Utvara Posted October 1, 2014 Posted October 1, 2014 koji vi? ko sto ih ne oporezuje? Ko zna šta je talentovani pisac hteo da kaže... Valjda mi=PPP? Da se udružimo, pa da skupljamo "orthodoxni" porez? sto ne oporezujete ortodoxne - barem property tax na bogomolje? Ili porez na ortodoxne audije - fica je tax exempt - motherfuckin Audi ain't etc. PDV na ortodoxni cenovnik kada mole Ili osvestavaju I sl. Ja bih jako voleo da budem pravoslavni poreznik, ali ne da mi se, šta ćeš. Onako turn of the century, kraljevski poreznik na konju, sa prangijom ko neće da plati poreza, da skupljam feudalni desetak. Da li bi mi se pridružio, da zajedno odjašemo u sumrak?
Аврам Гојић Posted October 1, 2014 Author Posted October 1, 2014 Naravno da to misli, ima jos par forumasa koji misle da smo mi ovde hive mind.
Utvara Posted October 1, 2014 Posted October 1, 2014 Kako je to lako i jednostavno, samo se treba udružiti i skupljati porez. Što se vi ne udružite, te skupljate porez od crkava? Briljantne ideje, pravi brainstorming kolege maximusa.
Аврам Гојић Posted October 1, 2014 Author Posted October 1, 2014 znam jednog u Jagodini, sa Sarine međe, koji je to radio solo. napakovali mu razbojništvo i još svašta.
Time Crisis Posted October 1, 2014 Posted October 1, 2014 Kako je to lako i jednostavno, samo se treba udružiti i skupljati porez. Što se vi ne udružite, te skupljate porez od crkava? Briljantne ideje, pravi brainstorming kolege maximusa. Dobro, verovatno je hteo da kaže "zašto se u Srbiji ne bi oporezivale crkve", sigurno da nije bukvalno mislio na nas ovde i da se udružujemo. Nrdule ima u svom programu da crkve treba da plaćuju porez, ne znam kako stoje ostale stranke, ali čisto sumnjam da bi neko hteo da se meša u taj deo.
harper lee Posted October 1, 2014 Posted October 1, 2014 Pa, ovde je suština u kojoj grešiš. Izazove pred vernike stavljaju promene u društvenim odnosima, koje ne kreiraju samo ateisti. Štaviše, češće ih kreiraju sami vernici u smislu da ih je više pa više utiču na promene u društvu. Npr. Dveri i slični žele da spasu porodicu. Ono što oni međutim ne žele da razumeju je to da je kriza porodice posledica kapitalizma na više načina (žene su emancipovane, pa rade; svi rade mnogo više; izdržavanje dece je skuplje, itd). Ne izazivaju krizu porodice dakle žene zato što hoće da rade, već je ženama nužno da rade, a i samom kapitalizmu je nužno da žene rade (pada cena radne snage). Tako je, u suštini i sa pravima gejeva i sa bilo kojom drugom promenom morala. Ne možeš imati liberalno kapitalističko društvo i feudalni moral. To ne ide. Ma, ne zele Dveri da spasu porodicu vec njihovu viziju toga sta porodica treba da znaci. Nema tu nikakvih civilizacijskih preokreta i "izazova zbog promena u drustvenim odnosima", samo cinicne potrebe da svet izgleda tacno onako kako ja mislim da treba da izgleda. Citav koncept manjinskih prava je, inace, legalizacija diskriminacije unutar koje se od diskriminacije izuzima ona manjnska grupa cija su prava kodifikovana, pa se onda i svaka grupa bori iskljucivo za sebe. Nema to veze ni sa principijelnom borbom za ljudska prava ni sa nekakvom emancipacijom drustva samo sa zastitom sopstvenog polozaja i interesa. Sto je skroz OK, samo ne treba od toga praviti neku narocitu dramu.
harper lee Posted October 1, 2014 Posted October 1, 2014 jel harper gej? Pa, bio sam na Prajdu a tebe tamo nisam video. Jesi li bio?
