Time Crisis Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 nije svakako, samo se nadovezujem na onaj britanski tekst od pre par strana koji je tako opisao srbiju Da li stvarno nije? Možda se stvarno spolja bolje vidi.
onamonamo Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 vestacki indukovana homofibija u smislu drustvenog uticaja na formiranje stava? samo da razjasnim sebi na sta mislite izraz verovatno nije najprecizniji, preciznije bi bilo "vestacki indukovan povisen stepen homofobije", odredjeni stepen homofobije svakako postoji i bez "vestacke indukcije"
onamonamo Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 Da li stvarno nije? Možda se stvarno spolja bolje vidi. a sta znaci spolja ako poredis i sa sobom? komentator iz afrike ili azije bi mogao da analizira srbiju "spolja", britanac ne moze
kgmr Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 izraz verovatno nije najprecizniji, preciznije bi bilo "vestacki indukovan povisen stepen homofobije", odredjeni stepen homofobije svakako postoji i bez "vestacke indukcije" nije bila kritika, vec pitanje, stvarno. hm, uopste nisam ubedjena u to da odredjeni stepen homofobije postoji bez indukcije.
Notorious Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 (edited) slažem se, mislim da postoji samo u onoj meri u kojoj ljudi i inače reaguju na neouobičajeno/nepoznato koje na njih nema direktan uticaj, neprihvatanje je nadogradnja/indukcija. Edited September 30, 2014 by Notorious
kgmr Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 to sam htela da kazem, rekacija na novinu/nepoznatno da, ali sistem stavova, vrednosti i straha koji nazivamo homofobija - nema sanse. dobro, imamo dva glasa za ovo stanoviste :D
Turnbull Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 Ne znam baš koje je stanovište - da homofobija nije urođena? To skoro sigurno. Ali mislim da se homofobija kulturno vrlo rano usađuje, posebno dečacima, u procesu usvajanja muškog identiteta. U tom smislu mislim da homofobija postoji i pre u strogom smislu političke "indukcije".
Notorious Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 Čini mi se da smo obe podrazumevale socijalnu indukciju u najopštijem smislu. Mislim da je, osim u didaktičke svrhe, vrlo teško razlikovati tipove indukcije u užem smislu. Ko ti, na primer, garantuje da roditelji, pod uticajem političke indukcije, ne plasiraju muškom detetu homofobne stavove?
namenski Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 Znace kvalifikovani bolje, ali i na Balkanu (geografska odrednica, nikako civilizacijska ili politicka) su razne etnicke grupe imale sasvim razlicite stavove o homoseksualizmu; homofobija u modernom smislu je definitvno rodjena u gradskim, palanackim tacnije, sredinama zajedno sa svim ostalim pratecim pojavama (malo)gradjanskog palankizma koji je dozvoljavao javne kuce na primer, s tim da se o njima ne govori javno, itd, itd. Klasicno selo je definitivno bilo tolerantnije, naravno s obzirom na vreme i drustvene okolnosti; to vazi i za seks uopste. Steta sto se niko ne poduhvati da ispita dokumenta SUP-a iz post-WW2 perioda, mislim na Beograd: tamo ima masa podataka o ponasanju i (samo)organizovanju urbane gej zajednice u uslovima i zakonske i svake druge represije: od znakova prepoznavanja, preko mesta za okupljanje, itd, itd...
Agni Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 nije bila kritika, vec pitanje, stvarno. hm, uopste nisam ubedjena u to da odredjeni stepen homofobije postoji bez indukcije. to sam htela da kazem, rekacija na novinu/nepoznatno da, ali sistem stavova, vrednosti i straha koji nazivamo homofobija - nema sanse. dobro, imamo dva glasa za ovo stanoviste :D Mozda je dovoljno da postoji tradicionalna podela musko-zenskih uloga, cije se krsenje onda po difoltu osudjuje, i bez indukcije. Uz to, patrijarhalni sistem vrednosti obicno ide pod ruku sa posebnim prezirom prema muskarcima koji se ponasaju kao "slabiji pol".
Notorious Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 Socijalnu indukciju možeš da isključiš samo pod uslovom da tradicionalne uloge polova posmatraš kao izraz prirodnog poretka.
namenski Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 Uz to, patrijarhalni sistem vrednosti obicno ide pod ruku sa posebnim prezirom prema muskarcima koji se ponasaju kao "slabiji pol". To, pretpostavljam, vazi za i zatvore, kasarne, brodove?....
Agni Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 Socijalnu indukciju možeš da isključiš samo pod uslovom da tradicionalne uloge polova posmatraš kao izraz prirodnog poretka. Svakako. Nisam na vreme video tvoj post gde objasnjavas da ste pod indukcijom podrazumevale " socijalnu indukciju u najopštijem smislu".
onamonamo Posted September 30, 2014 Posted September 30, 2014 nije bila kritika, vec pitanje, stvarno. hm, uopste nisam ubedjena u to da odredjeni stepen homofobije postoji bez indukcije. da, evo ti i moj glas kao treci... mislio sam na "dnevno-politicku" indukciju, i da homofobija postoji i izvan nje, a slazem se i sa simetom da nije urodjena, vec da je indukovana nekim bazicnim vaspitanjem ili kakogod to nazvali
Recommended Posts