Jump to content

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

Featured Replies

On 25. 11. 2011. at 14:21, Budja said:
svaki krah evra znaci kratkorocno stampanje dolara odrzivim.
taj deo nije sporan. i da smo se tu zaustavili, sve stima. geopolitika, propast evra koji valjda prizeljkuju Ameri (a tome se, gle cuda, odje niko ne raduje), multipolarni svet, ovo i ono, je vec druga prica. propast evra moze da ubrza kolaps US ekonomije, i da taj kolaps ucini mnogo gorim kada se desi.
Reveal hidden contents

Edited by Gandalf

• Replies 3.1k
  • Views 384.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• bejzbolka
    bejzbolka

Malopre čitam ovu vest, pročitao sam dva puta da vidim jesam li dobro razumeo. Iz perspektive političkog života u Srbiji ovo izgleda kao da se dešava na drugoj planeti.

• Loš rezultat SD-a se objašnjava delom time što biračima pitanje imigracije više nije toliko bitno, a ovima je to otprilike jedino čime se bave, a delom kao posledica dokumentarca prikazanog nedavno gd

• Nestorescu

Posted Images

Merkel i dalje odbija uvodjenje euro bonds i stampanje para u ecb. Engleska, italijanska i spanska stampa kopa prljavstinu o kancelarki i prica o ratu Nemacke protiv ostatka Evrope (Spiegel).Kao informisani laik koji se ne lozi na istocnonemacke babe, zdrav razum ipak kaze: Angela izdrzi. Bolje sad da pukne nego da imamo fed u Evropi.

On 25. 11. 2011. at 16:48, Gandalf said:
propast evra moze da ubrza kolaps US ekonomije, i da taj kolaps ucini mnogo gorim kada se desi.
Pa samo se nadoveži na link koji si postavio.Amerika puca pa puca, gotovo izvesno, pitanje je samo koliko će dugo izdržati. Ako je tačno da više od 50% US državnih obveznica drže stranci, propašću evra broj zainteresovanih ulagača u iste bi se samo povećao, što bi prolongiralo taj period i omogućilo im da za isti zadrže postojeće stanje i odnos snaga. U kontraslučaju, stabilizacijom evra (što sigurno implicira jače povezivanje tj. transformaciju EU u nešto nalik državi), taj će se broj sve više smanjivati i bežaće se u evroobveznice. Što može da ima itekakve posledice po njih tj. da taj neminovan kraj umnogome ubrza.U ovome će jedan vrisnuti, ili EU ili SAD. Trenutno su veći izgledi da će to biti EU.

Economist u seriji tekstova opet dize paniku. Stampaj Mario stampaj, daj pare Angela daj, ili mast u propast, katastrofa, kraj, armagedon...Prvo, tekst o Angeli, koji je najoptimisticniji od svih na ovu temu, o tome kako Angela ceka poslednji cas da napravi teske odluke, kako kalkulise, ali je ipak pragmaticna. Takodje spominje se da francuski premijer Fijon hoce da ECB stampa pare tj. kupuje drzavne obveznice ali da je "jedini" problem ubediti Merkelovu. S druge strane, Merkelova nece da "protraci" kriznu situaciju, tj. ocigledno nece da krene sa 'nuklearnom' opcijom do same ivice nad provalijom, dok ne izmuze sve sto moze iz 'nedisciplinovanih' juznih clanica evrozone:http://www.economist.com/node/21540283

Reveal hidden contents

Drugi tekst, pesimistican, evro se raspada dok evrokrate ne znaju sta ce i kuda ce - Barozo predlaze kontrolu iz Brisela nad nacionalnim budzetima zemalja koje su u velikim problemima, ali uz to i evroobveznice za sav dug iznad 60% BDPa, Merkelova nece za taj deo price da cuje, i tako:http://www.economist.com/node/21540244

Reveal hidden contents

Treci tekst je vec alarmisticki skroz, propada evro, stampaj pare ili odosmo svi u qratz:http://www.economist.com/node/21540255

