Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Magyarország

Featured Replies

• Popular Post

Nikakav on Orban lajt nije. Možda Orban izdanje sa kraja 20. veka. Zaokret ka Evropi, a ne Rusija, Kina i ostale satrapije i prijatelji autokrate. Sinoć je odmah pozvao da daju ostavku predsednik Vrhovnog i Ustavnog suda, centralnog medijskog tela... Predsednik republike će biti takođe smenjen. Najavljuje ograničavanje premijerskog mandata na 8 godina. Biće interesantno da li će biti procesuiran Sijarto za veleizdaju, da li će Lerinc Mesaroš morati da se odrekne bogatstva i šta će biti sa glavnim NER igračima. Najavio je promenu, a ne kontinuitet. Svakako će se menjati medijska scena ubrzano.

Nije religija neko bitno pitanje u 21.veku. Možeš biti Mađar rimokatolik, kalvinista, grkokatolik, evangelista, pa čak i jevrejskog porekla, ili bilo koje druge vere. Isto tako ne treba zaboraviti da je liberalna struja u Mađarskoj uvek postojala, posebno u velikim gradovima, i da su jučerašnji rezultati malo i krik onih mlađih od 40, željnih slobode, kao i građanski orijentisanog stanovništva manjih gradova, koji ne mogu da gledaju masovnu korupciju, lopovluk i vređanje zdravog razuma, niti da razumeju zaokret ka Rusiji.

• Replies 1.7k
  • Views 175.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

1 hour ago, x500 said:

Sto bi nova vlast menjala zakone koji omogucavaju da vlast bude vlast?! Tesko ce neko da se odrekne moci za nekakvo opste dobro.

Ne znam za ovu novu ekipu ali u dosta slucajeva u Evropi onaj sto dolazi na vlast ne zeli ostati tu zauvek.

Moguce je da ce cak razmonitranjem takvih mehanizama sam sebi omoguciti duzu vlast.

4 minutes ago, Ayatollah said:

Srbija nije imala ni jedno ni drugo, pa je njeno društvo zato i bitno drugačije od mađarskog društva, koje je mnogo bliže Zapadu nego naše društvo.

Srbija XIX veka je u političkom smislu bila mnogo bliže zapadu nego Mađarska, kao deo tvrdo klerikalne, konzervativne i bezmalo feudalne KuK monarhije. Zemlja nastala iz prvenstveno socijalne, pa tek onda nacionalne revolucije i niskog starta, koja je gutala, i kroz političke procese i neretko krvave unutrašnje borbe protiv apsolutističkih vladarskih tendencija usvajala najliberalnije tekovine zapadne civilizacije. Nama je sve to poništila Jugoslavija, zemlja koja nije mogla opstajati bez diktature i u kraljevini i u titovini, i na tu nesreću smo potrošili čitav vek onda kad nam je nacija bila u piku (političkom, demografskom i ekonomskom). Sad idemo ispočetka.

24 minutes ago, Nikodije said:

kao što rekoh, mađarski Nemanja Šarović. Nama je to ovde neprihvatljivo. Ne Šarović kao Šarović, već se traže samo čista lica i biografije, što smanjuje izbor. Ajde, valjda je rektor taj, ostaje samo da vidimo kako će se snaći kada u kampanji krene rešetanje političkim pitanjima tipa Kosovo i ostalo.

U Srbiji su posteni i demokracki izbori samo ako kombi stranke pobede

Sve drugo nije demokratija

8 minutes ago, bags said:

Ne znam za ovu novu ekipu ali u dosta slucajeva u Evropi onaj sto dolazi na vlast ne zeli ostati tu zauvek.

Moguce je da ce cak razmonitranjem takvih mehanizama sam sebi omoguciti duzu vlast.

Moguce )

Ja znam samo za 2 slucaja:

• Stipe Mesic koji je trazio da se smanje predsednicka ovlascenja i prenesu na vladu, i to u vreme dok je on bio predsednik (cinimi ce prvi mandat)

• Mutti (Angela Merkel) koja se nije trsila da bude premijer jos jedan mandat

U vecini drugih situacija politicar koji izgubi na izborima se povlaci, ali sve dok ima sanse drzi se zubima i kandzama za fotelju.

1 minute ago, bags said:

Ako je moguce doci do para na vise nacina onda moze i treba tako da funkcionise, kod nas je najsigurniji prihod republicka kasa, tudje pare. Ne ulazim u sire drustvene razloge, da nije tako mogli bi da reagujemo i ranije. Vucic ima sav nas novac, nisam siguran da je Orban imao sve pare, mozda gresim

Pa kreću rezultati iz Izborne komisije. Euforija posle obrađenih 1.14%(neka sela) gde Orbanovi dobijaju 50%... Pa posle 30 minuta neverica jer stižu listići, a opozicija razbija. Iz studija nestaju dvoje analitičara ili novinara, ostaju dvojica koji skori plaču...

