Dagmar Posted October 31, 2014 Posted October 31, 2014 A ako ne prihvatimo da je homoseksualnost nasledjena? Kako nije kad je kod identičnih blizanaca u preko pola slučajeva gde je jedan gej i onaj drugi takođe gej? Hoćemo li sad da zamišljamo da je statistika ista za njih kao za opštu populaciju, da bismo neprihvatali ili šta je ideja??
kgmr Posted October 31, 2014 Posted October 31, 2014 Biti ponosan u odnosu na karakteristiku koju ti je dodelio Mr. Slucaj je ljudski, nromalno i potrebno. Zahvaljivati svevisnjem na tome je prepotentno. "Gift of God "ukazuje na ekskluzivitet: talenat, plave oci. Gift of God u smislu u kome ga Kuk tumaci: prosirenje vidika, snaga da se suoci sa preprekama su licne karakteristike, a ne grupne.. to Niti su gay gift of God, niti su Amerikanci exceptional, niti su Srbi narod najstariji. Taj Gift of god retoricko pomagalo je americki izum i stvara konfuziju izmedju licnog i kolektivnog pregnuca, plus religijski momenat. Takoreci, evangelicko prosvetljenje. Slicno mesanju reigijskog i invidualnog u prkosenju bolesti, recimo. Drugo, ako je njemu being gay gift of God, to znaci da je gejevima u celosti to gift of God. No, neki se sa sopstvenom seksualnoscu i sredinom nisu izborili na nacin na koji je to Cook ucinio te se retoricka figura nekome moze uciniti i uvredljivom. Da li je "biti Rom", ili "biti crnac" gift of god da ponovim samog sebe? ovaj poslednji pasus nije utemeljen ni u cemu. poslednje pitanje: mozda nekom jeste. meni bi npr. da imam savest (ili kako to neki zovu, da verujem u boga), bilo bas super sto sam misling, ko sto pomenuh, jer mi je to omogucilo da se druzim s raznim ljudima, bez obzira na nacionalnost. iz toga nikako ne moze izaci stav da se ljudi koji nisu mislinzi druze samo sa drugim nemislinzima. niti da nisam to na drugi nacin mogla da postignem. niti da sam postigla ista sto je vrednije od svakog drugog, pa i suprotstavljenog izbora. Вероватно баш због те гордости, а могуће јер је тема човек који каже да је хомосексуалност дар од Бога. ne kaze to, zasto izvrces? mislim, znam zasto, da bi pobedio u raspravi na internetu, sto nam je svima praiskonski nagon, ali zasto to radis tako providno? rekao je da je dobio dar, ja ne znam kako ste uspeli (budja i ti) da vidite da na bilo koji nacin ima ekspanzionisticke tendencije prema odnosu boga i svih homoseksualca, ili kako znate da ne smatra to i za heteroseksualce ja mislim da je vama zasmetalo sto jedan gej kaze da veruje u boga, cime i pravda svoj seks sa drugim muskarcima. je l' vam smeta i 'nekanamjebogupomoci', 'sacuvajmeboze', 'budibogsnama', 'bozemesakloni'? ova poslednja jeste koketna
Indy Posted October 31, 2014 Posted October 31, 2014 Смртни је грех, не вреди. Ma dobro, oprosticemo mi liberali to bogu, mi smo tolerantni.