boshoku Posted October 1, 2014 Posted October 1, 2014 jesam, išo se šibam s hulosima, nigde ih nije bilo
harper lee Posted October 1, 2014 Posted October 1, 2014 jesam, išo se šibam s hulosima, nigde ih nije bilo Tough luck. :(
Apdajk Posted October 1, 2014 Posted October 1, 2014 Video izdanje Peščanika o beogradskom Prajdu, govore: Vesna Rakić-Vodinelić, Miša Vasić i Dejan Ilić http://vimeo.com/107682831
Turnbull Posted October 1, 2014 Posted October 1, 2014 (edited) Boldovano (i prvo i drugo): Nije sija nego vrat. Vrtis eufemizme, a moju interpretaciju sustinski nisi osporio. "Menja se drustvo." Sta je drustvo u ovom slucaju? Vernici i ovi drugi koji se emancipuju. Ali, ko se preispitava, po tvom sudu? Vernici. Ko se onda tu menja? Vernici. Drustvo se menja tako sto se menjaju vernici. iliti malo drugacije, a opet isto. Ko stavlja izazove pred vernike? Ovi drugaciji koji traze priznanje. A kako traze priznanje? Pretpostavljam ubedjujuci ove druge da su u pravu. A ako dobiju priznanje, ko se tu promenio - vernik ili ovaj koji trazi priznanje? Vernik. Dakle, drugaciji su konvertovali vernike. Tacka. Mislim, kao da su ti "izazovi" i "tenzije" pali s neba a ne usled spoljasnjeg pritiska, ma kakav mu vrednosni sud dali. Nastojim da pojednostavim diskusiju jer tvoje kruzne misli, i opstost koju ne razumem. Da bi se razumeli, predlazem da das neke primere kako u ovom slucaju vidis emancipaciju saglasnu sa tvojim opstim vidjenjem, pa da razjasnimo. Ovako, citam i citam i citam.., i nikako ne vidim sta sam "zgresio" u razumevanju tvojeg modela. Buđo, ovo je već stvarno vrhunac lenjog mišljenja. Nisi pokazao ni minimum vrlo elementarne dobre volje u razumevanju moje pozicije (alternativno, mogao bi da bude u pitanju nedostatak inteligencije, ali poznajući te, sumnjam), zapravo, kao da se aktivno trudiš da pogrešno razumeš. Samim tim stvarno ne znam vredi li davati dodatna objašnjenja jer tvoj problem nije sa mnom, nego sa sobom samim. Kobni je manje-više ukazao na ono šta mislim, ali evo da dodam i ja - menjanje društvenih uređenja, moralnih shvatanja itd. nije nešto što može da zaobiđe vernike - ne zaobilazi ni ikoga drugog, ali ni njih. Sami vernici ne žive na Marsu, nego među drugim ljudima, kao što ni Prslinovi famozni homoseksualni ateisti ne žive na Marsu, nego sa tim istim vernicima. U Prslinovom primeru izgleda kao da jesu na različitim planetama - šta ove druge briga za ove prve i šta oni o njima misle, ako već ne veruju u boba i pakao... Kao da neretko ti ljudi nisu braća i sestre, roditelji i deca, prijatelji, komšije, kolege, itd. Naravno da im je stalo šta misle jedni o drugima, i da u izvesnom smislu zahtevaju od druge strane da ih prizna kao jednako vredne, ne samo kao apstraktne osobe, već i kao nosioce izvesnih identiteta. Prslin pritom namerno izbegava sive zone i sve "prelazne oblike" - homoseksualne vernike, njima bliske i drage osobe, itd, da mu ne komplikuju konstrukciju, ali čim i njih uzmeš u obzir, počneš da shvataš da tu postoji ozbiljna napetost koja ne potiče ni iz kakvog spoljašnjeg pritiska - nego prosto iz nekih inkompatibilnih uverenja i obaveza kod samih vernika. Tebi se stalno čini da, kad te ja podsećam na negativne efekte nekih verovanj, zapravo govorim o politiizaciji i ugrožavanju tuđih prava, ali ti negativni efekti mogu se odnositi na način na koji jedna porodica, ili verska zajednica, tretira svoje homoseksualne članove. Još konkretnije od toga - pomisli na religiozne roditelje i njihov odnos prema homoseksualnoj deci. Kao roditelji, oni žele svojoj deci sve najbolje, uključujući i životnu i romantičnu sreću i ostvarenost, koja predstavlja manje-više sastavni deo naše predstave o dobrom životu. Kao vernici, pak - oni bi trebalo da smatraju da su homoseksualne veze greh i da njihovo dete treba da apstinira ili da pokuša da izgradi neku vrstu heteroseksualne zajednice. Jasno ti je, nadam se, da u praksi ove dve težnje ne idu jedna s drugom, i neka mora da otpadne - ne pod bilo čijom prisilom, a ponajmanje državnom, ateističkom, itd., već pod pritiskom koji proizvodi suprotstavljenost u verovanjima i obavezama samih vernika. Šta će otpasti, odtvoreno je pitanje, ali empirijski sad već imamo prilično dobru ideju šta otpada - otpadaju tabui i ono što se sada vidi kao besmislene zabrane. Religiozni ljudi sve češće odustaju od delova crkvenog učenja koji smatraju (sa dobrim razlozima), zastarelim, besmislenim, okrutnim ili prosto pogrešnim - a zašto i ne bi. Neki zbog toga napuštaju crkvu, ali mnogi ne - već nalaze načina da odvoje važno od nevažnog, još uvek živo od onog prevaziđenog i okamenjenog, a kako i ne bi - svaka se tradicija tumači u svetlu naših sadašnjih interesovanja, potreba i nedoumica. Vernici se dakle već uveliko menjaju (kao što se menjaju i svi drugi) - crkva kao okamenjena kvazi-monarhistička institucija kaska za ovim promenama (a kako i ne bi, životi i problemi muške, celibatne, sveštene elite mnogo su otuđeniji i različitiji od života i problema običnih vernika, nego što su to životi onih Prslinovih "homoseksualnih ateista"), ali slutim da će i to morati da se menja - opet ne pod bilo kakvim spoljnim pritiskom, nego pod pritiskom samih vernika. Edited October 1, 2014 by Turnbull
Recommended Posts