Thursday at 18:194 days Pa rekao bih da je Bugarsko siromastvo posledica drugih okolnosti pre nego izdvajanja za vojsku. Teza da ce neko postati bogatiji ili siromasniji zvog istog je dosta pogresna.
Thursday at 18:314 days Ako trošiš resurse (ljude, novac, energiju, vreme), a ne postaješ bogatiji, bilo ekonomski, bilo društveno, onda u suštini postaješ siromašniji. I kasnije će ti trebati još više da budeš tamo gde bi trebalo. I to je ukratko stanje u EU (a i malo dalje)
Thursday at 19:064 days Bugari proizvode ex-USSSR dzebanu pretezno. NATO zahtev za povecanje vojnog budzeta podrazumeva da se za taj novac kupuju moderni zapadni sistemi. Tako da to nece ici bugarskoj namenskoj industriji nego vec tamo gde treba. I nece biti potroseno na nesto drugo u Bugarskoj od cega bi obicni Bugari mogli imati koristi. U tome je kvaka.
Friday at 08:164 days 21 hours ago, barba said:.Pa sad, imas taj vecni krug poljske politike zajedno s posledicama, mislim da je @Ayatollah poslednji postovao na forumu.Druga je stvar sto je to o cemu pises nerealno..Niti ce Nemacka napadati.. Niti Rusija ima nameru da oproba snage s vojnom silom ciji je budzet 1.4 triliona dolara .. I raste..Sto je vise od ostatka planete zajedno sa sve Rusijom i Kinom...Nije mi teško da ga ponovim
Friday at 10:013 days 15 hours ago, glibav said:Bugarska ce postati siromasnija od veceg izdvajanja za vojsku? Zanimljivo.. U sustini @Radoye ti je vec odgovorio.. I ti si sam doneo informaciju o strukturi njihove namenske. Njihov gdp je oko 100mlrd...Da bi oni dosli na potreban nivo potrosnje 3-3.5% , oni ce morati da uloze vise od iznosa ukupne sume njihovog izvoza namenske.. Sad taj novac ide u druge svrhe, pa i socijalne.. Bugarska je uspela da dodje do 3% gdp 2019..ali je za to je morala da se nategne , ukenja u gace i da kupi osam f16... Mislis da su takva ulaganja moguca svake godine? Uz to Bugarska ne proizvodi ocito nista iz viseg tehnoloskog nivoa.. Dakle PVO, mornarica, itede .. A to proizvodi razvijena Evropa, o US da ne govorim. Budzeti razvijenih drzava su ogromni, oni jos i mogu da preraspodele sredstva, a siromasni - od cega oni da uzmu kintu? Licno mislim da od takvog povecanja vojnih budzeta nema nista.. U Haagu su krunisali kralja, polizali sve sto su mogli i prodali mu maglu zauzvrat.. Ljigavo ali efikasno.. .
Friday at 20:173 days Razlog zasto veliko ulaganje u vojsku nije bas pametno ako nisi Rusija i Amerika, cije su privrede kritptovojne(kod jednih vise otvoreno nego kod drugih) je najbolji primer SFRJ i JNA.Ali sustina je sledeca: dajes u neproduktivno jer nemas niakakav povrat. Nije to samo kod vojske ima jos raznih ludackih projekata gde dajes milijarde bez ikakvog povrata. To je jedan od razloga zasto je Japan izgubio decenije, nije jedini razlog, i to bez vojske. Sustina ulaganja je da dobijes vise nego sto si ulozio, to ne moze uvek ili mora da se ceka, npr. obrazovanje(moze mnogo da se isplati ulganje ali treba vremena) ili razne socijalne sluzbe ili gradske usluge a ako dajes na vojsku moras negde da seces kod obrazovanja, zdravstva ili ces da puknes zbog zaduzivanja.Zaduzices se za vojsku, platices jos kamatu, avioni ce da ti stoje i da placas ogromno izdrzavanje.Rusija i Amerika su drugacije price, to su privrede koje u bazi imaju vojnu komponentu iz koje se razvija tehologija i privreda.Otac od Interneta, je kao sto znate, razvijan kroz americko Ministarstvo odbrane tj. DARPA.. Drugo, Amerika cesto vodi "produktiven ratove", to znaci ratovi iz kojih dobijaju sirovine i-ili trziste, kao nekada evropske kolonijalne sile. Zato rukovodeci ljudi "Silicijumskih preduzeca" postaju generali. Sada su Amerikanci odlucili da smanje deficit tako sto ce Daddy naterati svoje evropske obozavaoce za malo reketa. Edited Friday at 20:223 days by Emerald
Saturday at 05:083 days Da ne odemo predaleko. Za male NATO zemlje u ove 5% može dosta toga da se ubaci, samo da se ne pretjera. I kupiš naravno bespotrebne opreme, ali...Može da se usekaju dva protivpožarna aviona npr koja trebaju CG, kupiš od američkog dobavljača. Pa napraviš dobro vojnu volnicu gdje ti se liječe i civili.Pa na vojsku prepišeš neki ekološki unakažen plac koji tako saniraš. Otvoriš neki vojni naučni centar. Stipendiraš neke studente. Napraviš put za neki vojni objekat koji i drugi koriste. itd...Samo što sumnjam da će u CG išta pokušati u tom pravcu. Završiće se kupovinom nekog škarta od opreme, đe se neko fino ugradi. Kao oni rafali, što ih kineski avioni skidaju kao na vide igru u poslednjem koškanju Indije i Paksitana.