Прслин Posted October 31, 2014 Posted October 31, 2014 Ne znam za druge, ali evo mogu da ti kažem u svoje ime. Sebe smatram ateistom ili možda donekle panteistom jer bih aminovao većinu biblije kada bi umesto Svevišnji bilo navedeno Priroda. Jako rano u životu sam morao da razmišljam o postojanju boga jer sam igrom slučaja rodjen sa nečim što su mi sveštenici nazvali krstom koji nosim. Za moje dve kliničke smrti nisam, na žalost, video ni belo svetlo, ni 'arem pun devica - samo prazninu uzrokovanu nemanjem svesti. I zato samjakorano odlučio da ne budem mučenik sa krstom ili "odlazeća duša" već pre greška prirode. Guram na svoju hrabrost i želju za životom evo već 33. godinu života. I meni moj usud jeste neka vrsta dara, ali ne od boga već od genetike. Iz tog razloga mi je silly što se Kuk zahvaljuje bogu, ali šta ćeš čovek je religiozan i on to smatra darom od inteligentnog dizajna u koji veruje. Жао ми је због твоје ситуације и свака ти част на храбрости. Изнео си крајње приватну и врло потресну ствар у веома јавном разговору, те претпостављам да не очекујеш сажаљење - капирам да је таквог сентимента ионако преко главе, а да си одлучио да ово поделиш са свима нама јер је битно за расправу. Због тога ћу наставити разговор, а ако сам погрешио у овој процени, ти ми реци па ћу да ућутим. Mene lično jako pogadjaju te reči jer čine da se osećam odbačenim i silovanim od strane jakih i zdravih za nešto za šta nisam kriv, a zbog čega se namučih ceo život. Priznaćeš da je to surovo. I zbog toga se saosećam sa svima koji su u startu ''smrtno grešni'' na osnovu odluke grupe random ljudi koja ima neku ćagu da to odredjuje, samo na osnovu životnog stila koji nisu birali već su se rodili takvi. Претпостављам да је ово кључно. Ако сам добро разумео, ти кажеш да саосећаш са хомосексуалцима - за које сматраш да су рођени такви - јер црква њима каже да чине смртни грех зато што препознајеш аналогију са ситуацијом у којој си ти, а у којој те јаки и здрави одбацују јер си рођен са проблемом. Ако нешто нисам разумео или сам погрешно протумачио, извини, док не кажеш другачије полемисаћу са овим тумачењем. Ти немаш избор. Никада га ниси имао, а самим тим немаш било какву кривицу за своју болест. То је ваљда јасно. Ако прихватим да се са хомосексуализмом рађа - не желим са овим да полемишем јер стварно не знам ништа о овоме, лаички бих рекао да се неко рађа, а неко постаје - није чињеница да се неко са тим родио оно што је смртни грех, смртни грех је упражњавање хомосексуалног односа. А после тога постоји и могућност покајања. Дакле, оног секунда када слободна воља каже "ја то желим, ја ћу то да урадим", па онда особа то и уради, онда настаје грех. То нема везе са твојом ситуацијом, ти ниси изабрао да будеш болестан. Живот у смртном греху може било када да се прекине исповешћу и покајањем. То нема везе са твојом ситуацијом, ти не можеш својом вољом да прекинеш болест. Пошто ће одмах да крене "па шта да раде, је л' да немају секс" прича, да унапред одговорим - ако брину за спас своје душе, да. Исто су урадили и хетеросексуалци који су одлучили да постану монаси: одрекли су се блудничења и још много других ствари. Ако су у фазону "ја сам се родио овакав и хоћу да радим шта хоћу и шта ми тело каже", и то је у данашњем друштву потпуно прихватљиво, али онда не могу да буду хришћани или бар не могу да буду добри хришћани. Ни то нема везе са тобом, или има онолико колико си ти одлучио да не будеш хришћанин. И која је казна за то што ће свесно, уз знање шта је казна, да изаберу угађање својим страстима и да живе у смртном греху? буду хомосексуалци, да свесно крше правила једне догме? После смрти, ако се не покају у последњем тренутку, иду у пакао. Па? Пакао не постоји, је л' да. И какве везе онда има однос цркве према хомосексуалцима са твојом ситуацијом? Да ли се идентификујеш и осећаш јаку емпатију са Артемијем и оним јадним људима који се у мантијама и са иконама залећу на геј параду? И они чине смртни грех раскола, исто ће у пакао ако се не покају. Да ли разумеш Жоту и имаш снажну емпатију јер он чини смртни грех богохулства? Је л' имаш емпатију са мном јер чиним смртни грех падања у очајање? Kontam ja da timalo teras kontru zbog svoje mantre, ali reci onda barem otvoreno - burn in hell, infidels. Pusti to, šta vam znači moje mišljenje. Meni znači, jbg. О хомосексуалности и геј паради сам рекао шта сам имао сто пута, а поновићу поново јер се то ваљда ради када немаш ништа ново да кажеш: хомосексуалност је смртни грех, једнако као и свако друго блудничење (сећаш се, Васо, већ смо причали о томе) и зато на геј параду сигурно не бих ишао али људима је Бог дао слободу избора и борба против слободе је борба против Бога, па је зато не бих ни забрањивао, а све који дођу да бију хомосексуалце бих потрпао у затвор. И да се одржи био бих тужан не зато што би Србија изгубила неки лудачки рат против геј лобија, већ што ће толики људи горети у паклу ако се не покају, а и ја са њима ако се не поправим али из неких других разлога - што ми неће бити претерана утеха.
