MancMellow Posted March 27, 2017 Posted March 27, 2017 U vojsci Kraljevine Jugoslavije, prema vazecem Pravilu sluzbe, ukoliko bi se 2 vojnika razlicitih nacionalnosti - zbog necegatm uglavnom i skoro po pravilu Srbin i Hrvat - покошкали na nacionalnoj osnovi, osudjivani su na kasarnski zatvor u trajanju vec prema tezini prekrsaja i odluci nadleznog oficira, s tim da su tokom izdrzavanja kazne morali da: - jedu iz iste porcije; - piju (vodu) iz iste posude; - tri puta dnevno da se u prisustvu straze rukuju, zagrle i izljube (po 1 x)...
Tribun_Populi Posted March 27, 2017 Posted March 27, 2017 3 x 1 dnevno, prepisao vojno-disciplinski sud. :D
dragance Posted March 27, 2017 Posted March 27, 2017 Jbt, kad bivanje preterano finim i korektnim otera u raspad i boles. Pa da. Još jedan naš izum koji je pokorio svet danas.
Peter Fan Posted March 27, 2017 Posted March 27, 2017 U SRH je već od kraja 70-ih u svjedodžbama i knjižicama/indeksima pisalo "hrvatski ili srpski jezik".
Tribun_Populi Posted March 27, 2017 Posted March 27, 2017 Pa to je posle 1967. i Deklaracije o položaju i nazivu hrvackoga književnoga jezika, tj. hrvackog Memoranduma i uvoda u Maspok. No nebitno, čak i tada nije bilo spora da je to jedan jezik, (hrvatski ili srpski). Posle (devedesetih) je tamo krenulo ubeđivanje da su to dva jezika, stručno tj. lingvistički gledano. Smehotres, dva jezika od istog dijalekta.
Roger Sanchez Posted March 27, 2017 Posted March 27, 2017 (edited) hercegovski Edited March 27, 2017 by Roger Sanchez
MancMellow Posted March 27, 2017 Posted March 27, 2017 hercegovski pa ja lepo rekoh "zahumski". "Hercegovaćki" je predugo nekako...
Roger Sanchez Posted March 27, 2017 Posted March 27, 2017 (edited) pa ja lepo rekoh "zahumski". "Hercegovaćki" je predugo nekako... ne slušaju te, puni su nacijonalne sviesti pa ne ćuju neretvanski isto ne bi bilo loše Edited March 27, 2017 by Roger Sanchez
kurjak92 Posted March 27, 2017 Posted March 27, 2017 svidjaju mi se ove rasprave o nazivu jezika te buduce drzave koju pravimo kad porobimo bivse srbe i siptare
MancMellow Posted March 27, 2017 Posted March 27, 2017 svidjaju mi se ove rasprave o nazivu jezika te buduce drzave koju pravimo kad porobimo bivse srbe i siptare niko ne govori ni o kakvoj državi
dragance Posted March 27, 2017 Posted March 27, 2017 hercegovski A to je tek poseban jezik, mada bih potpisao: ajmo redom da vas proverim ukratko kavada = ? pipun = ? peksinluk = ? koscela = ? droba = ? bez guglanja!
MancMellow Posted March 27, 2017 Posted March 27, 2017 A to je tek poseban jezik, mada bih potpisao: ajmo redom da vas proverim ukratko kavada = ? pipun = ? peksinluk = ? koscela = ? droba = ? bez guglanja! to su lokalizmi. mislim gilje ćeri đani kunt i ostalo, poznatije jer je hauptstadt ali to je to hercegovski/zahumski (sa svojom ekavskom i ijekavskom varijantom) je prosto apsolutno najrasprostranjeniji govor u svih koji su govorili S-H/H-S jezik. Mislim, čak i beogradski govor spada u širem smislu u "hercegovački govor".
Recommended Posts