Reveal hidden contents

Edited by hazard

Da, ocigledan je pritisak a razlog je mislim jednostavan - ukoliko nemacki plan uspe i na ovaj nacin nateraju brze izmene u EU pravilima, pre nego sto pocne brzopleto stampanje ili izdavanje Euro-bondsa, koje bi u suprotnosti potrajale godinama ili decenijama, onda bi se u roku od godina dana stvorio verovatno najvece i veoma brzo najstabilnije trziste obveznica na svetu. Nezavisna Bundesbanka je vec pokazala u proslosti da je mnogo bolji garant za stabilnost novca od FED-a ili BoE a ako se cela Evro-zona uspostavi na tim principima i ustavnim garancijama oko zaduzivanja onda je prvo funta a onda i dolar (kao i njihove obveznice) srednjorocno u ogromnim problemima jer su deficiti SAD i Britanije mnogo veci cak i od sadasnjeg EU proseka a prospekti za rast su slicni. Ukoliko Spanija i Italija uvedu pod pritiskom i protiv unutrasnjeg otpora brzo reforme na trzistu rada poput nemackih od pre 6-7 godina + dodatne strukturne reforme smanjenja birokratije (u cemu je nova spanska ali i italijanska vlada na punoj nemackoj liniji) i limit na zaduzivanje do recimo samo 60% drzavnog garantovanog duga (o cemu se prica u nemackim modelima) u evro obveznicama, to ce ujedno postati najveca i najbolja sigurnosna investicija na planeti u sadasnjoj situaciji stampanja dolara i funti bez ikakvog ogranicenja. EU samit je 9. decembra cini mi se i tu ce biti reci upravo o brzoj promeni EU/EZ pravila sto ce ujedno biti i izuzetno vazan politicki signal. Onog trenutka kad Merkel stane pred publiku i objavi da je dil postignut i road-map potpisana, da je rok implementacije recimo godinu dana a da ce do tada ECB uciniti sve da stabilizuje sistem dok sve ne prodje kroz parlamente i referendume, kamate ce poceti da padaju i politicko-duznicka kriza ce biti zavrsena skoro preko noci. No, do tada ne cudi tvrda linija ni Nemacke a ni ECB da prakticno koriste pritisak trzista na Spaniju, Italiju i pre svega Francusku jer pravila koja ce se dogovoriti sada treba da vaze sledecih 50 godina i imace veliki uticaj na buducnost kontinenta.

Edited by Anduril

Moze jedno pitanje? Koja vlada (koje vlade) su najodgovornije za ovoliki dug Nemacke? Da li je odgovornost ravnomerna ili postoje oni koji su posebno zasluzni za ovoliki dug?

zak atali sada tvrdi da evro broji bukvalno poslednje nedelje. jeste, to je alarmizam, ali on nije neki tamo anonimus i verovatno postoji osnova za to sto prica.mene kao duduka za ekonomiju zanima: kako bi taj kolaps tacno izgledao? drasticna pad vrednosti evra, manicno povlacenje depozita iz banaka, sta? kako bi to izgledalo iz dana u dan?edit: Foreign Office nalozio ambasadama da se pripreme za nemire velikih razmera u Evropi.

Edited by Marko M. Dabovic

Толике сам године причао против ЕУ и предвиђао им пропаст, а сада ми жао људи. :isuse:

On 26. 11. 2011. at 12:10, Праслин said:
Толике сам године причао против ЕУ и предвиђао им пропаст, а сада ми жао људи. :isuse:
mozes slobodno i sebe da zalis, nase poslovanje je potpuno vezano za evro i evrobanke. cenim da je dovoljno da Intesa i Credi Agricole odu u kurac, pa da pola zemlje ne vidi plate 6 meseci.
  On 26. 11. 2011. at 12:12, Marko M. Dabovic said:
mozes slobodno i sebe da zalis, nase poslovanje je potpuno vezano za evro i evrobanke. cenim da je dovoljno da Intesa i Credi Agricole odu u kurac, pa da pola zemlje ne vidi plate 6 meseci.
+1Kontam da našim ljudima nije jasno, da ako oni propadnu, mi idemo zajdeno sa njima, samo mnogo, mnogo gore...Ali, sve se nešto nadam, da nisu baš toliko ludi, a da su ove vesti bullshit, a da se u pozadini ozbiljno radi na sređivanju situacije...
  On 26. 11. 2011. at 12:15, radisa said:
+1
iskreno, nadao sam se da ces mi reci da lupam gluposti i da nije tako crno :isuse:

