Jump to content

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

Featured Replies

O tome je trebalo da misle pre nego što su odlučili da hoće da budu najjača vojska u Evropi. Ili kraće - trebalo je da misle

• Replies 3k
  • Views 383.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• bejzbolka
    bejzbolka

Malopre čitam ovu vest, pročitao sam dva puta da vidim jesam li dobro razumeo. Iz perspektive političkog života u Srbiji ovo izgleda kao da se dešava na drugoj planeti.

• Loš rezultat SD-a se objašnjava delom time što biračima pitanje imigracije više nije toliko bitno, a ovima je to otprilike jedino čime se bave, a delom kao posledica dokumentarca prikazanog nedavno gd

• Nestorescu

Posted Images

4 hours ago, Emerald said:

Pedro Sánchez torpedoes Nato unity on eve of crucial summit

https://www.ft.com/content/00f1b780-7128-42e2-8064-5e015e96e166

Ovaj tekst nije toliko bitan zbog Spanije, to sam vec stavio iznad. Vec zbog izjave Poljaka koji je rekao: sve clanice nato-a moraju jednako da snose opterecenje(burden).

Dakle i sami Poljaci shvataju da toliko izdavanje za vojsku nije najpametnije.

.

Verovatno postoji ne jedna linija neslaganja.

Jedna od njih je sasvim sigurno to sto bogate industrijalne drzave vise zele povecanje izdvajanja jer u tome vide sansu da zarade.

Oni ce proizvoditi naoruzanje, zaposliti visak radne snage, uposliti firme koje gube svoja trzista zbog nekonkurentnosti..

A siromasni postaju jos siromasniji.. Bogati nece to toliko osetiti kao recimo Bugarska.

.

Mislim da se visina vojnih budzeta bukvalno moze pratiti udaljenoscu u km od Moskve.

Ovo nisu istine lolol

2 hours ago, barba said:

Jedna od njih je sasvim sigurno to sto bogate industrijalne drzave vise zele povecanje izdvajanja jer u tome vide sansu da zarade.

Oni ce proizvoditi naoruzanje, zaposliti visak radne snage, uposliti firme koje gube svoja trzista zbog nekonkurentnosti..

A siromasni postaju jos siromasniji.. Bogati nece to toliko osetiti kao recimo Bugarska.

Ne može nijedna država zaraditi tako, mogu samo pojedinci. Država je u celini na gubitku, svaka. Poljaci su već dostigli taj nivo, pa ne znam što se bune.

2 hours ago, Roger Sanchez said:

Ovo nisu istine lolol

.

Ne verujem... Level CK Severne Koreje.

.

3 hours ago, Roger Sanchez said:

Ovo nisu istine lolol

Yanis likes this

.

Kallas iskreno veruje u clan 5 NATO ... jer je njena drzava Estonija americki saveznik koja je usla u rat sa Avganistanom i tamo pretrpela vise gubitaka per capita nego US.

.

Dokle god su Poljaci tu, imaće ko da ratuje sa Rusijom ili Nemačkom, ako zatreba.

5 minutes ago, Engineer said:

Dokle god su Poljaci tu, imaće ko da ratuje sa Rusijom ili Nemačkom, ako zatreba.

.

Pa sad, imas taj vecni krug poljske politike zajedno s posledicama, mislim da je @Ayatollah poslednji postovao na forumu.

Druga je stvar sto je to o cemu pises nerealno..

Niti ce Nemacka napadati.. Niti Rusija ima nameru da oproba snage s vojnom silom ciji je budzet 1.4 triliona dolara .. I raste..

Sto je vise od ostatka planete zajedno sa sve Rusijom i Kinom..

.

On 24. 6. 2025. at 16:35, Engineer said:

Ne može nijedna država zaraditi tako, mogu samo pojedinci. Država je u celini na gubitku, svaka. Poljaci su već dostigli taj nivo, pa ne znam što se bune.

23 minutes ago, x500 said:

.

Milanovic cita ppp..

On 24. 6. 2025. at 15:15, barba said:

bogate industrijalne drzave vise zele povecanje izdvajanja jer u tome vide sansu da zarade.

.

Moj predsjednik s_d

On 24. 6. 2025. at 14:15, barba said:

Bogati nece to toliko osetiti kao recimo Bugarska.

Bugarska ce postati siromasnija od veceg izdvajanja za vojsku? Zanimljivo.

According to SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) and national trade data:

1. By Total Arms Export Volume (2023)

• Estimated Annual Arms Exports: $1.2–1.5 billion

• Global Rank: ~25th–30th (out of ~70 major arms-exporting states)

2. By Per Capita Arms Exports (2023)

• Bulgaria exports ~$200 worth of arms per citizen annually—one of the highest per capita rates in the world (similar to Czechia and Israel).

Key Takeaway:

• Bulgaria is small but influential in ammunition & Soviet-legacy arms.

• Higher per capita exports than France or Germany due to specialized niche.

• Ukraine war boosted demand for Bulgarian-made Soviet-caliber weapons.

Bulgaria is not a top-tier arms exporter like the US or Russia, but it is a critical supplier in specific niches (ammo, Soviet-legacy arms). The Ukraine war has increased its relevance, and if investments in modernization continue, it could climb into the top 20 in the next decade.

Pa i Srbija je značajno povećala proizvodnju i izvoz poslednjih godina i jesmo li bogatiji ili imamo zdraviju privredu zbog toga? Sad, možemo da kažemo da će drugi to raditi bolje, možda Česi ili Holanđani, ali Bugari sigurno neće. A neće ni Česi ili Holanđani.