Jump to content
IGNORED

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

anomander rejk

Recommended Posts

Posted
2 hours ago, Shan Jan said:

Nesto razmisljam, svi ovi tzv proputin politicari po Evropi mozda uopste nisu proputin koliko su proautokratija pa se razumeju. Kao ovaj nas. 

Ovo za establishment je globalna stvar, nejednakost u kapitalizmu i sustinska oligarhija je sa pravom razljutila narod.

Inace je Aristotel odavno opisao ciklicnost politickog uredjenja. Iz demokratije se prirodno radja oligarhija, nezadovoljstvo oligarhijom radja diktaturu dok diktatura polako ili nasilnije prelazi opet u demokratiju.

Izgleda je vreme za diktature u Evropi. Mi smo naravno avangarda.

Ah, kakvo iznenadjenje - vecina fasista globalno je pro-Putin. Samo je PPP izuzetak - tu besomucno ponavljanje Putinove propagande nema veze sa tim. 

Fasisti razumeju jedan drugog veoma dobro i imaju zajednicki cilj - unistenje demokratije. Posle toga idu ratovi medjusobno, ali, to je tek sledeca faza.

Ne Aristotel nego Platon. Moderne demokratije su neka mesavina oligarhije i istinske demokratije ciji stepen varira od drzave.

Glupi glasaci naravno razmisljaju binarno, ili, ili, pa ako ima previse oligrahije biraju jos gore - tiraniju koja je u praksi esktremna oligarhija.

• +1 3
  • Haha 1
Posted
On 18. 11. 2024. at 10:18, bags said:

Iz nekog mog licnog iskustva je tipicno za Austrijance da precute i da se priklone vecinskom misljenju da bi skratili diskusiju i izbegli konflikt. Naravno uz milijardu izuzetaka. :) 

Samo mislim da ce 2025 biti grbava. Racuni za struju potvrdjeno idu najmanje 25% gore a neretko i do 50%. Prica se da nema povisice za zaposlene u drzavi i pored inflacije od 4%.

Znaju Austrijanci za mast i papriku?

2 hours ago, Shan Jan said:

Nesto razmisljam, svi ovi tzv proputin politicari po Evropi mozda uopste nisu proputin koliko su proautokratija pa se razumeju. Kao ovaj nas. 

Ovo za establishment je globalna stvar, nejednakost u kapitalizmu i sustinska oligarhija je sa pravom razljutila narod.

Inace je Aristotel odavno opisao ciklicnost politickog uredjenja. Iz demokratije se prirodno radja oligarhija, nezadovoljstvo oligarhijom radja diktaturu dok diktatura polako ili nasilnije prelazi opet u demokratiju.

Izgleda je vreme za diktature u Evropi. Mi smo naravno avangarda.

Iz republike se rađa imperija. Da, u tebe gledam Ameriko.

Posted
6 hours ago, Lezilebovich said:

Da li toliko veliki promasaji sugerisu da je Calin izvukao na biralista neke ljude koji do sada nisu glasali, pa ih modeli nisu uzimali u obzir ? 

I toga je bilo puno, ali je bilo puno i onih koji nisu hteli da kažu da glasaju za njega jer je sramota...

Koliko sma razumeo kolege Rumune jutros, tokom sastanaka (jbt, više smo pričali o poltici, nego o poslu :isuse:) ovaj like je bukvalno, da te bude sramota da javno kažeš da si za njega, ako žiiviš u gradovima... Negde je tu problem, što svi izgleda znaju da je govno, ali im prija neki deo njegove priče... I onda zbog toga dela glasaju... A ovi sotali su korumpirani, loši, obećavaju ništa pametno... Recimo obećao je da će ukinuti pomoć izbeglim Ukrajincima... To je dodalo bar 5% na gals, jer ljudi po ruralni  mstima vide da je pomoć veća od njihobvih plata i pitaju se zašto...

Inače, ono što sma jutros prvi put uočio za ovih 6-7 godine, strašan strah od Rusije, sa svima sa kojima sam pričao... U fazonu, ako ovaj dođe, odosmo iz EU, postajemo Ruska gubernija... Pametni, obrazovani ljudi, 40-50 godina stari... Fascinantno...