Прслин Posted October 31, 2014 Posted October 31, 2014 ovaj poslednji pasus nije utemeljen ni u cemu. ne kaze to, zasto izvrces? mislim, znam zasto, da bi pobedio u raspravi na internetu, sto nam je svima praiskonski nagon, ali zasto to radis tako providno? Не изврћем, не знам зашто мислиш да сам стално ироничан. Искрено сам одговорио, а ухватио сам себе и у томе да сам написао "могуће због гордости, вероватно због теме", па сам размишљао шта је истинитије и проценио да је баш то што сам написао доказ да је ипак тачније "вероватно због гордости, могуће због теме". Немам ја жељу да победим Лрда у расправи, осим када причамо о серијама, већ покушавам да водим искрен разговор са свима са којима ми се учини да од њих могу нешто да сазнам. Будале тролујем и зајебавам, а после ми и због тога жао, па се полу смејуљим, а полу стидим. Зависи каква је фора, у ствари, ако сам их зајебао да је смешно онда ми више годи сујети. А онда се сетим да је то лоше и тако у круг. Јебига, мука жива. Али када причам о хришћанству сам озбиљан и не тролујем јер не знам много и немам баш слободу коју имам када знам више о теми (или мислим да знам). На остатак поста ти на неки начин одговарам кроз разговор са Мосом, чини ми се бар.
kgmr Posted October 31, 2014 Posted October 31, 2014 ali mi ne pricamo o odnosu crkve prema homoseksualcima, mi pricamo o tome zasto budji i tebi smeta sto jedan homo priziva boga i zasto mu se svidja da bude homo. ima tu malo i amerikanizacije i dogme, ali ovo je glavna tema. o'rajlilili
Прслин Posted November 1, 2014 Posted November 1, 2014 Не би мени сметало да призива, мени смета што тврди да му је хомосексуалност дар од Бога. Је л' стварно морам испочетка да објашњавам свој став?
Indy Posted November 1, 2014 Posted November 1, 2014 Zar nije sve dar od boga (kad bi to postojalo)? Kako bilo, ako hriscanstvo zaista ima toliko rigidan stav, utoliko gore po njega. Cini se da cak i papa ima tendenciju da to malo omeksa ovih dana. A posebno mi je problematicna tvrdnja da je odlazak u monastvo neko odricanje od prelesti. Mislim, jeste u teoriji, ali praksa je malo drugacija.
Time Crisis Posted November 1, 2014 Posted November 1, 2014 Zar nije sve dar od boga (kad bi to postojalo)? Kako bilo, ako hriscanstvo zaista ima toliko rigidan stav, utoliko gore po njega. Cini se da cak i papa ima tendenciju da to malo omeksa ovih dana. A posebno mi je problematicna tvrdnja da je odlazak u monastvo neko odricanje od prelesti. Mislim, jeste u teoriji, ali praksa je malo drugacija. Uzeti baš sve što piše u Starom zavetu zdravo za gotovo, mislim da nije samo stvar vere već i dobrim delom žmurenja na očigledno potpuno nemoguće stvari, nije ni čudo ako na kraju izgleda jako rigidno.
Zhota Posted November 1, 2014 Posted November 1, 2014 Пошто ће одмах да крене "па шта да раде, је л' да немају секс" прича, да унапред одговорим - ако брину за спас своје душе, да. Исто су урадили и хетеросексуалци који су одлучили да постану монаси: одрекли су се блудничења и још много других ствари. 90% fizicki zdravih ljudi drka. zasto neko njih isto ovako lepo ne upozori da cine smrtni greh, nego su se svi okomili bas na homoseksualce? ili zasto niko ne pominje preljubu, gordost, i ostale radosti zemaljskog zivota, nego bas ono sto vole da cuju najzatucaniji i najnasilniji ljudi u ovoj zemlji. e kad to budes shvatio, onda ces moci da razumes o cemu ti ovde ljudi pisu.
