што се налазило између корица књиге коју сам купио, колико схватам у питању је много више текстова) и Куран, можда не са пажњом коју заслужује, али ипак далеко више од већине хришћана (и атеиста) које сам упознао. Све то само као историјско-социолошку литерњтуру, наравно. Када ми Бог затреба, одем у цркву. Српску православну цркву, мада могу и у неку од сестринских. Али, ове остале гледам као зграде. На минарет сам се пео да не увредим хоџу домаћина који ми је то понудио као част, а ја клаустрофобичан и плашим се висине. Али сам се пео и чувао бих је од оне браће православаца који би да је разнесу, као што бих најрадије песницом завалио сваку антисемитску џукелу који пљује по сећању на жртве холокауста. Све то заједно резултира тиме - што је прилично опште место за сваког верника, јер исто тако на нас православце гледају и сви побројани - да је мени смешно то што питаш Јевреје да ти објасне да ли протестант може да каже да му је сексуално опредељење дар од Бога. Или, хајде да не направим неку несвесну грешку, што њихове коментаре који су дали када су прочитали линковану расправу интерпретираш на начин који мене може да уведе у такву врсту забуне да помислим да они раде то што рекох.
kgmr Posted November 6, 2014 Posted November 6, 2014 samo nesto za domaci da uradim, pa dolazim da citam.
Roger Sanchez Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Nadolaze mi pitanja zašto je i Prslin shvatio Cookov logos kao agresiju na svoje dogme na što je morao uzvratiti, totalno kontra svom osobenom đainističkoim pravoslavlju, ličnim uvredama na Timovu ličnost, ako već sve to cirkumpravoslavno ne opći s jedinim pravim Bobom, ne tangira pravu dogmu, niti ne tumači pravu slavnu veru.. i kakto da za Prslina postoje jači i slabiji rabini.. kad su svi do jednog slabi ali ajde, to je ta neka skolastika.. Bolje da i ne pitam..
belch Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Та оригинална хришћанска, она која на прави начин тумачи речи живог Бога је правослвна црква. "Imate pravo da paradirate, ali samo o svom trošku i trošku svojih nalogodavaca, ma kako se oni zvali, kako za paradu, tako i za obezbeđenje, no ne o trošku Srbije" reče živi bog i ostade živ.
ToniAdams Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Осећање и мишљење. Али, да не би прерасло у догму хајде да покушамо испочетка цео разговор. Ево, у знак добре воље и вере да већина сукоба може да се превазиђе уз мало труда обе стране ја ћу да покушам да покријем све рупе по којима сам до сада џарао. Сигурно ће се појавити и неке нове, не брини. Тим Кук је хришћанин. Његово хришћанство је протестантско, настало као противљење римокатоличкој цркви. Међу њима постоје разлике које се тичу догме, а не само друштвеног утицаја. Тих протестаната има тушта и тма и врло су слободни у тумачењу хришћанства. Није ретко да постоје локалне "цркве" које се, рецимо, залажу за расизам и сличне глупости. Ја све њих, као и римокатолике, доживљавам као заблуделу браћу који су се одродили од праве цркве, оригиналне хришћанске. Та оригинална хришћанска, она која на прави начин тумачи речи живог Бога је правослвна црква. Због тога је за мене православље синоним за хришћанство, а римокатолицизам за Алојзија Степинца. Стеј вит ми. Самим тим, све што те верске заједнице причају о Богу за мене има отприлике ону тежину коју има за тебе оно што било ко прича о Богу: поштоваћу њих и њихов избор, али нећу мислити да су у праву. Потпуно исто је и са јудаизмом или исламом или шинтоизмом - нешто ми је интересантно, све ми је битно - читао сам и делове Талмуда (оно што се налазило између корица књиге коју сам купио, колико схватам у питању је много више текстова) и Куран, можда не са пажњом коју заслужује, али ипак далеко више од већине хришћана (и атеиста) које сам упознао. Све то само као историјско-социолошку литерњтуру, наравно. Када ми Бог затреба, одем у цркву. Српску православну цркву, мада могу и у неку од сестринских. Али, ове остале гледам као зграде. На минарет сам се пео да не увредим хоџу домаћина који ми је то понудио као част, а ја клаустрофобичан и плашим се висине. Али сам се пео и чувао бих је од оне браће православаца који би да је разнесу, као што бих најрадије песницом завалио сваку антисемитску џукелу који пљује по сећању на жртве холокауста. Све то заједно резултира тиме - што је прилично опште место за сваког верника, јер исто тако на нас православце гледају и сви побројани - да је мени смешно то што питаш Јевреје да ти објасне да ли протестант може да каже да му је сексуално опредељење дар од Бога. Или, хајде да не направим неку несвесну грешку, што њихове коментаре који су дали када су прочитали линковану расправу интерпретираш на начин који мене може да уведе у такву врсту забуне да помислим да они раде то што рекох. porasto si u mojim ocima sve ovo zbog potrebe. :( sebicno, ne? svakako da da, ali svakako ljucki i iskreno.
Krampa Posted November 8, 2014 Posted November 8, 2014 (edited) naletih na b92 na ovo :D https://www.youtube.com/watch?v=wuDqEGlKOus#t=314 Edited November 8, 2014 by Krampa
Takeshi Posted November 8, 2014 Posted November 8, 2014 (edited) naletih na b92 na ovo :D https://www.youtube.com/watch?v=wuDqEGlKOus#t=314 (trolololo) sta kaze pastor, jel postoji neko pravilo o farbanju kose? - btw, aslanova knjiga je nedavno i kod nas izasla. Edited November 8, 2014 by Takeshi
avala_prijem Posted November 8, 2014 Posted November 8, 2014 Viseslojnost Pekicevog "Vremena cuda" prosto sagoreva Aslanovog "Zilota". Stara pseudoistorijska tvrdnja o Isusu Zilotu, revolucionaru naspram Isusa Hristosa, Bogocoveka sada je pretocena u bestseler za dokone domacice. Kada se setimo da je do skoro na ovim prostorima postavka o istoricnosti Isusa bila ismevana od tzv. intelektualne samoupravljacke elite, onda ova knjiga ima nekakav smisao kao usputna stanica do istine.
kgmr Posted November 20, 2014 Posted November 20, 2014 samo nesto za domaci da uradim, pa dolazim da citam. procitala sam. lepo si sastavio.
Hella Posted November 20, 2014 Posted November 20, 2014 nešto slabo trans rodio ove godine Dve transrodne osobe danas su u centru Novog Sada, uz jako obezbeđenje policije, obeležile Dan sećanja na žrtve transfobije. https://www.youtube.com/watch?v=DPSYRVooIh0
Roger Sanchez Posted November 30, 2014 Posted November 30, 2014 Ovo govno od lista treba javno spaljivati na ulicama
Recommended Posts