Jump to content
IGNORED

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

anomander rejk

Recommended Posts

Posted
Just now, bags said:

Vrlo im je jasno sta se dogadja i koliko civila strada ali niko nece reci nista protiv Izraela. Svima je bio apsolutni sok sta se tamo dogodilo 07.10. i kao papagaji ponavljaju da se tako nesto ne sme vise nista dogoditi i da Hamas i Hezboilah pripadaju srednjem veku i da su otprilike u ravni sa ISILom.

Zanimljivo kako u zemljama demokratskih sloboda narod je jako sputan kad treba reci nesto nepopularno, pa cak ako je nepopularno reci i da je ubijanje dece i zena na desetine hiljada genocid i da to nije bas lepo.

Prosto da se zapitas jel misle da su u Iranu ili na demokratskom zapadu.

(Ja naravno nisam bas skroz sa Marsa pala, pa sam i sama dok sam tamo zivela vrlo pazila sta pricam, da ne bude da tvrdim da bih drugacije. Jedino sto sam u nekim slicnim situacijama cutala, nikad se nisam toliko adaptirala da preuzmem ponavljanje tih floskula tipa Hamas je srednji vek blakablaka, ali eto, ne vise od toga. Sto me podseca kako sam negde, mozda kod Pekica, citala o pravu na slobodno misljenje gde on kaze da je pravo na slobodno misljenje ekchli garantovano svuda, problemi nastaju samo kad se misljenje iskaze recima tj pada se na pravu govora.)

Posted

Iz nekog mog licnog iskustva je tipicno za Austrijance da precute i da se priklone vecinskom misljenju da bi skratili diskusiju i izbegli konflikt. Naravno uz milijardu izuzetaka. :) 

Samo mislim da ce 2025 biti grbava. Racuni za struju potvrdjeno idu najmanje 25% gore a neretko i do 50%. Prica se da nema povisice za zaposlene u drzavi i pored inflacije od 4%.

Posted
25 minutes ago, bags said:

Iz nekog mog licnog iskustva je tipicno za Austrijance da precute i da se priklone vecinskom misljenju da bi skratili diskusiju i izbegli konflikt. Naravno uz milijardu izuzetaka. :) 

Samo mislim da ce 2025 biti grbava. Racuni za struju potvrdjeno idu najmanje 25% gore a neretko i do 50%. Prica se da nema povisice za zaposlene u drzavi i pored inflacije od 4%.

Pa 2025 ce biti grbava to je jasno ( ne samo 2025ta). Btw to me licno jako pogadja jer sam morala da napustim svoj stalni posao za koji sam prilicno prethodno crkla da dodjem do njega in the first place, a sad sam na nekom spoljnom ugovoru koji nece potrajati predugo. A posla vec nema, za godinu dana su me samo par puta cimnuli rekruteri a pre toga sam non stop imala pozive.

Nego komentarisem to kako u jednom slucaju mozes da besnis na agresiju na drugu drzavu/ljude a u drugom da podrzavas istog takvog ili goreg agresora na drugu, i da ne kazes sebi da si nekonzistentan malo. Onako simultano. I kazem kako sam vec uocila da ljudi na zapadu u meri pretnje koju imaju na svoje nezavisno slobodno misljenje jako dobro rade autokontrolu, al ovo je bas ekstreman primer. Ako neko uostalom malo pretera sa slobodnim misljenjem, moze policija i da te pokupi u busice i malo odveze na neku ledinu, a potom da se pojavi neka milicija i malo te nalupa jer si se lose integrisao.

• +1 1
Posted (edited)

U Rumuniji u prvom krugu predsedničkih izbora pobedio (ide u drugi krug kao prvoplasirani) do pre mesec dana praktično nepoznat ekstremno desni kandidat Kalin Georgesku, koji po anketama nije bio u prva tri. Naravno, pojavljuju se tvrdnje da iza svega stoje Putinove farme botova, navodno mu je najveći deo kampanje bio na TikToku. Protivkandidat će se odlučiti u foto-finišu. Četvrtoplasirani kandidat s osvojenih 14% je takođe ekstremni desničar.

nt922pT.png

iyQ9kdJ.png

https://prezenta.roaep.ro/prezidentiale24112024/pv/romania/results/

Cristian Andrei, a political consultant based in Bucharest, told The Associated Press that Georgescu’s unexpected poll performance appears to be a “large protest or revolt against the establishment.”

“The mainstream political parties have lost the connection with regular Romanians,” he said. “You don’t have strong candidates or strong leaders … there are weak candidates, weak leaders, and the parties in general are pretty much disconnected.”

