casperbgd Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 Preterujete. Niko ko je ozbiljan i koji predstavlja drustvenu opasnost(stagod to znacilo) nije lud da pravi ova klasicna tinejdzerska sranja kao sto su to uradila ona dvojica sa Teofilom. Ozbiljna ekipa nikad nece napraviti glupost koja lagano moze navuci paznju i odredjene lobije koji ce insistirati na resavanju slucaja. Stavise, ako to zaista jesu bili klinci 16-20 godina, onda je stvar i jasnija. Destruktivni nagoni(RELATIVIZACIJA!!!!) postoje u svima, ovde je artikulacija bila poprilicno glupa i naivna, verovatno prouzrokovana alkoholom i ostalim opijatima. Relativizacija over.I naravno da uvek postoji opasnost da ces dobiti batine uvece, pa makar imao i 2 metra i 120 kila, samo sto je to specificnije u okruzenju tih klinaca kada se peglaju medju sobom nego kad biju homoseksualce, ali tada to nasilje nije toliko zanimljivo i retko dolazi do medijske paznje.
Lezilebovich Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 (edited) možda je danas jedan od onih dana, ali ja ništa ne razumem :huh:sa čim preteruju i ko preteruje ?edit: "klasična tinejdžerska sranja" prebiti dečka sa mesarskim čekićem ??? gde si ti odrastao ... Edited September 9, 2012 by Lezilebovich
Ryan Franco Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 Preterujete. Niko ko je ozbiljan i koji predstavlja drustvenu opasnost(stagod to znacilo) nije lud da pravi ova klasicna tinejdzerska sranja kao sto su to uradila ona dvojica sa Teofilom. Ozbiljna ekipa nikad nece napraviti glupost koja lagano moze navuci paznju i odredjene lobije koji ce insistirati na resavanju slucaja. Stavise, ako to zaista jesu bili klinci 16-20 godina, onda je stvar i jasnija. Destruktivni nagoni(RELATIVIZACIJA!!!!) postoje u svima, ovde je artikulacija bila poprilicno glupa i naivna, verovatno prouzrokovana alkoholom i ostalim opijatima.Relativizacija over.I naravno da uvek postoji opasnost da ces dobiti batine uvece, pa makar imao i 2 metra i 120 kila, samo sto je to specificnije u okruzenju tih klinaca kada se peglaju medju sobom nego kad biju homoseksualce, ali tada to nasilje nije toliko zanimljivo i retko dolazi do medijske paznje.Da li si nekad dobio batine od jačih i brojnijih od sebe?
sailorman Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 Nisam imala nameru da relativizujem. Žao mi je ako je neko tako shvatio.Inače, moja reakcija potiče od naslova: ''Pretučen gay..'' a isto sam tako alergična na naslove ''uhvaćen rom koji je krao kablove''.Da li je problem manji ako napadnuti dečko nije gay ili da li je bitno meni, kao čitaocu to što je sitni lopov Rom.Elem, nejasna sam, znam probaću da pojasnim.Mislim da je etiketiranjem žrtava (na način na koji to ovdašnji mediji rade) iz ugroženih grupa (homoseksualci jesu ugrožena grupa) postiže više štete nego koristi. (Osim ako ovakav naslov ne natera Dačića da deluje kao što je delovao kod onog čuvenog bicikla, a ipak cenim da to nije cilj naslova.) Ako je cilj skretanje pažnje na ugroženost, svako dobronameran zna da su homoseksualci ugroženi, a ovve druge ne zanima. A meni se čini da je cilj, kako je neko napomenuo, da se ''zbog bezbedonosnih razloga'' otkaze parada. (Zato je mnogo štete naneto ovim naslovom.)Ova dva naslova nemaju veze jedan s drugim. Cilj prvog naslova je da ukaže na problem nasilja motivisanog homofobijom, cilj drugog je prosto širenje mržnje prema Romima. Ono što ti nazivaš 'etiketiranjem žrtve' je ustvari ukazivanje na uzrok nasilja. Kao što je nautilus gore napisao, ovo nije 'obično nasilje' i vrlo je važno utvrditi kako je i zašto do njega došlo.
