Jump to content
IGNORED

Ruska, sarma, pečenje i "milion"

Аврам Гојић

Recommended Posts

Posted

Ja ga koristim kad otfikarim patku i lepo je naseckam.

Posted
ovo na slici je flank steak, komad sa donjeg dela trbuha. kiwi ima u sebi neki enzim koji razara veze u mesu, prakticno kao da zapocinje proces varenja. isto moze i sa ananasom i papajom, ali meni se njihov ukus nikako ne uklapa uz meso.
Aktinidin, proteaza. Nije baš isto kao fermentacija jer fermentacija podrazumeva žive organizme koji proizvode alkohole i kiseline od šećera, a ovo je seckanje proteina u mesu.
Posted

hvala na strucnom doprinosu :)u svakom slucaju, radi izvrsno i da naglasim - meso nimalo ne prima ukus kiwija!

Posted

evo sta uradih do sada.kupio sam lepo parce ramsteka (2kg ravno)skinuo sve zilenapravio litar uljane marinade, u nju sunuo senf, ruzmarin, beli luk, malo soja sosa, malo crvene paprikeutrljao so u meso, ostavio pola sata da odlezi, utrljao suvo povrce, ostavio i to pola satanalio meso uljem, poklopio i ostavio u friziderkad dodje vreme, prvo cu da preprzim meso sa svih strana i da ga pecem jedno sat i petnaest minutapotom cu ga ostaviti da se odmori, iseci na tanke snite i zaliti sokom od pecenjarecept sam dobio od ljudi koji to svake godine rade. nadam se najboljem.

Posted

Primećujem da su tvoja gastronomska interesovanja uglavnom usmerena na pripremu odabranog komadnog mesa.

Posted

meni ova količina ulja (pa neka je i 5 kg mesa) zvuči baš preterano.

Posted
meni ova količina ulja (pa neka je i 5 kg mesa) zvuči baš preterano.
pa na kraju mi je trebalo oko 600ml ulja da bi meso potpuno ogrezlo.valjda je fora da ulje potpuno obuhvati meso, tj da meso lezi u uljuono ce upiti koliko moze, i ne vise od togace vidimo
Posted

ok, jasno, tako sam nekako na kraju i razumela, tj. da mora da se potopi, nego, ne volim ulje (osim mulja) pa me stra' od tolike količine

Posted

to je kolicina suncokretovog ulja koju u nepraznicnim okolnostima potrosim za 2-3 meseca, tako da je OK :)

Posted

joj, kad bih ja napisala koliko suncokretovog ulja potrošim godišnje, niko mi ne bi verov'o.kod mene rula mast i mulje, a obzirom da ne pohujem apsolutno nikad, a i ono malo što pržim ide uglavnom na masti, rezultat je ne više o 2 l godišnje

Posted

imam dve primedbe na gornji recepat, ako smem..1 ja to neb solio pre pacovanja, 2 mislim da je za ramstek mnogo sat i frtalj..

Posted

i mene to soljenje buni, ali ajde kad kazu, daj da probam i tojavicu rezultati da, mislim da je do 1 sat sasvim dovoljno

Posted

ja napravio reformu, sutra ću moju omiljenu tortu, tradicionalnu katarinu

Posted

Ma ja i ne znam da li se ona zove Katarina, ali je mi u porodici tako zovemo već 40 godina :D, stara torta sa 'lebom.Peko se ukupno tri kore, dve tamne, i jedna svetla. U tamne ide po 3 jaja cela, 100 grama oraha i 100 grama šećera, i po pola praška za pecivo. U svetlu koru idu 4 belanca, 50 grama seckanih oraha, 50 grama seckanog suvog grožđa, kašika brasna i 50 grama šećera.Za fil se skuva klasična "hapica" (4 kašike gustina u pola litre mleka, plus tri kašike šećera plus ekstrakt vanile). U hladno se doda 150 grama maslaca i 4 žumanca prethodno kuvana na pari sa 60 grama šećera.Onda se maže prvo tamna kora, pa se na to doda 50 grama natopljenog suvog grožđa, u sredinu ide svetla kora, i na kraju u ostatak fila se doda 100g istopljene čokolade, tako da je tora spolja tamna.