Jump to content
IGNORED

Beograd Prajd

Аврам Гојић

Da li će vlast dozvoliti održavanje Prajda?  

169 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted
Zapravo slično kao BS, ali bez nacionalizma.
Cenim da ovde mislis na onaj trash od Beogradskog Sindikata (o cemu jedva znam, ali i to je previse), a ne Biki Srbljanovic. :D
Posted (edited)
pisem u afektu, pa prastajte, sto bi rekao Vasa, ali - nije mnogo bolje! ti takvi su krivi isto koliko i huliganska govna sto se stanje u srbiji ne menja. pazi, nije ih briga! pa kul, nije ni mene briga sto ljudi u srbiji zive ko pacovi, sto ti je svaki odlazak na porodjaj lutrija sa bolnickim infekcijama, sto umiru ko muve od preventabilnih kancera, sto rade bez da im se plati - sve to zasluzuju! kad god nesto kazem mojima u srbiji dobijem odgovor "ti ne znas, ti nisi ovde, ovde se tako zivi" - da, tako se zivi, s jebenim razlogom! za ostale, GlasR je dao predlog kako se spasti. ja nemam bolji.
plus zilionp.s. ljudi realno za ono sinoć nisu znali, ali i da jesu, sumnjam da bi bilo baš mnogo bolje. Bg je mali grad, a Srbi su pičke Edited by April
Posted (edited)
Samo ukratko, ne bih da ulazim u rasprave oko ovoga.Ni mene lično apsolutno ne zanima da li će se parada održati ili ne. Smatram da sama parada nije toliko bitna u popravljanju odnosa prema gej populaciji, koliko je bitna aktivistima koji od te halabuke zarađuju za život.Problem agresivnosti prema pederima i lezbejkama je širi problem, i nisu ugroženi samo oni, već svi koji se na ovaj ili onaj način "nađu na putu" navijačima (nazovimo ih jednim imenom).Problem ovog društva su zapravo baš ti - navijači, bez obzira da li nastupaju pod zastavom Zvezde, Partizana, Obraza, Naših ili kog već zločinačkog udruženja.Ne možeš se protiv raka lečiti tako što ćeš da po svaku cenu zaštitiš bubrege, a ostale organe ko jebe, već tako što ćeš uništavati ćelije raka.
Pa prosto nisi u pravu. Naravno da nema ništa bez obračuna sa huliganskim šljamom, ali problem sa Prajdom je što u tom slučaju, huligani nastupaju sa prećutnim ovlašćenjem celog društva, eto Marčelovog druga mnogo mrzi da se jebava da ide da bije pedere, ali ima ko će to učiniti u njegovo ime. Dakle, jedan od problema je upravo to što ekstremisti ne padaju s neba, nego nastupaju u ime celog društva.Drugo, ono što je u Marčelovom nastupu najgore nije to što je "protiv parade" (zapravo i nije protiv, samo ga kao baš briga), nego to što smatra da se društveni problemi rešavaju bez ikakve solidarnosti sa ugroženim grupama, tako što svako gleda samo svoja posla i juri samo svoj interes. To je najgora varijanta tranzicione tuposti koju je pominjao Indi. Gledaj svoja posla, šta te briga dal neko bije pedere, pali džamije, ili razbija izloge jevrejskih prodavnica. To je njihov problem. Edited by Syme
Posted
Samo ukratko, ne bih da ulazim u rasprave oko ovoga.Ni mene lično apsolutno ne zanima da li će se parada održati ili ne. Smatram da sama parada nije toliko bitna u popravljanju odnosa prema gej populaciji, koliko je bitna aktivistima koji od te halabuke zarađuju za život.Problem agresivnosti prema pederima i lezbejkama je širi problem, i nisu ugroženi samo oni, već svi koji se na ovaj ili onaj način "nađu na putu" navijačima (nazovimo ih jednim imenom).Problem ovog društva su zapravo baš ti - navijači, bez obzira da li nastupaju pod zastavom Zvezde, Partizana, Obraza, Naših ili kog već zločinačkog udruženja.Ne možeš se protiv raka lečiti tako što ćeš da po svaku cenu zaštitiš bubrege, a ostale organe ko jebe, već tako što ćeš uništavati ćelije raka.
Tako je (ovo što sam boldovao), međutim...Prajd je put ka osvajanju slobodu bilo koga od nas, svih koji mogu biti nekažnjeno mlaćeni ili diskriminisani zato što ih neki primitivci (tzv. navijači) doživljavaju drugačijima.
Posted