mire Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 mire, a da ti ubuduce malo razmislis pre nego sto ispalis jos neki od tih tvojih telefonskih onelinera?šta, bre, da razmislim?...pojma nemaš koliko me zabole da pišem nešto, a da očekujem odobravanjei još mi malo puca za ocene "razmišljanja"ok, recimo da sam umesto "direktan poziv" napisao "potencijalna opasnost", šta to suštinski menja?ono što htedoh reći je da se sranja neprekidno dešavaju, a naglasi se jedno od par stotina, i to isključivo u cilju zvocanja, a ne konkretnog delovanjasveti dabović
InvisibleLight Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 Preterujete. Niko ko je ozbiljan i koji predstavlja drustvenu opasnost(stagod to znacilo) nije lud da pravi ova klasicna tinejdzerska sranja kao sto su to uradila ona dvojica sa Teofilom. Ozbiljna ekipa nikad nece napraviti glupost koja lagano moze navuci paznju i odredjene lobije koji ce insistirati na resavanju slucaja. Stavise, ako to zaista jesu bili klinci 16-20 godina, onda je stvar i jasnija. Destruktivni nagoni(RELATIVIZACIJA!!!!) postoje u svima, ovde je artikulacija bila poprilicno glupa i naivna, verovatno prouzrokovana alkoholom i ostalim opijatima.Relativizacija over.I naravno da uvek postoji opasnost da ces dobiti batine uvece, pa makar imao i 2 metra i 120 kila, samo sto je to specificnije u okruzenju tih klinaca kada se peglaju medju sobom nego kad biju homoseksualce, ali tada to nasilje nije toliko zanimljivo i retko dolazi do medijske paznje.ma kapiram da bi ti pijani klinci krepali ko buridanovo magare da im se istovremno na jednom kraju ukazala grupica pedera a na drugom grupica cigancica, ne bi znali na koju ce stranu da istresu mrznju..navijace suparnickog tima bi preskocili je su mozda i jacielem, problem je sto se mrznja ka pederima kao motiv prebijanja od strane 'nase (maloletne) dece' ustolicila kao trendy i u porastu je broj prebijenih u odnosu na pre 5 godina
svashtabezneshto Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 (edited) Do nasilja, tačnije do masovnog nasilja koje se dešava na ulici, došlo je zato što se za lom vilice dobije sest meseci, pet godina uslovno, što znači da se ne dobije ništa. Žrtva se biraju proizvoljno, večeras ćemo da napadamo navijače drugog kluba, sutra ćemo da napadamo 'pedere, preksutra ćemo Rome, a devojke u međuvremenu, ionako su sve one kurve.a propo naslova, mene ne zanima da li je napadnuti dečko gay ili nije, zanima me da se nađu oni koji su ga napali, kao što me ne zanima da li je 100 lopova nađen jedan koji nije većinske etničke grupe, pa se to naglasi, već me zanima da se svaki lopov uhvati. Edited September 9, 2012 by svashtabezneshto
casperbgd Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 možda je danas jedan od onih dana, ali ja ništa ne razumem :huh:sa čim preteruju i ko preteruje ?edit: "klasična tinejdžerska sranja" prebiti dečka sa mesarskim čekićem ??? gde si ti odrastao ...Pa potpuno je nebitno gde sam odrastao, ali sam se raznih prica naslusao i nacitao gde su potezani i mnogo gore stvari od cekica. Imao sam slucaj i u osnovnoj i srednjoj skoli da vidim likove koji se vracaju sa velikog odmora sa udarcem od sekire. Upravo je jedan od problema sto se od nasilja pravi svojevrsna tabu tema o kojoj se vrlo retko prica osim ako ne postoji neka pozadina politike identiteta (rasa, nacija, seksualno opredeljenje i povremeno navijacko opredeljenje), obilazak nekoliko skola, razgovor sa direktorom itd. je dovoljan da pokaze svakodnevno prisustvo nasilja koje sve cesce nije ferka jedan na jedan pesnicama.Da li si nekad dobio batine od jačih i brojnijih od sebe?Od jacih da, brojnijih ne, spletom raznih okolnosti. Ali ako cemo vec na toj subjektivnoj osnovi, ja sam stao izmedju naciste i homoseksualca prilikom "prevaspitavanja", tako da mi molim te nemoj srati o toj prici kako nisam iskusio pa ne znam.