Georgescu lacks an agenda, Andrei added, and has a vague and populist manifesto with positions that are “beyond the normal discourse.” His stances include supporting Romanian farmers, reducing dependency on imports, and ramping up energy and food production.

https://apnews.com/article/romania-elections-president-europe-nato-a6e3bd3f26272c4a9ab9337789f09da8

Predizborne ankete:

Spoiler

Edited by vememah
  • Hvala 1
  • -1 1
Posted (edited)

Cristian Andrei, a political consultant based in Bucharest, told The Associated Press that Georgescu’s unexpected poll performance appears to be a “large protest or revolt against the establishment.”

“The mainstream political parties have lost the connection with regular Romanians,” he said. “You don’t have strong candidates or strong leaders … there are weak candidates, weak leaders, and the parties in general are pretty much disconnected.”

Georgescu lacks an agenda, Andrei added, and has a vague and populist manifesto with positions that are “beyond the normal discourse.” His stances include supporting Romanian farmers, reducing dependency on imports, and ramping up energy and food production.

https://apnews.com/article/romania-elections-president-europe-nato-a6e3bd3f26272c4a9ab9337789f09da8

Edited by vememah
  • Hvala 2
Posted (edited)

Nesto razmisljam, svi ovi tzv proputin politicari po Evropi mozda uopste nisu proputin koliko su proautokratija pa se razumeju. Kao ovaj nas. 

Ovo za establishment je globalna stvar, nejednakost u kapitalizmu i sustinska oligarhija je sa pravom razljutila narod.

Inace je Aristotel odavno opisao ciklicnost politickog uredjenja. Iz demokratije se prirodno radja oligarhija, nezadovoljstvo oligarhijom radja diktaturu dok diktatura polako ili nasilnije prelazi opet u demokratiju.

Izgleda je vreme za diktature u Evropi. Mi smo naravno avangarda.

Edited by Shan Jan
  • +1 9
Posted

evropa i svet nastavljaju da se lece po principu "ako te boli zub, odseci ruku, zub vise nece biti problem"

jesu ovo zvanicni rezultati za rumuniju?

razlika izmedju drugoplasiranog koji ide u drugi krug i treceplasirane koja ne ide je 44 glasa ukupno? :blink:

Posted
28 minutes ago, Shan Jan said:

Mi smo naravno avangarda.

Evropa to nikako da shvati. :fantom:

• Vojvodo,serdare 1
Posted (edited)
34 minutes ago, pbg12345 said:

jesu ovo zvanicni rezultati za rumuniju?

Jesu, to su bili rezultati u tom trenutku na njihovom RIK-u, ali izgleda samo za Rumuniju bez dijaspore.

Ovo su trenutni rezultati za Rumuniju (prebrojano 99,95%):

IpbmSoU.png

https://prezenta.roaep.ro/prezidentiale24112024/pv/romania/results

A ovo za dijasporu (prebrojano 99,57%):

yOcfcYq.png

https://prezenta.roaep.ro/prezidentiale24112024/pv/abroad/results

Ako dobro kapiram, trenutni premijer Jon-Marsel Čolaku će po svoj prilici završiti kao treći, a u drugi krug će ići liderka glavne opozicione stranke Elena-Valerika Laskoni.

Ovo je trenutna struktura parlamenta. Ako sam dobro shvatio, parlamentarni izbori su sledećeg vikenda, a drugi krug predsedničkih onog tamo.

npl5aW9.png

https://en.wikipedia.org/wiki/Chamber_of_Deputies_(Romania)

Čolaku je šef SDP-a, a Laskoni Saveza za spas Rumunije.

Edited by vememah
Posted (edited)

Nisu samo ankete debelo omašile, već i exit pollovi:

GdLAZHlXsAIxCXM?format=jpg&name=large

GdLIRFIWgAAfKVG?format=jpg&name=large

Edited by vememah
Posted

Da li toliko veliki promasaji sugerisu da je Calin izvukao na biralista neke ljude koji do sada nisu glasali, pa ih modeli nisu uzimali u obzir ? 

Posted

Mozda ljudi ne zele u anketama da priznaju da glasaju za ultranacionaliste?

• +1 2
Posted
15 minutes ago, Shan Jan said:

Mozda ljudi ne zele u anketama da priznaju da glasaju za ultranacionaliste?

To je bilo jedno od objašnjenja činjenice da su nekoliko dana pred izbore poll-ovi odjednom pokazali +2/3% za Trampa.

• +1 1
Posted (edited)

Govnari, dodje ti da imas neku vrstu respekta za otvorene nacose. Ovi bi da se okoriste o sve i svakoga onako kurvinski.

Edited by Moonwalker
  • Create New...