gotivac je sam sebi objasnio zasto bi sve ovo trebalo da ga zanima

Posted
Pa prosto nisi u pravu.
Ne, ti nisi u pravu.Problem nemogućnosti da se održi parada je posledica, a ne uzrok, i samim održavanjem parade "na silu", u uslovima u kojima bi se održala danas se ama baš ništa ne bi postiglo.Društveni problemi u ovakvom okruženju kakva je sada Srbija se rešavaju edukacijom, batinom i zatvorom, a taj film dok su korupcija, nepotizam i slavljenje bahatosti na ovom nivou nećemo gledati.Kad kažem navijači, mislim pre svega na političare, pa tek onda na njihove vojnike bez mozga.
Posted
Drugo, ono što je u Marčelovom nastupu najgore nije to što je "protiv parade" (zapravo i nije protiv, samo ga kao baš briga), nego to što smatra da se društveni problemi rešavaju bez ikakve solidarnosti sa ugroženim grupama, tako što svako gleda samo svoja posla i juri samo svoj interes. To je najgora varijanta tranzicione tuposti koju je pominjao Indi. Gledaj svoja posla, šta te briga dal neko bije pedere, pali džamije, ili razbija izloge jevrejskih prodavnica. To je njihov problem.
O ovome bi vredelo diskutovati.Šta se desilo sa nama, prvoborcima iz devedesetih? Bio sam među onih 50 koji su 10.marta 1991. odsedeli do jutra pored Terazijske česme čekajući da nas kljunovi konačno odvale od batina i završe priču. Teško da bismo se danas bojali balavaca sa tribina.Pre bih rekao da smo prevareni i prazni nakon svega. Generacije posle nas su na onoj strani. Kažite pošteno: izgubili smo. Kad konačno prelomimo da smo manjina, i da ćemo uvek biti manjina, možda počnemo da odlazimo na Prajd i da živimo za otpor primitivcima, i matorim i mladim.
Posted
Pravac u Minijature.
Pa ne baš, ono je bila ironična opaska na Gotivca i onog repera. Naravno da je sloboda izražavanja neotuđivo pravo i onih koji bi ga se najrađe odrekli. Sad me baš zanima kako izgleda taj program gledanja svog posla u rimama. O čemu li repuje onaj? Sad ću pogledati.
Posted (edited)

@syme ne razumes gotivca jer ti se taj stav ne slaze sa ideoloskim konceptom :) a covek je lepo napisao

Problem nemogućnosti da se održi parada je posledica, a ne uzrok, i samim održavanjem parade "na silu", u uslovima u kojima bi se održala danas se ama baš ništa ne bi postiglo.
evo na primer, sta se postiglo sa odrzavanjem parade "na silu" 2010? bio tada i video kako je izgledalo. da li se bilo sta u drustvu promenilo posle te parade? da li je tzv. vecina postala tolerantnija prema razlicitostima i raznolikostima? lepo ti covek napisao da
Društveni problemi u ovakvom okruženju kakva je sada Srbija se rešavaju edukacijom, batinom i zatvorom,
da li se drzava preko svojih institucija bavila edukacijom, batinom i zatvorom prema drustvenim problemima tj. prema ucesnicima u tim problemima, ovde mislim na huliganske udruge zvane sileddzije aka navijaci? nije. ocito dosadasnji pristup nije pokazao neke efekte. ono sinoc, setnja sa elementima flash moba, to je vec napredak u metodologiji propagande i organizovanja. jednostavno, ovo nisu 70-e i ovo nije njujork i poceci organizovanje borbe za ljudska prava homoseksualaca. ovo je srbija 2013. godine i mislim da bi aktivisti morali da smisle metode i tehnike politicke borbe i propagande koji ce imati sansu za delovanje tj. prodobijanje pristalica za svoju politicku akciju a ne da samo insistiraju na pomalo grotesknom oponasanju formi sa sve pominjanjem kako su prajdovi u svetu veseli i poseceni itd, pobogu, tamo se ta prica zavrsila pobedom boraca za prava seksualnih manjina i sada su to jednostavno karnevali.dakle, setnja sinoc je meni neka nada da se se nalaziti novi nacini za politicko delovanje (smatram da je borba za ljudska prava seksualnih manjina politicko pitanje) koji ce imati sanse za uspeh. naravno, treba da se dodje i do onoga sto je gotivac napisao, da drzava deluje na resavanju drustvenih problema (vidi kvot gore) Edited by Pontijak
Posted (edited)
Tako je (ovo što sam boldovao), međutim...Prajd je put ka osvajanju slobodu bilo koga od nas, svih koji mogu biti nekažnjeno mlaćeni ili diskriminisani zato što ih neki primitivci (tzv. navijači) doživljavaju drugačijima.
Izvini, ali ja zaista ne vidim kako je to prajd put ka osvajanju sloboda.Ako se održi prajd, niko neće premlatiti malog Ciganina samo zato što je tamnoput mu je došlo da se iživljava nad slabijim od sebe a može mu se jer mu je tata neko mudo u policiji pa je bezbedan od krivične prijave?AKo se održi prajd, gazda neće reći radniku da mora da radi za minimalac, a da mu pola od tog minimalca sutradan vrati da ne bi izgubio posao, a može mu se jer mu brat radi u inspekciji rada i ako radnik pokuša da ga prijavi, tek će onda da najebe?Ako se održi prajd, direktor neće svoju sekretaricu primoravati na seks jer mu se može, a ako ga prijavi za mobing, tek će onda najebati pošto je sudijina šurnjaja prva komšinica direktorove sestre?Ako se održi prajd, panduri neće klince premlatiti jer su im našli dva džointa u džepu, pa posle otići da rade kao obezbeđenje u folkoteci u kojoj gazda na veliko valja kokain?Ako se održi prajd, gazda lanca hotela neće moći da parkira svoj džip na pešačkom prelazu, pa kad se digne halabuka oko toga, pešački prelaz se izbriše i na njegovom mestu nacrta oznaka za privatno parking mesto?Ako se održi prajd, guzonja koji pere pare za mafijaše neće moći da tek tako, uzorpira 50 metara trotoara koji se nalazi pored mesta gde gradi zgradu jer ga baš briga, ako i dođe građevinska inspekcija, odvešće ih na pečenje i objasniti ko je i šta je i da je bolje da se ne motaju tuda?Teško.edit: Moram da primetim jedan prilično naivan stav u tvojoj gornjoj rečenici, a to je da je neko mlaćen i diskriminisan zato što ih primitivci doživljavaju drugačijima.Mlaćen je i diskriminisan zato što država ne sprečava mlaćenje i diskriminaciju. Ti misliš da u, npr. Holandiji, nema onih koji bi druge mlatili samo zato što su drugačiji? Edited by gotivac
Posted (edited)