Jezivo!

Veliki posao za novu vlast, da javni servis vrati u zonu zakona i profesionalizma.

https://x.com/Alex_Marton/status/2043597000550109633

33 minutes ago, Ayatollah said:

Kakva je to "današnja" Srbija, u kojoj može samo da pobedi desničar? To su potpune budalaštine.

Ok harper.

36 minutes ago, Kampokei said:

Osim tog zala za izgubljenim teritorijama (koji traje duplo duze nego su trajale te teritorije)

36 minutes ago, Emerald said:

Srbija tj. Beigrad su bili centar velike drzave, sto Budimpesta nije bila cak ni za vremena dualnsti u okviru A-U, koja je krace trajala od Jugoslavije.

Ja sam se izgleda probudio u svetu koji ima neki alternativnu istoriju, drugo objasnjenje za ovo sto citam nemam.

No to na stranu, super je ovo i realno dobili smo nekoliko procenata na buducim parlamentarnim izborima, no ja bih nesto odmah i sada. Koliko je realno da se SVM otcepi od SNSa sada i da dobijemo recimo vecinu u Kuli? To mozda ne, ali da se deo Madjara otcepi od Pastoral?

3 hours ago, Krampa said:

kecman

Editovali su kasnije ovo treće u hrvati, ha ha ha. Ali Novosti (koji imaju identičan članak - jasno je da im isti pišu tekstove) nisu.

1 minute ago, Fins fleet said:

Ja sam se izgleda probudio u svetu koji ima neki alternativnu istoriju, drugo objasnjenje za ovo sto citam nemam.

No to na stranu, super je ovo i realno dobili smo nekoliko procenata na buducim parlamentarnim izborima, no ja bih nesto odmah i sada. Koliko je realno da se SVM otcepi od SNSa sada i da dobijemo recimo vecinu u Kuli? To mozda ne, ali da se deo Madjara otcepi od Pastoral?

Madjari kod nas verovatno imaju slican probem kao i u matici, ne znam ko je alternativa ovde. Ovaj Pastor, kako je prosao juce pored novinara, izgleda nema kapacitet da se slihta novim garniturama, sto je super

Gde me nadje N1, hteo sam kuci pa da smislim nesto, pakao

Edited by villiem

Nikakve, SVM je klijentelistička stranka koja je svoju sudbinu vezala za SNS i Fidesz. Imaju otprilike 12.000 članova, ranije su imali 60.000 glasova, od 1. novembra je to prepolovljeno, ali toliko su uvezani, a sada im je samo SNS ostao, mislim da su spremni da izginu pored njih, ili se nadaju da će nekako preživeti u stilu Rasima Ljajića. Potpuno su stavili šapu na mađarsku zajednicu. Nažalost, ne postoji druga politička organizacija vojvođanskih Mađara bilo kakve snage, ostali glasovi su raštrkani za opozicione opcije, ili oni manje obrazovani čak i Vučića vole do smrti. U povoju je Vojvođanski Mađarski Plenum (VMP), ali to mi deluje kao previše intelektualna priča, bez potrebnih finansija i ljudskih resursa da se uđe u manje sredine.

Izgleda da je Mađarima bilo svega preko klinca, ne može se drugačije objasniti izborni rezultat koji omogućava prevazilaženje svih prepreka koje je prethodna vlast postavila (dvotrećinski uslov za ovo/ono i raspored izbornih jedinica kako vlasti odgovara).

Ono što bi mi, srbistanci, mogli da uočimo: samo Mađar priča, ograničen broj predizbornih rečenica, parola; neizjašnjavanje oko... onoga što je @Krampa naveo (migranti, Ukrajina, LGBT+).

7 minutes ago, villiem said:

Madjari kod nas verovatno imaju slican probem kao i u matici, ne znam ko je alternativa ovde. Ovaj Pastor, kako je prosao juce pored novinara, izgleda nema kapacitet da se slihta novim garniturama, sto je super

Gde me nadje N1, hteo sam kuci pa da smislim nesto, pakao

Novom vlastodršcu Mađarske mora se retroaktivno priznati da je imao fantastičan politički instinkt na kojoj točki prelomiti s već napuklim Orbanom i Fideszom i politički genij kako se kroz dvije godine odrvati svim kontranapadima orbanistanskog aparata. Pretpostavljam da će ga služiti i dalje.

Škola za rektora, on bi trebao uzeti što raniji termin za konzultacije kod mladog Mađara

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.