Jump to content

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

Featured Replies

Nemci mozda jos i mogu da se nadaju da privuku nekoga, a tu pre svega mislim na Max Planck institute. Ne radi se samo o platama (zapravo nemam pojma kolike su), nego su oni koji se bave prirodnim naukama, koliko znam, jako dobro opremljeni. Bila je pre par godina Nobelovka Francuskinja iz hemije koja je rekla da u Francuskoj ni u ludili ne bi mogla da ima uslove kao na Max Plancku.

• Replies 3k
  • Views 371.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• bejzbolka
    bejzbolka

Malopre čitam ovu vest, pročitao sam dva puta da vidim jesam li dobro razumeo. Iz perspektive političkog života u Srbiji ovo izgleda kao da se dešava na drugoj planeti.

• Loš rezultat SD-a se objašnjava delom time što biračima pitanje imigracije više nije toliko bitno, a ovima je to otprilike jedino čime se bave, a delom kao posledica dokumentarca prikazanog nedavno gd

• Nestorescu

Posted Images

5 hours ago, Kampokei said:

Nemci mozda jos i mogu da se nadaju da privuku nekoga, a tu pre svega mislim na Max Planck institute. Ne radi se samo o platama (zapravo nemam pojma kolike su), nego su oni koji se bave prirodnim naukama, koliko znam, jako dobro opremljeni. Bila je pre par godina Nobelovka Francuskinja iz hemije koja je rekla da u Francuskoj ni u ludili ne bi mogla da ima uslove kao na Max Plancku.

Plate na institutima (tipa Max Planck) bi trebalo da su u rangu plata na univerzitetima, tj. važe isti kolektivni ugovori. Inače su dosta niže nego u Americi. Što se samog posla tiče, najveća razlika je u tome što na institutima nema studenata, tako da su oni tu u prednosti (za ove koje zanimaju striktno istraživačke pozicije). Mada pitanje je na koje pozicije bi ih doveli. Pominje se neka brojka od 100 profesura za nekakav "Meitner-Einstein" program koji postoji samo kao ideja. Koliko znam, na Max Planck institutima nema profesorskih pozicija, tako da bi te ljude morali da zaposle na univerzitetima.

Van profesura, postoji i ideja koju guraju CDU i SPD za nekakav program "1.000 eksperata" sa ciljem da se dovedu "top, early-career researchers and academics to Germany from the U.S. who are no longer able to conduct their work back home or who now find themselves facing hurdles to doing so." Iskreno, ne znam kakve ugovore bi mogli da im ponude, osim na odredjeno, koji su vezani za višegodišnje istraživačke grantove. U Nemačkoj ne postoji tenure-track sistem kao u US, pa takvi dilovi nisu nužno privlačni strancima koji bi da u Nemačkoj grade akademsku karijeru.

Što se opreme tiče, to za Max Planck je verovatno tačno. Mada, koliko čujem, daleko da su tamo uslovi sjajni, posebno za mlade istraživače iz inostranstva (od vrlo konzervativnog radnog okruženja do zlostavljanja, diskriminacije, itd.).

Edited by dunja