kad se pitanje prava homoseksualaca i njihovog okupljanja bude postavilo deduktivno, kao izvedeno iz opstijih prava, jasno i glasno, u okvirima mejnstrima, ljudi ce stati iza njega masovnije i izici da ga brane, makar uz nuzna pojednostavljenja kao sto je kic sarenis. ovako parcijalno, pred paradu u pokusaju jednom do dva puta godisnje, zasto bi nekog gej parada zanimala ista vise no parada invalida koji se bune sto je javni prostor njima potpuno neprilagodjen, a ta nikoga ne zanima tim prije sto ne postoji, a i da postoji znamo sta bi s njom bilo - ne bi joj prisustvovala ni za ni protiv struja, niti bi ko stao da je pogleda u prolazu. doduse, kamenje ne bi letilo, ali sad smo vec na etritoriji ekstrema a ne nezainteresovane vecine

Edited by morgana
Posted
Sad me baš zanima kako izgleda taj program gledanja svog posla u rimama. O čemu li repuje onaj? Sad ću pogledati.
Evo nađoh ovo:

covek je naopaka stvar od Adama do Sadamapada na kolena da oprostenja budu izmoljenalicemeran pod ikonom koja nikad ne bese voljenaHirosima i Nagasaki, Sodoma i Gomora godinama i eonimaa ti trazis zlo u demonimatvoja deca pakosna, tvoja deca nakazna...samo je prica jalova da to naucise od djavolatebi je tako lakse sve dok ti ne taknu ponostad ognjis po njima, potop, goli otok, il neki moderni otrovgde ti je stalno taj otpor zar to ne moze strozenon stop prave pizdarije, pa u crkvi kazu izvini bozesinoc sam tuko zenu i jebo komsijinu cerku znas,sin mi se bode u venu pa pravim sranja dok stvari ne krenureci sta cu im onda ja, kad sami rade sva ta zlahocu da kazes mi da znamReci mi to ko je ko, sta je dobro a sta zlosta je djavo a sta Bog, sta je dno i sta tronkazi da znam sta je stvarno a sta sani sta je noc a sta dan, sta je vecnost a sta trenko zver a ko plen?

I naravno "njegova posla" su ništa manje do metafizika, ima Hirošima, ima Goli otok, smisao dobra i zla, ima sve, ali jebiga prava na mirno izražavanje stava nema. Šta da se radi.

Posted

Znacaj onoga sinoc i (nazalost samo pokusaja) Prajda svih godina unazad je sto eto postoji izgleda samo ta jedna grupa ljudi koja ima muda da se suprotstavlja i huliganima i vlasti u ovoj viseglavoj azdaji od drzave i za to uvek kapa dole i podrska. Ovde vise skoro niko nije spreman da se bori za svoja prava i resavanje svojih problema, jer je kolicina ljudske solidarnosti na nuli. Cuti, radi, dobro je dok imas i takav posao kakav i imas tu platicu koju imas, jer ako ti ne odgovara, cao, uvek ima u redu jos stotine mucenika koji jedva cekaju da se otvori makar i najmanja sansa da rade i zaradjuju, jer im je egzistencija ugrozena i ne bi postavljali nikakva pitanja. Sta te briga za onog do tebe, gledaj svoja posla. Ono od sinoc redak je glas protiv toga, koji mozda ne moze mnogo, ali bar ne cuti.