Saturday at 06:363 days Rusija pametno ulaze u vojsku da bi onda za dva dana bilo sprzeno opreme u vrednosti par stotina miliona evra, par radara za S400, SU-34 4 komada.
Saturday at 07:053 days Tako nekako10 hours ago, Emerald said:Rusija i Amerika su drugacije price, to su privrede koje u bazi imaju vojnu komponentu iz koje se razvija tehologija i privreda. Otac od Interneta, je kao sto znate, razvijan kroz americko Ministarstvo odbrane tj. DARPA.. Drugo, Amerika cesto vodi "produktiven ratove", to znaci ratovi iz kojih dobijaju sirovine i-ili trziste, kao nekada evropske kolonijalne sile. Zato rukovodeci ljudi "Silicijumskih preduzeca" postaju generali. Sada su Amerikanci odlucili da smanje deficit tako sto ce Daddy naterati svoje evropske obozavaoce za malo reketa.Opet tu nema ništa korisnog za državu. Amerika od Iraka i nafte pre 20 godina nije dobila ništa, a i tu je verovatno u minusu kad se podvuče crta. Ove godine im je u kamata za dugove veća od vojnog budžeta. Ja ne znam ni za jedan aspekt društva gde je vidljiv napredak u USA u poslednjih 10-15 godina. Čak je i ekonomski upitan ako se poredi sa npr. EU. Naravno da će grafikoni i tabele pokazati veći BDP, ali koliko je zaista unapređen kvalitet života tamo kao posledica ovakve politike trošenja para, to mi nije jasno vidljivo.Što se tiče kupovine i cena - pokazalo se u Ukrajini da USA gvožđurija uglavnom i jeste (naj)bolja, sad je pitanje odnosa cena/kvalitet. Ako planiraš da ratuješ, onda ti se isplati. Ako ne planiraš, onda kupi jeftinije.R&D je druga stvar i to ima smisla, samo treba naći meru. Zato sam i spominjao CERN ili NASA-u, uopšte nemam problem sa tim, iako ja nemam nikakvu ličnu ili trenutnu korist.
Saturday at 07:173 days Gubitak aviona ili drugih sistema, kao i trosenje municije, je dobro za bdp. Vazno je da se vrti ako imas veliku vojno-industrijsku bazu a Rusija je ima iz vremena SSSR jer su u to ulagali, u belu tehniku manje.Amerika je dobila puno od Irackog rata, mnogo je americkih firmni u Iraku a Irak je nekoliko putao podigao proizvodnju nafte, tacnije oko 9 putaDa nema irackih 4 mbd na svetskom trzistu bila bi zanimljiva cena nafte.Amerika je od 1942 "vojna privreda" a to je vreme velike americke ekspanzije. Ogroman je broj tehnoloskih resenja, koji su dosli iz Amerike, a koji su prvu namenu nasli u vojsci ili razvijeni kroz vojne programe.
Saturday at 08:383 days 2 hours ago, bags said:Francuzi ce ulagati u zandarmeriju (da, onu iz St. Tropeza) . Ne bih se ja baš zajebavao sa njima, filmovi su jedno, a stvarnost drugo...Mislim, ima lokalnih seoskih žandara svakakvih, ali imaju i specijalizovane veoma sposobne brigade sa kojima se nije šaliti... Od GIGN (SWAT), do cyber, veoma su dobro opremljeni, istrenirani i spremni za akciju... Za razliku od policije, oni su vojnici, žive u kasarnama itd. Radio sam nešto za njih, znam iz prve ruke
Saturday at 09:233 days On 27. 6. 2025. at 10:16, Ayatollah said:Nije mi teško da ga ponovimDa, ovo uglavnom dobro sazima kako ruski nacionalisti razumeju istoriju i svoje divljanje po istocnoj Evropi. U tome su im nemacki nacionalisti fasisti ocigledno prilicno blizu.