Пола земље ни сада не види плату месецима. Али, ми смо ионако ћао. Када се сетим само протеста у Грчкој и пензионера који се залећу на мурију јер су им пензије замрзнуте на 500 јура... Нама је већ сада горе него Грцима, шта може следеће да буде? Ако пригусти, држава ће да штампа паре и биће нека инфлација коју ће добар део народа да слави јер ће им појести дугове за инфостан и струју. Ко ће да нас пегла што ми опет правимо глупости у нашој селендри док се у исто време руши практично неизграђена империја? Мада морам да признам и да ми је овај апокалиптични сценарио који предвиђају Британци некако превише. Можда амерички копнени носач авиона пумпа фрку из жеље да одбрани своју уздрману фунту и из потребе да се додатно увуче у буљу својој бившој колонији.

On 26. 11. 2011. at 12:15, radisa said:
+1Kontam da našim ljudima nije jasno, da ako oni propadnu, mi idemo zajdeno sa njima, samo mnogo, mnogo gore...Ali, sve se nešto nadam, da nisu baš toliko ludi, a da su ove vesti bullshit, a da se u pozadini ozbiljno radi na sređivanju situacije...
ozbiljno se radi jer su sudbine desetina, ako ne i stotina miliona ljudi u pitanju, ali vesti nisu bullshit. Ima par stvari koje ovu krizu razlikuju, na pozitivan način, od one između dva rata, ali nekako mi se čini da ovo nije trenutak za optimistične reči...
  On 26. 11. 2011. at 12:22, Праслин said:
Мада морам да признам и да ми је овај апокалиптични сценарио који предвиђају Британци некако превише. Можда амерички копнени носач авиона пумпа фрку из жеље да одбрани своју уздрману фунту и из потребе да се додатно увуче у буљу својој бившој колонији.
Pa dobro, to je telegraph. Kako da propuste priliku da seire što je na kontinentu gore i što oni nisu odbacili tuntu...
  On 26. 11. 2011. at 12:22, Праслин said:
Пола земље ни сада не види плату месецима. Али, ми смо ионако ћао. Када се сетим само протеста у Грчкој и пензионера који се залећу на мурију јер су им пензије замрзнуте на 500 јура... Нама је већ сада горе него Грцима, шта може следеће да буде? Ако пригусти, држава ће да штампа паре и биће нека инфлација коју ће добар део народа да слави јер ће им појести дугове за инфостан и струју. Ко ће да нас пегла што ми опет правимо глупости у нашој селендри док се у исто време руши практично неизграђена империја? Мада морам да признам и да ми је овај апокалиптични сценарио који предвиђају Британци некако превише. Можда амерички копнени носач авиона пумпа фрку из жеље да одбрани своју уздрману фунту и из потребе да се додатно увуче у буљу својој бившој колонији.
Da, mi imamo dinar sa kojim možemo da sjebemo barem interne dugove i ionako siromašno stanovništvo još malo osiromašimo... Ali nam ostaju eksterni dugovi... Koje nemamo ideju kako vratiti, jer se to inflacijom ne rešava... A nemamo šta ponuditi svetu, napraviti i izvesti, kako bi vratili te dugove... Privreda nam je 0, uslužni sektor možda malo malo manja 0...Uzgred, nama jeste apsolutno gore nego Grcima, ali ne i relativno... Ovde se nikada nije dobro živelo(valjda Hella ne čita ovo :) ), ali u Grčkoj poslednjih 10-ak godina jeste... I onda je njima njihov sunovrat strašniji nego nama... Mene kolege Grci ubeđuju da, štogod se desi, nama i recimo, Bugarima, je bolje... Kao, mi imamo perspektivu, a oni svoju ne vide... To je bullshit, ali ne mogu ja to njima objasniti, jer je svakom svoja nesreća najgora...Ovo za Britance si mislim u pravu... Kenjaju kao foke...Ne znam, ja očekujem neko rešenje, slično Andurilovom, sa stvaranjem jedne jake, prave centralne banke, i u suštini federalne Evrope... Ko ostane napolju, neće ući skoro, a možda ni nikad unutra... ALi, to je cena zajabavanja i laganja od strane Grka i Italijana... To što će najebati i drugi, jbg... Nije Nemačka kriva...