Amos Posted November 1, 2014 Posted November 1, 2014 (edited) Pre svega, utisak da se homoseksualci radjaju sam izvukao na dva primera iz bliske okoline. U jednom slučaju radi se o momku koji se još kao dete igrao sa barbikama i to ga je činilo srećnim. Odrastanjem u maloj sredini radio je hiljadu podsvesnih stvari da se uklopi i pored vidljive feminiziranosti bio taman toliko udaljen od sreće. Pre nekog vremena je izašao iz ormana, na šta je njegova rodjena sestra insistirala da ga odvede u manastir na proćiščenje. Pošto je jako vezan za sestru on je i otišao da bi ih sveštenik držao oboje u hladnom buretu sa vodom i izbacio djavola iz njega. Nije preko bureta odjednom zavoleo sisate žene više od snažnih muških intelektualaca. Sam čin gde neko želi da ti iskoreni nešto urodjeno je horor. U prilog tvoje argumentacije, jedan drugi sveštenik im je poručio da se radi o skretanju sa pravog puta ali da imaju strpljenja i vole svog sina i brata kakav god da je. Nisu svi skotovi, jasno. Drugi primer je devojka koja je jednostavno shvatila da je gej onih dana kada je kao klinka ušla u ženskih svlačionicu košarkaškog tima za koji je igrala. Obe osobe žive sa svojim partnerima i mislim da razumeš u kom smislu su srećne. Imaju svoje pravo na izbor partnera i da budu to što jesu. Recimo samo za trenutak da nije stvar samo seksa, već ljubavi. Mislim da ljubav ne može da bude osnova za smrtni greh pa da ga jebeš (no homo). Sebe sam u priču ubacio da bih objasnio relaciju dara i nošenja krsta. Moja konekcija sa ovim o čemu pišemo je u tome što poistovećujem vrstu odbačenosti od društva. Većina ne voli drugačijost bilo koje vrste u svojoj blizini, i kraj. Trenutno se nalazimo u takvom socijalnom bunaru da su gej osobe (pederi) na glavnom tapetu. Jači će u najvećem broju slučajeva morati na neki način da stave do znanja slabijima ko je ko. Mršava deca jednom debelom klincu. Ali mislim da je ono što najviše žesti religiozne osobe baš ta sreća koja daje gej osobama slobodu i priliku da trully budu šta jesu. To mnogi nemaju, nije im dozvoljeno ili ne smeju i onda sadistički žele da ponize (verbalno) i utuku (fizički) tudju sreću. Ti si naravno mnogo pametniji od toga, ali slegneš ramenima i svoj mir nadješ u rečenici: ah, well, izabrali su blud i čeka ih pakao ako se ne pokaju. Ili nek se drže pravila crkve ili ovde za njih nema mesta. Zašto ne bi mogao biti hrišćanin ako ne prati svaki zarez i trip random sveštenika? Koji je to elitizam? Jednom sam sa prijateljima završio na nekoj, čini mi se, zimskoj misi. I sveštenik je u jednom trenutku rekao: Sada svi koji nisu kršteni nek istupe iz hrama. Waaaat? Zaista sam mislio da nisam dobro čuo. Pa tu arogantnost nema ni veslački klub Kembridza. Ej, crkva koja valjda treba da okuplja smrznute, uboge bez krova na glavom, pa bilo koga ko hoće da pridje pastvi izbacuje nekrštene. Da ne pominjem kako ja sedim tu, ateista ali kršteni jebiga, i to kršten od onog popa Žarkovića što bi da pali pedere za vreme dok se zabavljao za mojom bebisiterkom. Porodična zajebancija je da li sam kršten pre, posle ili za vreme njihove snoške. Kad sam pitao ovo dvoje, koj moj, odgovor im je bio istovetan kao tvoj - to su pravila crkve i kao takva se moraju poštovati. E, pa jebeš takve hrišćane. Kao da ste svi zaboravili na osnovu hrišćanstva (ljubav) zarad akata, članova i pravila ustanovljenih od sedokosih, debelih Mitrandira. Dakle, sve što ja čujem od crkve i verujućih je: "drugačiji, drugačiji, drugačiji" ili "mi i oni". Ako neko želi da veruje ali ne želi da bude član tog kva, kva kluba, onda po meni ima svako ljudsko i božije pravo da ne bude član ali u isto vreme da za svoj groš veruje. Sam si pomenuo benefit of a doubt dok svi ne umremo, pa kako možeš uvesti onda monopol na verovanje preteći roštiljanjem zbog smrtnog greha? Edited November 1, 2014 by Mos
djili Posted November 1, 2014 Posted November 1, 2014 Kako su u Nikei izglasali da je u pitanju bezgrješno rodjenje, možda bi i na ovu temu moglo nešto drugo da se izglasa?
Indy Posted November 1, 2014 Posted November 1, 2014 (edited) When I look back upon my lifeIt's always with a sense of shameI've always been the one to blameFor everything I long to doNo matter when or where or whoHas one thing in common, tooIt's a, it's a, it's a, it's a sinIt's a sinEverything I've ever doneEverything I ever doEvery place I've ever beenEverywhere I'm going toIt's a sin Edited November 1, 2014 by Indy
gagorder Posted November 1, 2014 Posted November 1, 2014 Pitam se samo je l se bogu pripisuje samo ono s cim je covek rodjen ili i ono sto ga zadesi a sto nije mogao da predvidi, izbegne ili otkloni. Prosto da vidimo tu alokaciju odgovornosti i zasluga. Inace, Mos trenutno drzi jedno nepretenciozno predavanje sagovorniku. Mose, pozdrav
Recommended Posts