foton_u_mirovanju Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 Preterujete. Niko ko je ozbiljan i koji predstavlja drustvenu opasnost(stagod to znacilo) nije lud da pravi ova klasicna tinejdzerska sranja kao sto su to uradila ona dvojica sa Teofilom. Ozbiljna ekipa nikad nece napraviti glupost koja lagano moze navuci paznju i odredjene lobije koji ce insistirati na resavanju slucaja. Stavise, ako to zaista jesu bili klinci 16-20 godina, onda je stvar i jasnija. Destruktivni nagoni(RELATIVIZACIJA!!!!) postoje u svima, ovde je artikulacija bila poprilicno glupa i naivna, verovatno prouzrokovana alkoholom i ostalim opijatima.Relativizacija over.Postoji neka Ozbiljna Ekipa iz nekakve Nevidljive Zaleđine koja sprema Ozbiljna Sranja, a ''klince 16-20 godina'' koji napadaju u čoporima sa sve kreativnim izborom oružja da kapiramo kao neozbiljne?
sailorman Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 Do nasilja, tačnije do masovnog nasilja koje se dešava na ulici, došlo je zato što se za lom vilice dobije sest meseci, pet godina uslovno, što znači da se ne dobije ništa. Žrtva se biraju proizvoljno, večeras ćemo da napadamo navijače drugog kluba, sutra ćemo da napadamo 'pedere, preksutra ćemo Rome, a devojke u međuvremenu, ionako su sve one kurve.a propo naslova, mene ne zanima da li je napadnuti dečko gay ili nije, zanima me da se nađu oni koji su ga napali, kao što me ne zanima da li je 100 lopova nađen jedan koji nije većinske etničke grupe, pa se to naglasi, već me zanima da se svaki lopov uhvati.Kul, ne slažemo se. Mene itekako zanima to što je napadnuti dečko gej, upravo zato što je napadnut zbog toga što je gej. I naravno da ne mislim da je jednini uzrok homofobnog nasilja preblaga kaznena politika. To pitanje je mnogo kompleksnije.
Lezilebovich Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 Pa potpuno je nebitno gde sam odrastao, ali sam se raznih prica naslusao i nacitao gde su potezani i mnogo gore stvari od cekica. Imao sam slucaj i u osnovnoj i srednjoj skoli da vidim likove koji se vracaju sa velikog odmora sa udarcem od sekire. Upravo je jedan od problema sto se od nasilja pravi svojevrsna tabu tema o kojoj se vrlo retko prica osim ako ne postoji neka pozadina politike identiteta (rasa, nacija, seksualno opredeljenje i povremeno navijacko opredeljenje), obilazak nekoliko skola, razgovor sa direktorom itd. je dovoljan da pokaze svakodnevno prisustvo nasilja koje sve cesce nije ferka jedan na jedan pesnicama.o tome i pričam, to su ekcesi. nije klasično tinejdžersko sranje. nautilus je lepo objasnio u čemu je razlika izmedju tuče u dvorištu izmedju Lenjina i Gundulića i ovog napada, pa nema smisla dalje širiti priču na opštu nasilničku prirodu društva, koja se po pravilu poteže da se relativizuju konkretni zločini.
