jms_uk Posted December 26, 2011 Posted December 26, 2011 Ne mogu da verujem da neko (banka) cuva PIN na samoj kartici.To vec ne bih znao
Yoyogi Posted December 26, 2011 Posted December 26, 2011 To vec ne bih znao Pa, sad, ono sto ja znam da je nemoguce da se PIN pamti na samoj kartici ispada tema za diskusiju. Nemoguce.Kupi nesto preko neta, popuni ekran, to je ono sto njima treba da znaju, te podatke. A u njih su nekako upali. Ne u PIN-ove.
Tale Posted December 27, 2011 Author Posted December 27, 2011 Kod svih novih Visa kartica se na terminalu kuca PIN pri svakoj transakciji, potpisi na slipu su nestali od kako su se pojavile ove nove kartice.
zorglub Posted December 27, 2011 Posted December 27, 2011 Nije kod svih - uzimajući ino kartice u obzir.
Tale Posted December 27, 2011 Author Posted December 27, 2011 Mislim da je tako kod svih Visa kartica izdatih u drugoj polovini ove godine.Prethodna koju sam imao je imala samo magnetnu traku, ova nova ima "čip".
Grunf Posted December 27, 2011 Posted December 27, 2011 Mislim da je tako kod svih Visa kartica izdatih u drugoj polovini ove godine.Prethodna koju sam imao je imala samo magnetnu traku, ova nova ima "čip".lose mislis. za magnetne kartice ti kod nas i dalje ne treba pin kod placanja.
cmrlj Posted December 27, 2011 Posted December 27, 2011 kod novih treba. vise se ne izdaju te sto rade samo na potpis.
Tale Posted December 27, 2011 Author Posted December 27, 2011 lose mislis. za magnetne kartice ti kod nas i dalje ne treba pin kod placanja.Ovaj.. pa to sam i ja rekao
nera Posted December 27, 2011 Posted December 27, 2011 kod novih treba. vise se ne izdaju te sto rade samo na potpis.Ja imam Visu Komercijalne banke, u novembru sam dobila novu koja i dalje ima samo magnetnu traku, i dalje mora potpis...
Grunf Posted December 27, 2011 Posted December 27, 2011 kod novih treba. vise se ne izdaju te sto rade samo na potpis.ja juce dobio magnetnu visu.Ovaj.. pa to sam i ja rekao pogresno sam te skapirao izgleda...
Frile Posted December 27, 2011 Posted December 27, 2011 Kod svih novih Visa kartica se na terminalu kuca PIN pri svakoj transakciji, potpisi na slipu su nestali od kako su se pojavile ove nove kartice.Važi svuda osim kod GSP-a <_< Kada kupujem mesečnu markicu, ne može da se ukuca pin kroz prozorče na šalteru, nego ga diktiram onoj tetki na šalteru da ona unese, a posle toga mi svejedno daje da se potpišem na slip kao ranije :)
cmrlj Posted December 27, 2011 Posted December 27, 2011 (edited) @grunf i neraizvinite na dezinformacijama onda, ja zvala banku da trazim visu sa cipom, jer mi ovu bez cipa u nekim inostranstvima nisu primali, il su me smarali sa dokumentima, a i ne mogu da im je dam da je nose. u svakom slucaju rekla mi teta da ce sledeca koju cu dobiti kad ova istekne sto ce biti u februaru svakako biti sa cipom, jer da ove druge vise ne izdaju. kako su lagali mene i ja lazem vas :( Edited December 27, 2011 by cmrlj
jms_uk Posted December 27, 2011 Posted December 27, 2011 ego ga diktiram onoj tetki na šalteru da ona unesehau jes nou. :isuse:Mozda da joj istoj prilikom ostavim i kljuceve od kola i stana?Probala je isto to neka tetka na kasi u Tempu pre mesec-dva, jer je kabl kratak [naravno] i nije joj bilo drago da ja prilazim kasi da bih ukucao PIN
braca Posted December 28, 2011 Posted December 28, 2011 samo vi diktirajte...inače, PIN je na kartici, naravno, ali zaštićen i apsolutno ničim povezan sa brojem računa, kartice itd, u principu je totalno randomneke banke ovde dozvoljavaju i da sam izabereš svoj PINinače u kartici imate pravi mali komp u minijaturi, OS, memoriju, ulaz podataka, izlaz...ceo štos zaštite je upravo u tome : terminal kartici prosledi podatke za verifikaciju, kartica te podatke obradi koristeći crypto elemente koji fabrički ne mogu van kartice i izbaci samo rezultat potreban za verifikaciju
Recommended Posts