• +1 1
  • Hvala 1
  • Tužno 3
Posted
27 minutes ago, radisa said:

Inače, ono što sma jutros prvi put uočio za ovih 6-7 godine, strašan strah od Rusije, sa svima sa kojima sam pričao... U fazonu, ako ovaj dođe, odosmo iz EU, postajemo Ruska gubernija... Pametni, obrazovani ljudi, 40-50 godina stari... Fascinantno...

Prvi put, pa Rumuni su super, a i Rumunija je makar nekad bila deo SSSRa, ako se ljudi u Amsterdamu toga plase jos pre 10+ godina koji Ruse nisu videli ni kad je SSSR bio najjaci. Tako su im jos davno objasnili, a uostalom sad ce Rusi na Atlantik samo taj Casov Jar itd da rese pa ce celu Evropu za popodne.

Posted
1 hour ago, radisa said:

Znaci everyday Srbija :fantom:

Posted

Kako je prosla Dijana Jovanovic - Mama Nacije?

• Haha 1
Posted (edited)

Both failed to secure enough votes to advance to the runoff, with Marcel Ciolacu winning 19,2 % of the votes and Nicolae Ciucă winning 8,8 % of the votes.

For the first time this century, both the PSD and the PNL will not reach the runoff.

Edited by vememah
Posted
8 hours ago, Mel said:

Prvi put, pa Rumuni su super, a i Rumunija je makar nekad bila deo SSSRa, ako se ljudi u Amsterdamu toga plase jos pre 10+ godina koji Ruse nisu videli ni kad je SSSR bio najjaci. Tako su im jos davno objasnili, a uostalom sad ce Rusi na Atlantik samo taj Casov Jar itd da rese pa ce celu Evropu za popodne.

Mislim da je bitno da se naglasi da Rumunija naravno nikada nije bila deo SSSR-a, već istočnog bloka.

Čaušesku je vodio potpuno nezavisnu privrednu politiku od SSSR-a.

• +1 1
Posted

da vas vratim na zapadni dio EU:

image.thumb.png.b0745962830895c7776a87d1895716c5.png

• Hvala 1
Posted

Nije situacija sjajna ali bilo bi lepo da leva skala pocinje od nule a ne 65....

Posted
1 hour ago, bags said:

Nije situacija sjajna ali bilo bi lepo da leva skala pocinje od nule a ne 65....

Taj trend sa isecenim skalama bi zakonom trebalo zabraniti.

• +1 2
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
1 hour ago, bags said:

Da se teže primete trendovi i razlike?

• Haha 1
Posted
11 hours ago, Sestre Bronte said:

Da se teže primete trendovi i razlike?

Sad sam se sjetio da si to ukazivao na usporavanje/kontrakciju u Evropi jos prije godinu, godinu i po.

• +1 1
Posted (edited)

da, pisao sam o tome, zato što se ono što radim vidi na tržištu značajno kasnije, tj bilo je već tada očito prestrojavanje industrije i njeno prilagođavanje smanjenim potrebama

na primer, ako sada napišem ono što se dešava kod auto R&D, to će se videti u statistikama za najmanje dve godine, a ovde će moje pisanje da bude poklopljeno statistikama iz prošle godine i automatski će ono što pišem biti pogrešno okarakterisano

ili sam pesimista ili sam protivnik ekologije, prorus ili već nešto deseto

ono što se trenutno dešava govori o očekivanjima daljeg pada, tempo ne mogu da predvidim, ali se pad definitivno očekuje na tržištima koja su vezana za široku potrošnju, bilo da se radi o beloj tehnici, malim aparatima, uslugama naslonjenim na njih

pored toga, auto industrija se restruktuira, menja se fokus razvoja, tako da EV nije jedini smer (ne odustaje se od EV, nego se razvoj EV kombinuje sa drugim tehnologijama, što nije bio slučaj do skoro), a pad se očekuje iz više razloga

litijum i dalje ostaje važan, ali se sve više računa sa izvorima zasnovanim na recikliranju, na tome se baš dosta radi, mada je za sada nepovoljno - a nepovoljno bi bio manji problem da nije u toku pad

ostale grane ili stagnacija ili pad, osim defence i healthcare, tu se predviđa relativno stabilan rast

Edited by Sestre Bronte
  • +1 1
  • Hvala 7
Posted (edited)

pR8xuiN.png

Edited by vememah
  • +1 1
  • Hvala 1
  • Create New...