JozoMujica Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 ovo nije 'obično nasilje' i vrlo je važno utvrditi kako je i zašto do njega došlo.Pa sad, nisam siguran da postoji obično i neobično nasilje, sam čin nasilja iz mržnje, je nešto što većina stanovnika Balkana nosi u sebi, bilo da je mržnja prema gej populaciji, drugom narodu ili pripadniku suprotnog navijačkog tabora.I mislim da je za svako nasilje podjednako važno (ili nevažno) utvrditi kako je i zašto do njega došlo, ne vidim razloga za posebno drečanje zato što je u pitanju pripadnik gej populacije. Ali (zato sam i napisao ili nevažno), na državi nije da traži uzroke, time treba da se bave psiholozi i sociolozi, pa tek onda država kroz nekakve mere pacifizacije stanovništva.Ono što država mora da obezbedi svim svojim građanima maksimalan i pri tome podjednak stepen bezbednosti, kao i da vrši sankcionisanje problematičnih protuva prema kome god ispoljavali nasilje. Samo što će to biti malo morgen , dok je ovakva kakva je.
mire Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 Pa sad, nisam siguran da postoji obično i neobično nasilje, sam čin nasilja iz mržnje, je nešto što većina stanovnika Balkana nosi u sebi, bilo da je mržnja prema gej populaciji, drugom narodu ili pripadniku suprotnog navijačkog tabora.I mislim da je za svako nasilje podjednako važno (ili nevažno) utvrditi kako je i zašto do njega došlo, ne vidim razloga za posebno drečanje zato što je u pitanju pripadnik gej populacije. Ali (zato sam i napisao ili nevažno), na državi nije da traži uzroke, time treba da se bave psiholozi i sociolozi, pa tek onda država kroz nekakve mere pacifizacije stanovništva.Ono što država mora da obezbedi svim svojim građanima maksimalan i pri tome podjednak stepen bezbednosti, kao i da vrši sankcionisanje problematičnih protuva prema kome god ispoljavali nasilje. Samo što će to biti malo morgen , dok je ovakva kakva je.+1 ...
casperbgd Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 Postoji neka Ozbiljna Ekipa iz nekakve Nevidljive Zaleđine koja sprema Ozbiljna Sranja, a ''klince 16-20 godina'' koji napadaju u čoporima sa sve kreativnim izborom oružja da kapiramo kao neozbiljne?Ozbiljna ekipa na vreme preraste lokalno dokazivanje tucama i krene da se bavi npr. dilovanjem droge ili nekim drugim kriminalom. Ozbiljnost prebijanja ugrozenih grupa, odnosno drustvena opasnost(posto se taj termin upotrebio) kod nas jos ne postoji, jer ne postoji "ozbiljna ekipa" koja se time bavi. Jos nismo zasli toliko u ekonomsku krizu, takva ozbiljnost postoji u Grckoj, ali tamo takodje postoje i organizacije koje nece kukati protiv nasilja i upirati prstom u neefikasnu policiju. Hapsenje tu skoro nista ne resava, eventualno moze da "uozbilji" klince i vrati ih na ulicu verovatno spremnije na drugacije aktivnosti koje se idalje nece dopadati "postenim gradjanima".
Ryan Franco Posted September 9, 2012 Posted September 9, 2012 E sori brate nemoj da me lemaš, molim te. Prvo, nasilje jeste tabu i to je civilizacijska tekovina baš kao što seremo i pišamo u privantosti svoga doma. Drugo, svaki put kad se potegne ova tema ti je razvodnjavaš pričom: "Ima nasilja svuda ali se o njemu ne priča. Evo biju se navijači stalno pa nikom ništa." I to je dobro. Ne postoji nijedan razlog zašto bi se društvo bavilo žrtvom koja je sama odabrala nasilje kao hobi u kom može da eventualno izvuče deblji kraj, u istoj meri u kojoj bi se bavilo ljudim koji su se ni krivi ni dužni našli u njemu. Evo pre par meseci je u navijačkoj tuči izbodrn biciklista. Umalo nije iskrvario na smrt. Ali je društveni problem kako pomoći mladim ljudima da ne ubijaju druge ljude, ne?E pa nije i ne može da bude.Inače, o čemu ti gore pričaš, da li si svestan? Gore stvari od čekića? Hoćemo da pravimo gradaciju naoružanja? Ej bre, čekićem u glavu, alo, Srbine. To je pokušaj ubistva. Kakve veze ima je li pokušano nečim efikasnijim?
Recommended Posts